Ağrılı Adet Görmenin 7 Nedeni

Ayın belirli günleri gelip çattığında hafif kramp, şişkinlik ve asabiyet gibi sıkıntıların hepsi beklenebilir. Fakat felç edici derecede kramp, yoğun kanama, ciddi anlamda yorgunluk ve yaşam kalitesini etkileyen diğer semptomlar ise normal değildir.

Ne Kadar Ağrı Çok Fazladır?

Regliniz aşırı derecede ağrıya neden olursa doktorunuzla görüşün; menstrual ağrı ciddi bir problemin belirtisi olabilir. Aşağıda ağrılı regle yol açtığı bilinen 7 durum sıralanmıştır.

1. Endometriyoz: Rahim Duvarının Yoldan Çıkması

Endometriyoz, rahim duvarı olan endometriyumun rahim dışında ve leğen boşluğu boyunca yumurtalık, fallop tüpleri, mesane, pelvik taban ve daha şiddetli vakalarda bağırsak, diyafram, karaciğer, akciğerler ve hatta beyinde bulunmasıdır. Endometriyozun neden menstrual ağrıya neden olduğunu ise bilinmiyor. Ağrı, endometriyozun konuşlandığı lokasyon ve nasıl ortaya çıktığıyla alakalı olabilir. Yerinden çıkan endometriyum adezyon, kronik iltihaplanma, çikolata kisti (kanla dolu kistler) ve iç kanamaya neden olabilir ve bu durumların hepsi şiddetli pelvik ağrıyı artırabilir. Endometriyoz ağrısı sadece regl döneminde görülmez. Endometriyoza sahip bazı kadınların 7/24 devam eden progresif pelvik ağrı çektikleri görülmüştür. Aynı zamanda birçok kadında, huzursuz bağırsak sendromu ile karıştırılmaması gereken sırt ağrısı ve diğer bağırsak semptomları görülebilmektedir.

2. Adenomiyoz: Ağrılı Kramp ve Seks

Adenomiyoz endometriyoza benzerdir, fakat endometriyum rahim dışına değil; rahim kasının derinlerine gömülü hale gelir. Adenomiyoza sahip kadınlarda rahim yaralanmış bir kas gibi hareket eder. Semptomları arasında ‘’ağrılı merkezi kramp ve ağrılı cinsel ilişki’’ bulunmaktadır ve 1-2 gün boyunca ağrısı devam edebilir. Adenomiyoz genellikle 30 yaş üzeri çocuk sahibi kadınlarda görülür fakat genç kızlarda da görülebilmektedir.

3. Rahim Urları: Bazıları İçin Aylık Bir Kabus

Neredeyse her 4 kadından 3’ünde rahim uru oluşur, fakat çoğu herhangi bir semptom hissetmez. Ur boyutları mikroskopik ile rahmin şeklini bozabilecek büyüklükler arasında değişiklik göstermektedir. Rahim urları kanama miktarı ve menstrual ağrının şiddetini artırarak regli aylık kabus haline getirebilir. Ağrının arkasındaki neden, genellikle yoğun kanamadan kaynaklanan büyük kan pıhtılarını atmak için rahmin kasılmasıdır (kramp). Neyse ki, rahim urları kadınlarda rahim kanseri riskini artırmaz ve çok nadir şekilde kanseröz hale gelirler.

4. Rahim İçi Araç (Spiral) : Daha Sonraki Zamanlarda Görülen Ağrı

Spiral, hamileliği 10 yıla kadar engelleyebilen geçici ve hormonal olmayan bir doğum kontrol yöntemidir. Bir doktor tarafından rahme yerleştirilen bu araç sürekli bakır salınımı yaparak spermleri hareketsiz hale getirir ve yumurta implantasyonunu önler. Projestin rahim içi aracının aksine bakır rahim içi aracı özellikle takıldıktan sonraki birkaç regl dönemi boyunca adetleri daha yoğun ve ağrılı hale getirebilir. Fakat dikkatli olmalısınız, yıllardır bakır rahim içi aracı takıyorsanız ve aniden ağrılarınız başlarsa başka bir neden arayın. Bu durumda muhtemelen rahim içi aracın suçu olmayabilir.

5. Pelvik İnflamatuvar Hastalık : Güvenli Seks Yapmak İçin Daha Fazla Neden

Pelvik inflamatuvar hastalık kadınlarda çoğunlukla tedavi edilmemiş cinsel yolla bulaşan hastalıkların yol açtığı üreme kanalında görülen bir enfeksiyondur. Tedavi edilmediğinde iltihaplanma, yara izi, ağrılı menstruasyon ve kısırlığa neden olabilir. Pelvik inflamatuvar hastalığı çoğunlukla PİH’e yol açan cinsel yolla bulaşıcı enfeksiyonlar pelvik bölgede yara dokusu ve adezyonlar oluşturduğu için meydana gelir. Menstruasyon sırasında hormonlar rahim ve rahmi çevreleyen yapıları (yara dokusu ve adezyonlar da dahil olmak üzere) etkileyerek iltihaplanma, kanama ve ağrıyı artırabilir. Erken teşhis edildiğinde pelvik inflamatuvar hastalığı antibiyotiklerle tedavi edilebilir, fakat antibiyotikler enfeksiyonun yol açtığı yapısal hasarları düzeltmez. Güvenli seks yapın ve özellikle aşırı derecede ağrılı regl oluyorsanız sık sık cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı test yaptırın.

6. Rahim Bozuklukları : Kısırlığa da Yol Açabilen Yapısal Gariplikler

Dişi bir fetüs annesinin rahmindeyken müller kanalları olarak bilinen 2 yapıdan kendi rahmi gelişmeye başlar. Bazı vakalarda rahim düzgün bir şekilde gelişmez ve bu durum da kısırlık, ağrılı regle ve cinsel birleşme sırasında acıya neden olabilir. Bikornuat rahim (tek servikse çıkan 2 uteri), bölmeli rahim (rahmi ikiye ayıran fibröz band dokularına sahip normal rahim), unikornuat rahim (sadece bir müller kanalından gelişen rahim) ve çift rahim (2 uteri, 2 serviks ve vajinal kanalı ikiye bölen bir septum ya da zar) gibi yapısal bozukluklara sahip kadınlarda menstrual ağrı, rahim ve vajinayı ayıran blokaj ve zarlardan kaynaklanır.

7. Primer Dismenore : Kadınların Yarısını Etkiler

Aynı zamanda primer dismenore olarak bilinen, yapısal bozukluk veya üreme sorunlarıyla açıklanamayan kramplar adet gören kadınların hemen hemen yarısını etkilemektedir.  Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Koleji (ACOG)’ne göre bu kramplara, rahmin kasılmasını sağlayan hormonsu yağ asitleri olan prostaglandinlerin artmış veya dengesiz seviyeleri neden olur. Prostaglandin seviyelerindeki değişiklikler daha yoğun ve sık rahim kasılmalarına neden olarak etrafındaki kan damarlarının sıkışmasına ve rahim kaslarına giden oksijenin kesilmesine yol açabilir ve bu durum da şiddetli kramp ve rahatsızlığa sebebiyet verir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Adet Düzensizliği

Adet görmeyle ilgili düzensizliklerin ihmal edilmemesi gerekiyor. Aksi halde erken tanıyla tedavi edilebilecek birçok hastalık ilerleyebiliyor.
Total
0
Share