Elektrokardiyogram (ECG Veya EKG) Nedir?

Elektrokardiyogram kalbin gözlemlenmesi için kullanılır. Kalbin her atışı normalde üst sağ odacıkta ki özel hücreler tarafından tetiklenir.

Aynı zamanda ECG veya EKG olarak bilinen elektrokardiyogram, kalp boyunca hareket eden bu elektriksel sinyalleri kaydeder. Doktor, kalp atış ve ritim düzenlerine bakarak, elektrokardiyogramı, çeşitli kalp hastalıklarını teşhis etmek için kullanır.

Elektrokardiyogram invazif olmayan ağrısız bir testtir. Test sonuçları muhtemelen aynı içinde hazırlanılır ve doktorunuz bir sonraki muayenede bu sonuçları sizinle paylaşır.

Neden yapılır

Elektrokardiyogram, çeşitli kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan, invazif olmayan ağrısız bir testtir. Doktor şu durumları tespit etmek için elektrokardiyogram testini kullanabilir:

  • Kalp ritminde düzensizlikler (aritmi)
  • Kalp kusurları
  • Kalp kapakçıkları ile ilgili sorunlar
  • Kalpte bloke veya daralmış atardamarlar  (koroner arter hastalığı)
  • Acil durumlarda kalp krizi
  • Daha önce meydana gelmiş kalp krizi

Riskler

Elektrokardiyogram güvenli bir prosedürdür. Göğüs bölgesine yerleştirilen bantlar çıkarılırken yara bandı çekilirken yaşanan rahatsızlığa benzer bir durum yaşanabilir. Nadir olarak elektrotlar, ciltte şişlik ve kırmızılığa yol açar.

Egzersiz yaparken veya egzersiz durumunu taklit eden ilaçlar alınarak çekilen EKG testinden oluşan stress testi düzensiz kalp atışlarına veya nadir olarak kalp krizine yol açabilir. Bu yan etkiler EKG tarafından değil; ilaç ya da yapılan egzersizlerden dolayı meydana gelir. Elektrokardiyogram sırasında uygulanan elektrokusyonun herhangi bir riski yoktur. Vücuda yerleştirilen elektrotlar sadece kalp aktivitelerini kaydeder; elektrik yaymaz.

Nasıl hazırlanılır

Özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Fakat testten önce soğuk su içmekten veya egzersiz yapmaktan kaçının. Soğuk su test sırasında kaydedilen elektriksel atım düzenlerinde yanıltıcı değişikliklere yol açabilir. Merdiven çıkmak gibi fiziksel aktiviteler kalp atış hızını artırabilir.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Prosedür sırasında

Elektrokardiyogram testi doktorun ofisi veya hastanede genellikle bit teknisyen tarafından gerçekleştirilir. Hastane önlüğünü giydikten sonra bir muayene masası veya yatağa yatmanız gerekir. Genelde 12-15 tane olmak üzere elektrotlar kol, bacak ve göğse yerleştirilir. Elektrot, kalbin elektriksel akımını tespit eden veya yöneten jelle birlikte uygulanmış yapışkan bantlardır. Elektrotların takılacağı bölgede tüy varsa teknisyen daha düzgün yapışması için o bölgeyi tıraş edebilir.

Elektrokardiyogram sırasında normal bir şekilde nefes alıp verebilirsiniz. Fakat sıcak ve hareketsiz yattığınızdan emin olun. Hareket etme, konuşma veya titreme test sonuçlarını yanıltabilir. Standart bir EKG testi sadece birkaç dakika sürer.

Arada bir oluşan düzensiz kalp atışınız varsa birkaç dakikalık EKG testi sırasında tespit edilemeyebilir. Bu problemi çözmek için doktorunuz farklı bir EKG testi önerebilir:

  • Holter gözlemlemesi. Aynı zamanda ambulatuvar EKG gözlemlemesi olarak bilinen Holter gözlemlemesi, 24 saatlik süre boyunca kalp ritmini kaydeder. Göğüs bölgesindeki elektrotların kabloları cep, bel, ya da omuz bölgesinde taşınan, batarya ile çalışan bir kayıt cihazına gider. Monitörü taşırken aktivite ve semptomların kaydını tutmanız gerekir. Doktorunuz cihaz kaydı ile günlük kayıtlarınızı karşılaştırarak semptomların sebebini belirlemeye çalışır.
  • Olay kaydedicisi. Semptomlar sıklıkla meydana gelmiyorsa doktorunuz bir olay kaydedicisi takmanızı isteyebilir. Bu cihaz Holter gözlemcisine benzer fakat sadece semptomlar meydana geldiğinde kayıt tutmanızı sağlar. Telefon hattı yoluyla EKG kayıtlarını doktorunuza gönderebilirsiniz.
  • Stress testi. Kalp problemleriniz sıklıkla egzersiz sırasında meydana geliyorsa doktorunuz EKG testi sırasında koşu bandında yürümenizi veya sabit bisiklet sürmenizi isteyebilir. Bu prosedür stress testi olarak adlandırılır. Yürümenizi zorlaştıran medikal bir durumunuz varsa kalpte egzersiz etkilerini taklit eden bir ilaç verilebilir.

Prosedür sonrasında

Genellikle, doktor test ile aynı gün içinde sonuçları açıklayabilir. Test sonuçları normal ise farklı bir prosedüre gerek kalmaz. Fakat sonuçlarda kalp sorunu görülüyorsa, testin tekrarlanması veya ekokardiyogram gibi farklı bir tanısal prosedürün uygulanması gerekir. Tedavi, belirti ve semptomlara yol açan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Sonuçlar

Doktorunuz düzenli kalp ritmi ve dakikada 50-100 arasında kalp atışı olup olmadığını kontrol eder. Daha hızlı, daha yavaş veya düzensiz kalp atışları şu durumlar hakkında ipucu sağlar:

  • Kalp atış hızı. Normal olarak kalp atış hızı nabız kontrolüyle ölçülür. Fakat nabız düzgün sayım için uygun değilse EKG testi faydalı olabilir.
  • Kalp ritmi. EKG testi doktorun olağandışı hızlı kalp atışı (taşikardi), olağandışı yavaş kalp atışı (bradikardi) veya diğer kalp ritmi düzensizliklerini (aritmi) tanılamasına yardımcı olur. Bu durumlar, kalbin herhangi bir kısmının elektriksel sistemi düzgün çalışmadığında meydana gelebilir. Diğer durumlarda beta blokerleri, psikotropik ilaçlar veya amfetamin gibi ilaçlar aritmiyi tetikleyebilir.
  • Kalp krizi. EKG testleri genellikle daha önce meydana gelmiş veya oluşma sürecindeki kalp krizlerini gösterebilir. EKG testindeki düzenler hasarın büyüklüğü de dahil olmak üzere kalbin neresinde gerçekleştiğini gösterebilir.
  • Kalbe yetersiz kan ve oksijen tedariği. Semptomlar aktif haldeyken yapılan EKG testi sayesinde doktor unstabil anjina kaynaklı göğüs ağrısında olduğu gibi göğüs ağrısının kalp kaslarına az kan gitmesi sonucu oluşup oluşmadığını belirleyebilir.
  • Yapısal anormallikler. EKG testi kalp odacık veya duvarlarının genişlemesi, kalp bozuklukları ve diğer kalp sorunları hakkında bilgi sağlayabilir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

CT Anjiyografi Nedir?

Bilgisayarlı tomografi koroner anjiyogram kalp kaslarına kan sağlayan atardamarların incelendiği bir görüntüleme testidir. Geleneksel koroner anjiyogramın aksine CT anjiyogram testinde kan damarları yoluyla kalbe iletilen bir kateter kullanılmaz.

Kalbin Anatomisi ve Aritmiler

Kalbimiz,anne karnından ölünceye kadar durmadan kasılıp gevşeyen en önemli organımızdır. Kalbimizin çalışması,tekil kas kitlelerinin koordineli ve birlikte kasılması ile olur. Bu da elektriksel olarak oluşan bir olaydır.
Total
0
Share