Dilatasyon Ve Kürtaj

Dilatasyon ve kürtaj doktorun rahimden doku aldığı bir prosedürdür. Yoğun kanama gibi rahimle alakalı sorunları teşhis ve tedavi etmek ya da düşük sonrası rahmi temizlemek amacıyla yapılır.

Dilatasyon ve kürtajda doktor serviksi genişletir veya açar. Serviks rahim ve vajinayı ayıran, rahmin alt kısmıdır. Daha sonra küret adı verilen cerrahi alet rahme sokulur. Küret keskin bir alet olabilir veya veya emme gücünü kullanır.

Neden yapılır

Dilatasyon ve kürtaj bir rahim problemini teşhis veya tedavi etmek amacıyla kullanılır.

Sorunu teşhis etme

Tanısal dilatasyon ve kürtajda doktor, üzerinde testlerin gerçekleştirilebilmesi için rahim katmanından doku örneği alır. Bu işlem şu durumlarda yapılabilir:

  • Anormal rahim kanaması
  • Menopoz sonrası kanama
  • Şiddetli menstrual ağrı
  • Doktorun rutin testler sırasında anormal endometriyal hücrelere rastlaması

Doktor doku örneğini analiz için laboratuvara gönderir. Örnek şu sorunlar için kontrol edilir:

  • Rahim kanseri
  • Rahim polipleri
  • Endometriyal hiperplazi -rahim duvarının kalınlaştığı prekanseröz bir durum

Tedavi

Terapatik dilatasyon ve kürtajda doktor rahimden parça alır. Bu yöntem şu amaçlarla uygulanabilir:

  • Normal hamilelik yerine tümör oluşan molar gebeliği çıkarmak
  • Doğum sonrası rahimde kalan plasenta kalıntılarını temizleyerek aşırı kanamayı tedavi etmek
  • Genellikle iyi huylu olan servikal veya rahim poliplerini almak
  • Rahim duvarında oluşan ve bazen rahim boşluğuna doğru çıkıntı yapan iyi huylu lifli tümörleri almak

Dilatasyon ve kürtaj genellikle histeroskopi adı verilen farklı bir prosedürle birlikte uygulanır. Histeroskopi prosedüründe, ucunda ışık ve kamerası bulunan bir alet rahme yerleştirilir. Bu işlem sayesinde doktor örnek alması gereken anormal bölgeleri net bir şekilde görür ve küçük poliplerin gözden kaçmadığından emin olur.

Dilatasyon ve kürtaj genellikle güvenli bir prosedür olmakla birlikte nadir olsa da birtakım risklere sahiptir. Örneğin:

  • Rahmin perforasyonu. Cerrahi bir alet rahimde bir delik açtığında perforasyon meydana gelir. Genel olarak prosedüre tabi olan kadınların %1’inde görülür fakat bu oran yakın zamanda hamile kalmış ve menopoza girmiş kadınlarda daha yüksektir. Bu yırtıkların çoğu kendiliğinde iyileşmektedir. Fakat bir kan damarı veya organ hasar görürse onarım için bir diğer prosedürün uygulanması gerekebilir.
  • Serviksin hasar alması. Dilatasyon ve kürtaj sırasında serviks hasar görürse doktor baskı uygular, kanamayı durdurmak için ilaç verir veya yırtığı onarmak için dikiş atar.
  • Rahim duvarında yara dokusu. Nadir olarak prosedür rahimde yara dokusunun oluşumuna yol açabilir. Bu duruma Asherman sendromu adı verilir ve çoğunlukla prosedür düşük ya da doğum sonrası uygulandığında meydana gelir. Anormal, gaip veya ağrılı menstrual döngülere, gelecek düşük ve kısırlıklara yol açabilir. Asherman sendromu genellikle sağlıklı rahim dokusunun büyümesini sağlayan hormon alınarak veya yara dokusunun ameliyatla alınmasıyla tedavi edilir.
  • Enfeksiyon. Dilatasyon ve kürtaj sonrası enfeksiyon mümkündür fakat nadir görülür.

Aşağıdaki durumlarla karşılaşıyorsanız doktorunuza başvurunuz:

  • Her saat ped değiştirmenizi gerektirecek derecede yoğun kanama veya 2 haftadan uzun süren hafif kanama
  • Yüksek ateş
  • 48 saatten fazla süren kramp
  • Kötüye giden ağrı
  • Vajinadan gelen kötü kokulu akıntı

Nasıl hazırlanılır

Dilatasyon ve kürtaj hastane, klinik veya doktorun ofisinde gerçekleştirilir ve genellikle günübirlik olarak yapılır. Prosedür bittikten sonra tesiste birkaç saat geçirmeniz gerekir. Prosedür öncesinde herhangi bir şey yiyip içmeyin ve anestezinin etkisi bir süre devam edeceği için sizi eve götürebilecek birini ayarlayınız. 1-2 gün içinde normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.

Bazı durumlarda doktor serviksin yeterince açıldığından emin olmak için prosedürden birkaç saat veya hatta bir gün önce serviksi genişletmeye başlayabilir. Bu işlem genellikle hamileliği sonlandırma veya bazı histeroskopi türlerinde olduğu gibi serviksin standart dilatasyon ve kürtaj prosedürüne oranla daha fazla genişletilmesi gerektiğinde yapılır. Bu durumda doktor serviksi yumuşatan bir ilaç verebilir veya servikse laminarya adı verilen bir çubuk yerleştirebilir. Laminarya zamanla serviksteki sıvıyı emer; genişler ve serviksin açılmasını sağlar.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Prosedür sırasında

Prosedür için genel, bölgesel veya lokal anestetik verilir. Bu kararı doktorunuzla birlikte vermeniz gerekir ve seçim medikal geçmişiniz ve prosedüre başvurma sebebinize bağlıdır.

  • Genel anestezi. Doktor solunum maskesi veya intravenöz (IV) kateter yoluyla anesteziyi uygular. IV hattı el, kol veya boyundaki bir damara takılabilir. Anestetik prosedür boyunca uyku halinde olmanıza yol açacağı için acı hissetmezsiniz. Düzgün bir şekilde nefes aldığınızdan emin olmak için ağız yoluyla nefes borusuna solunum tüpü yerleştirilebilir. Genel anestezi kasları gevşettiği için doktor daha kolay bir şekilde pelvik muayeneyi gerçekleştirebilir.
  • Bölgesel anestezi. Doktor spinal kord civarındaki bir bölgeye anestetik enjekte eder. Bu sayede prosedür sırasında herhangi bir acı hissedilmez. Aynı zamanda IV hattı yoluyla verilen ilaç ile de uyutulabilirsiniz.
  • Lokal anestezi. Doktor doğrudan serviks bölgesine anestetiği enjekte eder ve IV yoluyla da yatıştırıcı verilir.

Prosedür sırasında bacaklarınız açık şekilde sırt üstü yatmanız gerekir. Doktor serviksi görmek için pelvik muayenede olduğu gibi vajinaya bir spekulum yerleştirir. Daha sonra serviks yeteri kadar açılana değin servikse git gide kalınlaşan çubuklar yerleştirir. Çubuklar genellikle çap olarak 6-9 mm arasındadır. Daha sonra doktor küret ile dokuyu almaya başlar. Bu aşamada anestezi etkisinde olduğunuz için acı hissetmezsiniz. Prosedür yaklaşık 15-30 dakika sürer.

Prosedür sonrasında

Doktorun vajinal kanama veya diğer komplikasyonları gözlem altında tutabilmesi için prosedür sonrasında birkaç saat daha istirahat odasında kalmanız gerekir. Aynı zamanda anestetiğin etkisinin geçmesi için size zaman kazandırmış olur.

Genel anestezi durumunda karşılaşabileceğiniz şeyler:

  • mide bulantısı
  • kusma
  • solunum tüpü takılmışsa boğaz ağrısı

Genel anestezi veya IV yatıştırıcı verilmişse birkaç saat boyunca uyuşuk halde kalabilirsiniz.

Prosedürün birkaç gün sürebilen diğer normal yan etkileri:

  • hafif kramp
  • lekelenme veya hafif kanama

Kramp;  ibuprofen (Advil, Motrin, diğerleri) gibi ilaçlarla tedavi edilebilir.

Serviks normal boyutuna ulaşana kadar vajinaya herhangi bir koymamanız gerekir. Çünkü serviks genişlemiş haldeyken rahme bakteri girebilir ve enfeksiyona yol açabilir. Doktorunuza ne zaman cinsel ilişkiye devam edebileceğinizi veya ped kullanabileceğinizi sorunuz.

Düşük sebebiyle dilatasyon ve kürtaj uygulanmışsa doktorunuza ne zaman tekrar çocuk yapmayı deneyebileceğinizi sorunuz.

Prosedür sonrası rahimde yeni bir katman oluşacağı için bir sonraki regl zamanında olmayabilir.

Sonuçlar

Doktorunuz prosedürden kısa süre sonra test sonuçları veya prosedürün kendisi hakkında görüşmek için bir randevu ayarlayacaktır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Endometriyal Ablasyon Nedir?

Endometriyal ablasyonunda menstrual akışın azaltılması amacıyla rahmin endometriyum kısmı yok edilir. Bazı kadınlarda menstrual akış tamamen durabilir. Endometriyal ablasyon için insizyon gerekmez. Doktor, serviks yoluyla ince aletleri yerleştirir.
Total
0
Share