Biyolojik Saatinizi Sağlıklı Beslenmeye Kurun

İş dünyasının yoğun temposu çoğumuzda stresi tetiklerken beslenme alışkanlıklarımızı da olumsuz yönde etkiliyor. İş stresi kimilerine iştahını hatırlatırken, kimilerine de yoğun temposunda yemek yemeyi unutturuyor.

Halbuki her iki durum da metabolizmamızı olumsuz yönde etkiliyor. Beslenmede dengenin bozulması da özelikle karın bölgesinde yağlanma,kan şekerinde dalgalanmalar,konsantrasyon bozukluğu,dikkatsizlik,şiddetli baş ağrıları gibi belirtilerle alarm veriyor. “Neyi,ne zaman,ne kadar,ne ile birlikte yiyeceğinizi bilmek”yani;“dengeli beslenme”çok hassas bir dengedir ama kurulması zor değildir…

Bunun için altın kuralları sıralayalım:

Mutlaka kahvaltı edin,kahvaltı alışkanlığı olan kişilerin gün boyunca 200 kalori daha eksik besin tükettikleri ve stres hormonlarının azaldığı tespit edilmiştir.Kahvaltıdan önce 2-3 adet kuru kayısı veya hurma tüketmek kan şekerinizi dengeye getirecek,sindirim sisteminizi rahatlatacak,hem de içerdiği yüksek potasyum sayesinde tüm kasların ve sinirlerin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. Ardından peynir,zeytin,yumurta gibi seçeneklerin bulunduğu klasik bir kahvaltı yapılmalı,zamanınız yoksa süte veya yoğurda katılarak hazırlanan tam tahıllı kahvaltılık gevrekler ile öğleden sonra oluşabilecek yorgunluk hissini azaltabilirsiniz.

Öğlen ve akşam yemeklerini ”bir öğün et,bir öğün sebze kuralı”ile dengeleyebilirsiniz. Öğlen yemeğine bol limonlu bir çorba ile başlayıp,ardından ızgara yada fırında et/balık/tavuk ile devam edip yanı sıra salata ve yoğurt/cacık/kefir/ayran gibi bir kalsiyum kaynağı ile öğününüzü tamamlayabilirsiniz. Yoğurt ve süt grubu besinlerin tüketiminin uyku hissi vermesi sanılanın aksine tam tersi,bir süre sonra performansı arttırıcı etki gösterir. Ayrıca kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

Akşam yemeğinde ise sebze ağırlıklı bir öğün tüketebilir yada hafif bir çorba yada az yağlı makarna gibi karbonhidrat içeren bir besin grubunu yine yoğurt ve salata ikilisi ile tüketirseniz günü dengelemiş olursunuz. Yeri geldiğinde öğlen ve akşam öğünlerinin yerini değiştirebilirsiniz,örneğin öğlen yemeğinde pizza gibi bir hamur işi tükettiyseniz akşamında tavuk yada balık gibi bir et türevi ile dengeyi kurabilirsiniz. Haftada 2 kez tükettiğiniz balık,içerdiği yağ asitleri sayesinde zihni açık tutarken,stresi azaltıcı etki göstermektedir.

Ara öğünlerde yapılan ufak atıştırmalar;konsantrasyon bozukluğuna,yorgunluğa ve metabolizma hızını artırararak yağlanmaya engel olur. Domates suyu tüketimi bir yandan açlığı yatıştırırken,antioksidant vitaminleri ile sizi gün boyu zinde tutan bir iksir olacaktır. Buna ilave olarak kuru veya yaş meyveler,1 avuç leblebi-kuru üzüm-yaban mersini karışımı,ceviz/badem/fındık,bisküvi,çok açlık hissedildiğinde ise peynirli bir sandviç yada tost tüketilebilir. Bunların hiçbirine uygun zaman yada mekan yoksa 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu (özellikle nar gibi) tüketilebilir. Eğer ana yemeklerin yanı sıra yoğurt tüketilmediyse mutlaka ara öğüne süt ilave edilmelidir. Sütünüze ekleyeceğiniz bir miktar tarçın,şeker ihtiyacınızı baskılar ve kan şekerinizi dengeye getirir.

Gün içerisinde fazlasıyla tüketilen çaylar,kahveler su içmeyi maalesef unutturmaktadır. Uzun süre susuz kalmak da baş ağrısı ve yine konsantrasyon bozukluğuna neden olacaktır. Çay-kahveyi 3-4 fincandan fazla tüketmeyininiz. Tarçın-zencefil-karanfil ve birkaç limon dilimi ile hazırlanmış bir çay sizi hem rahatlatacak,hem kan şekerinizi dengeleyecek hem de dolaylı yollardan yağ yakımını tetikleyecektir.

Öğle veya akşam öğünlerinden birini atlamak zorunda kalırsanız diğer öğün mutlaka et/tavuk/balık ve süt/yoğurt grubundan bir besinle desteklemelisiniz.

Dyt. Hümeyra Taşcıoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Yaz Aylarında Beslenme

Yaz aylarında giderek ısınan havanın etkisi ile oluşan terleme sonrası artan sıvı ihtiyacını karşılamanın en kolay yolu su içmektir. Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içmeye dikkat etmek gerekmektedir.
Total
0
Share