Bağışıklık Sistemi Nasıl Olmalı ?

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyonlardan korur. İyileşme esnasında da sağlıklı bir bağışıklı sistemi gereklidir…

Güçlü bağışıklık sistemi için nasıl beslenmeliyim?

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi vücudumuzu enfeksiyonlardan korur. İyileşme esnasında da sağlıklı bir bağışıklı sistemi gereklidir. Vücudun doğal bağışıklık sistemini korumak ve güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azalttığından hastalıklara yakalanma riski artmakta ve hastalıklar ağır seyretmektedir.

Yapılan araştırmalar insanın büyüme,gelişme ve sağlıklı olarak yaşamını devam ettirebilmesi için 50 den fazla besin öğesine gereksinimi olduğunu göstermiştir. İnsanın gereksinimi olan protein,karbonhidrat,yağ,vitamin,mineraller ve su gibi besin öğelerini alması hem hastalıklardan korunmaya hem de hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmaktadır.

Bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek için;

Vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve tüketimine dikkat etmelidir. vitaminlerin sebze ve meyveler içerisindeki dağılımı değişiktir. Bu sebeple tek bir sebze ve meyveyi sık tercih etmek yerine çeşitlilik sağlanması en doğru yöntemdir.

A vitamini;

Antioksidan özelliği bulunduğundan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğinden A vitamini içeren gıdalar her gün mutlaka tüketilmelidir. A vitamini havuç,ıspanak,brokoli,biber,kayısı,mandalina,portakal,yumurta,süt gibi gıdalarda bulunur.

C vitamini;

Suda eriyen vitaminlerdendir. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi esnasında fazla miktarda vitamin kaybı oluşabilir. Sebze ve meyvelerin içerisindeki C vitamini kayıplarının olmaması için;sebze ve meyveler pişirileceği veya yeneceği zaman doğranmalı,sebzeler pişirilirken çok az su içerisinde veya susuz pişirilmeli ve kesinlikle sebzelerin pişirilen suları dökülmemelidir. Meyve suyu tüketilecekse vitamin kaybı olmaması için kesinlikle bekletilmeden tüketilmelidir. C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği özellikle gribe karşı koruyucu özelliği olduğu için mutlaka tercih edilmelidir. C vitamini portakal,mandalina,limon gibi turunçgillerde,kuşburnu,biber,kivi,brokoli,maydanoz ve roka gibi gıdalarda bolca bulunmaktadır. Vitamin,mineral ve aynı zamanda lif yönünden çok zengin olduğu için salata öğle ve akşam öğünlerinde mutlaka bulunmalıdır. Sigara içenlerin vücutlarındaki C vitamini miktarı içmeyenlere göre daha az bulunduğundan bu kişiler C vitamini içeren gıdaları daha sıklıkla tüketmelidirler.

E vitamini;

Antioksidan özelliği olan aynı zamanda da bağışıklık sistemi üzerinde olumlu özellikleri olan E vitamini en çok bitkisel yağlarda,yeşil yapraklı sebzelerde,fındık,ceviz gibi yağlı tohumlarda,et,yumurta gibi gıdalarda bulunur.

B6 vitamini;

Bağışıklı sisteminin düzenli çalışmasında görev alır. En çok et,balık,tam buğday ekmeği,yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Yeterli ve dengeli bir diyet tüketenler günlük B6 vitamini gereksinimini rahatça karşılar.

Folik Asit;

Proteinden zengin hayvansal gıdalar aynı zamanda B12 açısından da zengindir. Et,balık,kurubakliyatlar,peynir,yumurta başlıca kaynaklarıdır. B12 Vitamini bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar

Mineraller;

Vücutta çok çeşitli fonksiyonları vardır. Bunlar arasında bağışıklık sistemini etkileyen ve eksikliğinde direncin azalmasını sağlayan en önemli mineral çinkodur.En çok et,ceviz,badem,peynir gibi gıdalarda bulunur.

Proteinler ve yağlar;

Yeterli miktarda protein tüketimi vücudun hastalıklardan korunmasını sağlar.Dikkat edilmesi gereken nokta;et,tavuk,balık doymuş yağ içerdiği için dikkatli tüketilmelidir.Haftada en az 2 kez kurubakliyat tüketilmelidir.Çünkü protein açısından zengin olan kurubakliyatlar B grubu vitaminleri,E vitamini ve mineraller bakımından da zengindir.Yumurta kaliteli protein içermesi nedeniyle mutlaka tüketilmeli özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların her gün 1 adet tüketmesi önerilir..

Su;

Sıvı ihtiyacını çay,kahve gibi kafeinli içecekler veya kola,gazoz gibi gazlı içeceklerden karşılamak yerine su,ayran,taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerle karşılamak daha doğru bir seçim olacaktır.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra stresten,sigara ve alkolden uzak durmaya,düzenli spor yapmaya dikkat etmek gerekiyor.

Dyt. Fadime Özgök

Total
0
Shares
Related Posts

Anksiyete Gerekli midir?

Anksiyete gerekli ve yaşamsaldır.Ancak anksiyete yaşamın etkinliği, arzu edilen amaçlara ulaşma, duygusal rahatlığı bozma hallerinde, sosyal ve mesleki açıdan işlevsellikte bozulmaya yol açtığı durumlarda patolojik sayılır.

Karın İçinde Aort Yırtılmasına Dikkat

Damarların genişlemesi, çapının artması ve balonlaşması olan “anevrizma” nın daha da artması sonucu yırtılması, aort damarında gerçekleştiğinde hayati risk çok büyük oluyor…
Total
0
Share