Güneş lekelerini nasıl önleriz?

Güneş lekesi nasıl oluşur? Benler ne zaman tehlikelidir?

Güneşin ciltteki hücrelere verdiği hasarla hücreler bazen melanin içeriğini arttırırken ( ki melanin pigmenti ultraviyole ışınına karşı koruyan doğal faktördür) bazen de yeterli melanin üretilemiyor. Böylece çil ve lentigo adını verdiğimiz melanin pigmentinin artmasıyla karakterize kahverengi lezyonlar olabileceği gibi,deri renginden daha açık melanin pigmentinin azalmasıyla ilişkili lezyonlar da ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca bir cilt hastalığının iyileşme döneminde güneşe maruz kalma sonucunda da açık veya koyu renkli lekelenmeler oluşabiliyor.

Bu nedenle lekelerin oluşumunu önlemek için en az SPF 15 içeren,fiziksel filtreli bir koruyucu kullanılması gerekiyor. Benler ise güneş lekesi değildir. Bölgesel olarak melanosit adını verdiğimiz melanin pigmenti üreten hücrelerin çoğalmasıdır.

Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkisiyle zaman içinde benler bazen kötü huylu karakter kazanabiliyor. Bu durumda sadece yüksek faktörlü koruyucular kanseri önlemiyor. Yapılması gereken dermatoloji uzmanı tarafından bu benlerin düzenli aralıklarla incelenmesi. Böylece kansere dönelebilecek benlerin erken tanı ve tedavisi yapılmış oluyor.

Dr. Hande Akıncı

Total
0
Shares
Related Posts

Stres Beyin Kanamasına Neden Oluyor

Beyin krizi beyin fonksiyonlarının ani kaybı olarak tanımlanır.Türkiye'de genel nüfusuna göre yılda ortalama 125 bin yeni beyin kanaması vakası yaşanıyor.
Total
0
Share