Deri Kanseri Tipleri

Vücudunuzda renk değiştiren, kanamaya ya da kaşınmaya ve aniden büyümeye başlayan renkli lezyonlar malin melanom olabilir; böyle bir durumda mutlaka dermatoloji uzmanına görünmelisiniz.
En sık görülen deri kanseri bazal hücreli deri kanseridir. Neyse ki bu,en az tehlikeli,en yavaş büyüyen ve çok seyrek olarak etrafa yayılan bir deri kanseri tipidir. Her ne kadar bazal hücreli kanser hayatı tehdit edici olmasa da,tedavi edilmezse,derin dokulara hatta kemiğe kadar yayılıp buralarda önemli hasara yol açabilir.

İkinci tip deri kanseri

Skuamöz hücreli deri kanseri ise ikinci sıklıkta gelir. Sık olarak dudaklar,yüz ve kulaklarda görülür. Bazen uzak bölgelere,lenf bezleri ve iç organlara yayılabilir. Eğer tedavi edilmezse,bu kanser tipi hayatı tehdit edebilir.

Üçüncü tip bir deri kanseri

Üçüncü tip bir deri kanseri de malin melanom’dur. Az görülmesine rağmen,sıklığı her geçen yıl artmaktadır. Malin melanom aynı zamanda en tehlikeli deri kanseridir. Erken teşhis edilmesi halinde %100 tedavi edilebilir. Ancak,erken evrelerde tedavi edilmezse tüm vücuda yayılıp ölüme sebep olabilir.

Deri Kanserinin Tanınması

Bazal veya skuamöz hücreli deri kanserleri görünüş itibariyle değişik şekiller alabilirler. Kanser,ufak,beyaz ya da pembe çıkıntılar şeklinde başlayabilir;düzgün sınırlı,parlak bir görüntü alabilir;kırmızı bir nokta şeklinde ele gelen kuru bir lezyon şeklinde ortaya çıkabilir. Ya da bazen kanayan ve iyileşmeyen bir yara şeklinde de gelişebilirler. Malin melanom ise daha önceden bulunan bir benin şeklinde,büyüklüğünde veya renginde bir değişim ile kendini gösterebilir;çoğunlukla ise normal deriden gelişir. Vücudunuzda renk değiştiren,kanamaya ya da kaşınmaya ve aniden büyümeye başlayan renkli lezyonlar malin melanom olabilir;böyle bir durumda mutlaka dermatoloji uzmanına görünmelisiniz.

Dr. Hülya Sağlam

Total
0
Shares
Related Posts

CyberKnife ile Tümöre Noktasal Darbe

CyberKnife teknolojisinde ışının vücudun çeşitli yerlerindeki tümörlere cerrahi işlem etkisi yapmakta, ayrıca hasta aynı gün normal yaşantısına dönebilmektedir.

Diş bakımı nasıl olmalı?

Meslek hayatıma başladığımdan beri hastalarımdan en çok duyduğum cümlelerden birkaçı: ”Doktor Bey,dişlerimi her gün fırçalamama rağmen çürümesini önleyemiyorum.”…
Total
0
Share