Forskolin Nedir?

Forskolin, sağlığa bir dizi faydaları olduğu söylenen doğal bir maddedir.

Coleus forskohlii köklerinden elde edilen forskolinin, adenilat siklaz (birçok hücresel fonksiyonları düzenleyen bir enzin) aktive ettiği bilinmektedir. Ön araştırmalar forskolinin yararlı etkiler gösterdiğini desteklemesine rağmen, forskolin takviyelerinin sağlığa olan yararları hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Forskolinin Kullanım Amaçları

Forskolinin, aşağıdaki gibi çeşitli sağlık koşullarının önlenmesi ve tedavisinde yardımcı olabileceği iddia edilmektedir:

  • Alerji
  • Astım
  • Glokom
  • Yüksek tansiyon

Ayrıca forskolin kullanımının kilo kaybına teşvik ettiği, kansere karşı koruduğu ve kalp sağlığını geliştirdiği de söylenir.

Forskolin Faydaları

Bugüne kadar, forskolin kullanımın insan sağlığı üzerinde olan etkileri hakkında net bir bilgi söylenebilmesi için bilimsel destek ve araştırma çok az miktardadır. Aşağıdaki forskolin üzerinde yapılan birkaç araştırma bulgularına göz atalım:

Forskolin ve Kilo Kaybı

2005 yılında yapılan küçük bir Obezite Araştırması’na göre forskolin, obezite tedavisinde yardımcı olabilmektedir. Çalışma için, 30 aşırı kilolu veya obez erkeklerde 12 hafta boyunca her gün forskolin veya plasebo alanlar olarak ikiye ayrıldı. Çalışmanın sonunda, forskolin grubunun üyeleri vücut yağında daha fazla bir azalmaya ve yağsız vücut kütlesinde daha büyük bir artışa (plasebo grubunun üyeleri ile karşılaştırıldığında) rastlanmıştır. Forskolin ile tedavi gören katılımcılarda kemik kütlesinde önemli bir artış yaşandı.

Forskolin Göz Damlası

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar forskolin içeren göz damlalarının glokom konusunda yardımcı olabileceğini göstermektedir. Örneğin, iki tavşan üzerinde yapılan çalışmada forskolin göz içi basıncını (glokom gelişiminde önemli bir faktör) azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Forskolin ve Bronzlaşma

Hayvanlar üzerinde uygulanan laboratuar deneyleri, deriye forskolin uygulandığında bronzlaşmaya neden olabileceğini göstermektedir. 2006 yılında “Nature” fergisinde yayınlanan fareler üzerinde uygulanan bir çalışmada, bilim adamları forskolin kullanımının cildin pigmentasayon işlemesine yardımcı ve ultraviyole ışığa maruz kalmadan bronzlaşmaya neden olabileceğini gösterdi. Ancak, forskolin kullanımının insanlar üzerinde bronzlaşma etkisi gösterebileceğine dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

Forskolin ve Astım

Journal of International Medical Research” tarafından 2006 yılında yapılan bir araştırma, forskolin kullanımının astım ataklarını savuşturmada yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, altı ay süren bir başka çalışmada (hafif ya da orta derecede kalıcı astımı olan 40 çocuk ve yetişkinler üzerinde yapılan) forskolin kapsül alan astım hastalarında astım atakları daha az sıklıkla yaşandığı bulundu.

Forskolin Yan Etkileri Nelerdir?

Forskolin, baş ağrısı ve hipotansiyon (aşırı düşük basıncını işaret eden bir durum) gibi bir dizi yan etkilere neden olabilir. Buna ek olarak, forskolin polikistik böbrek hastalığı ve kan basıncı ilaçlar ve/veya kan inceltme ilaçları kullanan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

Sağlık Amaçlı Forskolin Kullanımı

Forskolin kullanımının sağlığa olan etkileri konusunda bilimsel kanıt eksikliği göz önüne alındığında, herhangi bir sağlık durumunun tedavisinde forskolin kullanımı önerilmez. Eğer kronik bir sağlık sorunu için forskolin kullanımını düşünüyorsanız, ek bir rejime başlamadan önce mutlaka doktornuza başvurmalısınız.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Alfa Lipoik Asit Nedir?

Alfa lipoik asit, vücuttaki her bir hücre içerisinde doğal olarak bulunan bir yağ asididir. Vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar.
Read More

Tarçın: Doğal Mucize!

Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçın Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Tarçın Diyabete İyi Gelir mi? Tarçın Diş Ağrısına İyi Gelir mi? Tarçının Yan Etkileri Nelerdir? Tarçının tüm faydaları ve merak ettiğiniz her şey…
Read More

Acai Üzümü

Acai meyvesi nedir? Acai meyvesi faydaları nelerdir? Acai meyvesinin yan etkileri var mıdır? Tüm bu soruların cevapları yazımızda.
Total
0
Share