Fetal Fibronektin Testi Neden Yapılır?

Fetal fibronektin hamilelik sırasında amniyotik keseyi rahim zarına tutturarak ‘yapıştırıcı’ görevi gören bir proteindir.

Fetal fibronektin genellikle hamileliğin 22. haftası öncesinde vajinal salgıda mevcuttur. Aynı zamanda hamileliğin sonuna doğru parçalanmaya başlar ve vajinal salgıda tespit edilebilir.

Doktorunuzun erken doğum konusunda şüpheleri varsa, hamileliğin 22. ve 34. haftaları arasında pamuklu bir çubukla serviksten salgı örneği alarak fetal fibronektin varlığını test edebilir. Pozitif fetal fibronektin testi ‘yapıştırıcı’nın bozulduğunu ve yüksek erken doğum riskinde olduğunuzu gösterir.

Neden Yapılır?

Fetal fibronektin testi erken doğum olasılığını elemek için yapılır. Düşük erken doğum riski olan kadınlar için fayda sağlamaz fakat yüksek riske sahip olan veya erken doğum belirti ve semptomlara sahip kadınlar için önemli bilgiler sağlayabilir.

Fetal fibronektin test sonucunuz pozitif ise doktorunuz erken doğum için; bebeğin akciğer gelişimini ilerleten ilaçlar verebilir. Test sonucu negatif ise hamileliğin en az bir hafta daha devam edeceğinden emin olabilirsiniz.

Riskler

Fetal fibronektin testi basit bir prosedürdür. Düşük veya diğer hamilelik komplikasyonlarına yol açmaz.

Buna karşın, yanlış pozitif test sonuçları yaygındır ve gereksiz anksiyete veya tedavilere yol açabilir.

Nasıl Hazırlanılır?

Test için özel bir hazırlığa gerek yoktur.

Yanlış pozitif test sonuçlarından kaçınmak için muayene pelvik inceleme veya vajinal ultrason öncesinde uygulanır. Ayrıca testten 24 saat önce seksten kaçınmanız sizin faydanıza olacaktır.

Vajinal kanama test sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda fetal fibronektin testi büyük olasılıkla ertelenir.

Amniyotik kese yırtılırsa test iptal edilir. Amniyotik kese bebeğe rahimde destek olan sıvıyla dolu bir zardır. Eğer hasar almış ise, bebek gelişimini tamamlamamış olsa dahi erken doğum kaçınılmazdır.

Karşılaşabileceğiniz Durumlar

Fetal fibronektin testi sırasında muayene masasına sırtüstü yatmanız gerekir. Doktor vajinaya bir spekulum yerleştirir ve pamuk bir çubuk yardımıyla serviksten salgı örneği alır. Örnek, analiz için laboratuvara gönderilir. Sonuçlar genellikle 24 saatten kısa bir süre içerisinde hazırlanmaktadır.

Bazı durumlarda örnek alındıktan sonra vajinal ultrason çekilir. Doktor veya teknisyen, vajinaya ince çubuk benzeri bir alet yerleştirir. Bu alet sayesinde ses dalgaları gönderilir ve refleksiyonlar toplanır. Yansıyan ses dalgaları bir monitöre dijital imajlar olarak aktarılır. Doktorunuz bu görüntüleri serviks boyunu ölçmek için kullanır. Serviks doğum öncesinde kısalmaktadır. Ultrason aynı zamanda doktora, bebeğin boyutu, yaşı ve pozisyonunu belirleme imkanı verir.

Ultrason yaklaşık 1 saat sürebilir. Acı vermez ve hemen sonrasında günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Buna karşın doktorunuz, erken doğum endişe konusu ise farklı muayeneler tavsiye edebilir.

Sonuçlar

Test sonucu pozitif ya da negatif olarak değerlendirilir:

  • Pozitif. Pozitif sonuç  fetal fibronektinin mevcut olduğunu gösterir. 22. ve 34. hafta rasında pozitif sonuca rastlanırsa yüksek erken doğum riski taşıyorsunuz demektir. Doktorunuz yorucu işlerden kaçınmanızı tavsiye edebilir ve erken doğumu engellemek için ilaç verebilir. Aynı zamanda bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmak için potent steroidler enjekte edilebilir.
  • Negatif. Negatif sonuç fetal fibronektinin mevcut olmadığını gösterir. Bu durumda hamileliğin en az bir hafta daha devam etmesi beklenir. Negatif sonuç sayesinde erken doğumun henüz söz konusu olmadığını bilmek size ve doktorunuza rahatlık sağlayabilir.

Test sonuçlarına bakmaksınız erken doğum belirtilerini tanımak, doktora, erken doğumu erteleme veya bebeğin gelişimini hızlandırma şansı verebilir.

Erken doğum konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza başvurun. Yalancı doğumu gerçek doğumla karıştırma konusunda endişeye kapılmayın.

Erken doğum belirtileri:

  • Düzenli veya sık sık kasılmalar – karın bölgesinde sıkışma hissi
  • Sürekli hafif bel ağrısı
  • Pelvik veya karnın alt kısmında baskı hissi
  • Hafif şiddetli karın bölgesi krampları
  • İshal
  • Vajinal lekelenme veya kanama
  • Taşkınlık veya damlama halinde sulu vajinal akıntı (suyun gelmesi)
  • Vajinal salgıda değişiklik

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Hematokrit Testi

Hematokrit kırmızı kan hücrelerinden oluşan toplam kan hacmi oranıdır. Hematokrit (Hct) testi bazı hastalıkların sonucu olarak meydana gelen çok az veya çok fazla kırmızı kan hücrelerini belirler.
Read More

Kol Germe

Aynı zamanda brakiyoplasti olarak bilinen kol germe, üst kol bölgesinin alt kısımlarının görünüşünü iyileştirmek için yapılan cerrahi estetik ameliyatıdır.
Read More

Kan Bağışı

Kan bağışı bir gönüllülük prosedürüdür. Kişi, kan nakline ihtiyaç duyan birine verilmesi amacıyla kan alınmasını onaylar. Her yıl milyonlarca kişi kan nakline ihtiyaç duymaktadır. Bazı hastalar için ameliyat sırasında kan ihtiyacı oluşabilir.
Total
0
Share