Dental İmplant Nedir

Dental implantlar değişik nedenlerden dolayı kaybedilmiş dişlerin yerlerini alan yapay diş kökleri olarak tanımlanabilirler. Şekil olarak bakıldığında değişik çap ve boyuttaki küçük vidalara benzerler.

Dental implantlar biyo-uyumluluğu en yüksek olan titanyum metalinden yapılmıştır. Yaklaşık 30 yıldır dental implantlar hem dünyada hem de ülkemizde başarı ile uygulanmaktadır.

Dental implantlar genellikle lokal anestezi altında cerrahi bir işlemle hastanın çene kemiğine diş çekiminden hemen sonra aynı seansta yerleştirilebileceği gibi çekimden ortalama 6-8 hafta sonra da yerleştirilebilir. Bir implantın cerrahi olarak yerleştirilmesi ortalama 15 dakika sürmektedir. İmplantın cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilmesinden yaklaşık 3 ila 5 ay (çene kemiğinin yoğunluğuna bağlı olarak) sonra implant üzerine uyumlu protezler yapılabilir. Fakat bazı özel durumlarda implant cerrahisi ile implant üzerine yapılacak olan protez aynı seansta da yapılabilir.

İmplant cerrahisi öncesinde alt ve üst çenedeki önemli anatomik oluşumların lokalizasyonlarını belirlemek,implant yerleştirilecek bölgelerde uygun çene kemiğinin olup olmadığını görmek ve ona göre bir tedavi planı düzenlemek gerekir. Bu amaçla operasyon öncesi her hastadan panoramik röntgen ve gerekli durumlarda bilgisayarlı tomografi alınmalı ve CAD/CAM denilen bilgisayar programıyla vaka planlanlaması yapılmalıdır. İmplant uygulanacak hastaların tedavi planlaması implant cerrahisi yapacak olan çene cerrahı ve implant üstü protezleri yapacak olan protez uzmanı tarafından yapılmalıdır. Yapılacak bu multidisipliner çalışma implantın başarısını arttıracak ve daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır
.
Dental implantların üzerine sabit protezler yapılabileceği gibi hareketli protezlerde yapılabilir. Protezlerin yapılması dental implant tedavisinin ikinci aşamasıdır ve ağrısız bir işlemdir. İmplant destekli protezler doğal dişlerden destek almazlar,dolayısıyla doğal dişler üzerinde herhangi bir işlem yapılmaz. İmplant üzeri protezler estetik olarak oldukça başarılıdır.

Dr. Necip fazıl Erdem

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Daha Parlak ve Beyaz Dişlerin 15 Sırrı

İnci beyazı dişleriniz soluk gri veya sarı lekenmeler yüzünden parıltısını mı kaybetti? Diş lekelenmeleri yaşla birlikte meydana gelebilir, ancak bazı yiyecek, içecek ve hatta ağız gargaraları da dişte lekelenmelere yol açabilir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Yeterli ve dengeli beslenme de esas olan kişinin yaşına,boyuna,cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre belirlenen kişinin gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda besinler aracılığıyla almasıdır.
Total
0
Share