EEG (Elektroensefalogram)

Elektroensefalogram (EEG), beyindeki elektriksel aktiviteyi belirlemek için küçük, düz metal disklerin (elektrot) kafa derisine yerleştirildiği ağrısız bir prosedürdür.

Beyin hücreleri elektriksel impulslar aracılığıyla iletişim kurar ve uyku da dahil olmak üzere sürekli aktiftir. Bu aktivite EEG kayıtlarında dalgalı çizgiler olarak görünür.

EEG, epilepsi için başlıca tanısal testlerden biridir. EEG testi ayrıca diğer beyin rahatsızlıklarının teşhisinde de rol oynayabilir.

Neden yapılır

EEG özellikle epilepsi olmak üzere beyin hastalıklarının teşhisinde faydalı olabilecek beyin aktivitesi değişikliklerini belirleyebilir. EEG testi sayesinde aşağıdaki hastalıklarla başa çıkmaya yardımcı olan bilgiler sağlanabilir, teşhisler onaylanabilir veya elenebilir:

  • Epilepsi veya diğer nöbet bozukluğu
  • Beyin tümörü
  • Kafa yaralanması
  • Birçok sebebe dayanabilen beyin işlev bozukluğu (ensefalopati)
  • Beyin iltihabı (ensefalit)
  • Felç
  • Uyku bozuklukları
  • Bellek bozukluğu

 Bir EEG testi zekayı ölçemez ve zihinsel hastalıkları teşhis etmez. Kalıcı komada kalan kişilerin beyin ölümlerini onaylamak için kullanılabilir.

Riskler

EEG testleri güvenli ve ağrısızdır. Bazen epilepsi hastası kişiler test sırasında tetiklenmiş halde nöbete girer. Bu durumda gerekirse uygun medikal bakım sağlanır.

Nasıl hazırlanılır

EEG testine hazırlanmak için:

  • Saçınızı bir gece önce veya test günü yıkayın, fakat saç şekillendirici, saç kremi, sprey veya jöle kullanmayın.
  • Testten 6 aat önce kafeinli herhangi bir içecekten kaçının.
  • Aksi söylenmediği takdirde normal ilaçlarınızı kullanmaya devam edin.

EEG testi sırasında uyumanız gerekiyorsa doktorunuz daha kısa süre uyumanızı veya testten önceki geceyi tamamen uykusuz geçirmenizi isteyebilir. Test için uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız rahatlamanıza yardımcı olmak için yatıştırıcı verilebilir.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Test sırasında

EEG testi boyunca rahatsızlık hissedilmez veya çok az derecede hissedilebilir. Elektrotlar hiçbir şekilde duyuma yol açmaz ve sadece beyin dalgalarını kaydeder. EEG testi sırasında uyumanız gerekirse rahatlamanız için test öncesinde yatıştırıcı verilebilir. Test sırasında:

  • Teknisyen kafayı ölçer ve elektrotların yerleştirileceği yerleri belirtmek için bir tür kalemle kafa derisini işaretler. İşaretlenen bu noktalar, kayıtların kalitesini artırmak için pütürlü bir kremle ovulabilir.
  • Teknisyen özel bir yapıştırıcı kullanarak düz metal diskleri (elektrot) kafa derisine yerleştirir. Elektrotlar beyin dalgalarını büyüten ve bilgisayara kaydeden bir aygıta kablolarla bağlıdır. Bazı kişilere kafa derisine uygulanan yapıştırıcı yerine elektrotlarla donatılmış elastik bir başlık takılabilir. Elektrotlar yerleştirildikten sonra EEG genellikle 30-60 dakika arasında tamamlanır.
  • Test sırasında gözleriniz kapalı olarak rahat bir pozisyonda gevşemeniz istenir. Test ilerledikçe teknisyen gözleri açıp kapama, birkaç basit hesaplama, bir paragraf okuma, resme bakma birkaç dakika boyunca derin nefes alma (hızlı ve derin nefes alma) veya parlayan bir ışığa bakmanızı isteyebilir.

Doktorunuz video EEG testine girmenizi isteyebilir, bu durumda hastaneye kabul edilmeniz gerekebilir. Bu test sırasında vücut hareketleri video kamera tarafından görüntüye alınırken aynı anda EEG nöbet esnasında beyin dalgalarını kaydeder. Bu sayede doktor nöbetin nerede başladığını net olarak belirleyebilir.

Test sonrasında

Teknisyen elektrotları veya başlığı çıkarır. Yatıştırıcı verilmemiş ise prosedürden sonra herhangi bir yan etki görülmez ve günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Yatıştırıcı verilmesi durumunda ilacın etkisinin kısmen geçmesi yaklaşık 1 saat sürebilir. Yatıştırıcının etkisinin tamamen geçmesi 1 gün alabileceği için sizi eve başka birinin götürmesi gerekir. Günün geri kalan kısmında araba kullanmayın ve dinlenin.

Sonuçlar

Teknisyenler testi gerçekleştirir. EEG testlerini analiz etmede uzmanlaşmış doktorlar kaydı yorumlar ve sonuçlar EEG testinin yapılmasını isteyen doktora gönderilir.

Doktorunuz test sonuçları hakkında görüşmek için bir ofis randevusu ayarlayabilir. Eğer mümkünse bir aile üyesi veya arkadaşla birlikte gidin. Randevu sırasında verilen tüm bilgileri aklınızda tutmanız zor olabilir. Sizinle birlikte gelen kişi unuttuğunuz ve kaçırdığınız bilgileri hatırlayabilir.

Doktora sormak istediğiniz soruları not alın. Soru sormaktan çekinmeyin veya anlamadığınız yerleri belirtmekten korkmayın. Sormak isteyebileceğiniz sorular:

  • Sonuçlara dayanarak sıradaki aşamalar nelerdir?
  • Gerekirse ne tür bir takip muayenesi beklemeliyim?
  • Bu testin sonuçlarını etkileyerek değiştirmiş olma ihtimali olan herhangi bir faktör var mı?
  • Daha sonra bu teste tekrar girmem gerekecek mi?

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share