Ferritin Testi Nedir ve Neden Yapılır?

Ferritin testi kandaki ferritin miktarını ölçer. Ferritin, demir içeren bir kan hücresi proteinidir. Test sayesinde vücudun ne kadar demir depoladığı belirlenebilir.

Ferritin test sonucu, kan ferritin seviyesinin normalin altında olduğunu gösteriyorsa vücudun az seviyede demir depoladığına ve demir eksikliğine işaret eder.

Test sonuçlar normal üzerinde değerler gösteriyorsa vücudun çok fazla demir depolamasına yol açan bir problemin olduğunu gösterir. Aynı zamanda karaciğer hastalığı, eklem iltihabı, diğer iltihap sorunları veya hipertroidiye işaret edebilir. Bazı kanser türleri de kan ferritin seviyesinin yükselmesine yol açmaktadır.

Neden Yapılır?

Çeşitli sebeplerle ferritin testi uygulanabilir:

  • Tıbbi bir rahatsızlığı teşhis etmek. Doktor, diğer kan testleri, kırmızı kan hücrelerinde (hemoglobin) oksijen taşıyan protein seviyesinin düşük olduğunu gösteriyorsa veya kırmızı kan hücrelerinin oranı kandaki sıvı bileşene (hematokrit) oranla düşükse ferritin testini tavsiye edebilir. Bu durumlar demir eksikliği anemisine işaret edebilir. Ferritin testi aynı zamanda bu teşhisi onaylayabilir.

 Ferritin testi aynı zamanda hemokromatoz, karaciğer hastalığı ve yetişkin stil hastalığını teşhis etmekte kullanılabilir. Medikal bir rahatsızlığı teşhis etmek için kullanıldığında ferritin testi diğer demir testi, toplam demir bağlama kapasitesi (TIBC) ve transferrin testi ile birlikte uygulanabilir. Bu testler vücutta ne kadar demir olduğu hakkında ek bilgi sağlar.

  • Medikal bir rahatsızlığı gözlemlemek. Hemokromatoz veya hemosideroz gibi vücutta çok fazla demir depolanmasına yol açan bir hastalık teşhis edilmişse doktor ferritin testini, sorunu gözlemlemesi ve tedaviye rehberlik etmesi için kullanabilir.

Nasıl Hazırlanılır?

Kan örneği sadece ferritin için test ediliyorsa test öncesinde normal beslenme düzeninize devam edebilirsiniz. Ek testler için de kullanılıyor ise testten belli bir süre önce perhiz yapmanız gerekebilir. Doktorunuz bu konuda gerekli talimatları verecektir.

Karşılaşabileceğiniz Durumlar

Test sırasında bir sağlık görevlisi koldaki bir damardan iğne ile kan örneği alır. Örnek analiz için laboratuvara gönderilir. İşlem bittikten sonra günlük yaşantınıza dönebilirsiniz.

Sonuçlar

Ferritin testi için normal sonuç aralığı:

  • Erkeklerde; mililitre başına 24-336 nanogram (standart birimler) veya litre başına 24-336 mikrogram (uluslararası birimler)
  • Kadınlarda; mililitre başına 11-307 nanogram (standart birimler) veya litre başına 11-307 mikrogram (uluslararası birimler)

Normalden düşük sonuçlar

Bu durum demir eksikliğine işaret eder. Aynı zamanda anemi işareti de olabilir. Ferritin seviyesi düşük çıkarsa doktor sebebini belirlemeye çalışacaktır.

Normalden yüksek sonuçlar

Bu sonuca şu durumlar yol açabilir:

  • Yenilen yemeklerden vücudun çok fazla demir emilimine yol açan hemokromatoz hastalığı
  • Sinir sistemi ve cildi etkileyen bir enzim eksikliğinden kaynaklı bir dizi rahatsızlıklar; porfiri
  • Eklem iltihabı, yetişkin stil hastalığı veya diğer kronik inflamatuvar rahatsızlıklar
  • Karaciğer hastalığı
  • Hipertiroidi
  • Tip 2 diyabet
  • Lösemi
  • Hodgkin lenfoma
  • Birden fazla kan nakli

Ferritin test sonucu normalin üzerinde ise, doktor sıradaki aşamaya karar vermek için diğer test sonuçlarını da değerlendirme gereksinimi duyabilir.

Ferritin test sonuçlarının ne anlama geldiği konusunda doktorunuzla görüşün.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Genel Anestezi

Genel anestezi, hastanın bilincinin kaybolduğu ve cerrahi operasyon sırasında acıyı hissetmediği bir uygulamadır. Genellikle damardan ilaç ya da solunan gazlarla uygulanır (anestetikler).
Total
0
Share