Hafta Hafta Gebelik Hakkında Her Şey!

Sizler için konusunda uzman kadın doğum doktorları tarafından hazırlanan hafta hafta gebelik konusunda merak ettiğiniz her şeyi doktorlarımız anlatıyor.

1. Gebelik Haftası

Gebe kalmak için en uygun zaman iki adet (aybaşı) kanamasının ortalarına rastlayan günlerdir. Bu günlerde kadında yumurtlama olur ve bu yumurta hücresi iki gün yaşar. Bu nedenle,kadın,iki adet kanamasının yaklaşık ortalarına rastlayan yumurtlama gününün 2 gün öncesi ve 2 gün sonrasında da olmak üzere toplam 5 gün boyunca gebe kalabilir.
Cinsel ilişki sırasında vajinaya boşalan spermler rahim içine doğru hareket ederler. Hafta hafta gebelikte kadının yumurtasıyla tüplerde karşılaşırlar. İçlerinden bir tanesi yumurtayı döller. Spermlerin kadın cinsel organlarında yaşama süresi yaklaşık 2 gün olduğundan bu süre içerisinde bir daha cinsel ilişki olmasa da yumurta döllenebilir,gebelik oluşabilir.

2. Gebelik Haftası

Son adetiniz 12 ila 16 gün önce başladıysa,bugünlerde sizde yumurtlama olacaktır. Hekiminiz bebeğinizin doğum tarihini belirlerken,son adetinizin 1. gününden itibaren hesaplama yapacaktır. Hamilelik,döllenmeden itibaren 38 hafta sürer,ancak spermin yumurtayı döllediği tarih genellikle tam tahmin edilemez. Bu nedenle hamilelik dönemi,son adetinizin başladığı günden itibaren hesaplanarak toplam 40 hafta kabul edilir. Bu nedenle döllenme olduğu anda,zaten 2 haftalık hamilesiniz kabul edilir. Hafta hafta gebelik konusunda,bu durumda bebeğiniz 3 haftalıkken,hekiminiz size 40 haftalık dönemin 5. haftasında olduğunuzu söyleyecektir.

Bu dönemde vücudunuzda olan değişiklikleri Hafta hafta gebelikte şöylece özetleyebiliriz:

İki adet kanamanızın ortalarına rastlayan günlerde ( 28 günlük siklusta 14. güne yakın günlerde) yumurtalıklardaki folikül adı veren keseciklerden bir yumurta olgunlaştırılarak atılır ve fallop tüpüne alınır (=yumurtlama). Yumurtlama sonrası bu yumurta hücresi iki gün yaşar. Bu nedenle,kadın,iki adet kanamasının yaklaşık ortalarına rastlayan yumurtlama gününün 2 gün öncesi ve 2 gün sonrasında da olmak üzere toplam 5 gün boyunca gebe kalabilir.
Cinsel ilişki sırasında vajinaya boşalan spermler rahim içine doğru hareket ederler. Kadının yumurtasıyla tüplerde karşılaşırlar. İçlerinden bir tanesi yumurtayı döller. Spermlerin kadın cinsel organlarında yaşama süresi yaklaşık 2 gün olduğundan bu süre içerisinde bir daha cinsel ilişki olmasa da yumurta döllenebilir,gebelik oluşabilir.
Döllenmiş yumurta (zigot) bölünerek hücreleri çoğalmaya başlar ve tüpte ilerleyerek 5-6 günde uterusa (rahim) içine gelir,kalınlaşan rahim duvarının içine yerleşir ve olağanüstü gelişim ve dönüşüm sürecine devam eder. Bu noktada tıbben blastosist adını alır. Yumurtanın döllenmesi ve uterus içine yerleşmesi,adet görmeyi durdurur. Gebelikle ilgili değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Uterus yumuşar ve giderek büyür.

Not: Her bebek birbirinden faklı gelişir. Buradaki bilgiler,bebeğinizin gelişimiyle ilgili genel bir fikir sahibi olmanız için düzenlenmiştir.

Gebelikte mutlaka kullanılması gereken vitamin folik asittir. Folik asiti gebelik başladıktan sonra değil gebe kalmadan önce kullanmaya başlamak tavsiye edilir. Gebe kalmadan en az 3 ay önce folik asit kullanılması ve gebelik oluştuktan sonrada 3. ay bitene kadar devam edilmesi önerilir. Bu nedenle gebelik planlayan kişinin henüz gebe kalmadan folik asit almaya başlaması gerekir. Folik asit bebekte nöral tüp defekti denilen anomalinin önlenmesi içindir. Normalde günde 0.4 mg (400 mcg) folik asit yeterli iken daha önce nöral tüp defektli bebek doğuran ve risk grubunda olan kişiler için (epilepsi ilacı kullananlar,insülin kullanan diabetikler) bu doz 4 mg (4000 mcg) olmalıdır.

Eğer sağlıklı bir bebek sahibi olmak istiyorsanız,hamileliğinizi planladığınız andan itibaren,beslenmenizi gözden geçirin,çiğ et,katkılı,boyalı yiyeceklerden uzak durun,röntgen çektirmeyin. Eğer öncesinde kullanıyorduysanız,sigara alkol ve ilaç kullanımınızı sonlandırmış olmanız önemlidir. Hafta hafta hamilelikte düzenli kullanmak zorunda olduğunuz ilaçlar varsa,mutlaka hekiminize danışın. Unutmayın gebeliğin ilk haftaları,bebeğin gelişiminin ilaç,röntgen ışınları,olumsuz çevresel faktörlerden en fazla etkilendiği zamandır.

3. Gebelik Haftası

Hafta hafta gebelikte sıra üçüncü haftada. Vücut hamilelik sırasında eskisine göre daha fazla demir emer. Adet kanaması ile dışarı atılan demir artık vücutta kalmaktadır. C vitamini ve bakır ilk üç ayda için önerilen günde 30 mg demirin emilimini arttırır. Demir,sağlam kemik ve dişler oluşmasına yardım eder.
Hamilelik boyunca tüketilecek beş harika şey vardır. Portakal suyu,yoğurt,brokoli,baklagiller ( kuru fasulye,mercimek gibi) ve incir.
Gıdaların işlemden geçirilmesi,içerdikleri besin değerini yok eder. Taze gıdaların donmuş gıdalara,donmuş gıdalarında konserve gıdalara göre besin değeri daha yüksektir. Tüm pişmiş sebzelerde besin değerini muhafaza etmek istiyorsanız,buharda ya da ızgarada pişirin.

4. Gebelik Haftası

Her zamankinden daha yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz;özellikle de ikinci kez anne oluyorsanız. Hamileliğinizle ilişkili olarak vücudunuzda olup bitenler nedeniyle vücudunuzun fazladan dinlenmeye ihtiyacı vardır. Hafta hafta gebelikte 4. haftada bunu unutmayın,bol su için,ancak içeceklerinizi daha çok öğün aralarında alarak katı yiyeceklerle içecekleri ayırın. Su içmekte zorlanıyorsanız,karpuz gibi sulu gıdalar tüketin ya da saf meyve suyu için. Dinlenme ve yeterli su alımı soğuk algınlığı ve grip gibi virütik hastalıklardan uzak durmanıza yardımcı olacaktır.
Bedeninizdeki hormon seviyesi hamilelikte çok yükselir. Kadınların % 50 ila 90’larının bünyelerinde,gebeliğe destek veren hormonlardaki (ostrojen,progestoron,ve hCG) artışa ve karbonhidrat metabolizmasındaki değişikliklere alışırken mide bulantıları olur. Çoğu zaman mide bulantısını keskin kokular,özelliklede yemek kokuları tetikler. Hava akımı sağlamak için bir cam açın yada vantilatör çalıştırın.

Bulantılara sabah bulantıları adı verilmesinin nedeni genellikle sabah kalktıktan hemen sonra görülmesidir. Tuzlu kraker atıştırmak ve sonra yataktan yavaşça kalkmak kimi zaman işe yarayabilir. Bulantılarla ilgili iyi haber,genellikle ( hCG seviyesinin zirveye ulaştığı ) üçüncü ayın sonundan itibaren ve dördüncü ayda önemli ölçüde azalmasıdır. Kötü haber ise gebelik sabah bulantılarının günün ya da gecenin herhangi bir saatinde meydana gelebilmesidir. Genelde gebeliğe bağlı bulantıların tedavisinde B6 vitamini kullanılır ve bununla semptomlar genellikle birkaç saat içinde kaybolur. B6 kullanımı ve dozuyla ilgili mutlaka doktorunuzla görüşün.

Yorgunluk,stres gibi faktörler ve vitamin,mineral ve karbonhidrat yönünden fakir bir beslenme bulantılarınızı daha şiddetli hale getirebilir. Ekmek ve makarna içeren küçük ve sık öğünler daha uzun aralıklarla yenilen,baharatlı ve yağlı öğünlere göre,daha kolay sindirilir. Hamile kadınlar mideleri çok dolu ya da boş olmadığında kendilerini daha iyi hissederler,bu nedenle aşırı yemeyin ve acıkana kadar bekleyin. Yorgunluğa gelince,yatabildiğiniz kadar erken yatın,otobüste,metroda ya da başkasının arabasında geçen dinlenme süresinden faydalanın;başka çocuğunuz varsa,dinlenmek için birinin gelip çocuğunuzla ilgilenmesini sağlayın.
B12 vitamini ve folik asit hızlı hücre gelişimini desteklemek için gereklidir. B12 vitamini folik asidin yeni hücreler üretmesine yardım eder. Et,balık,yumurta,süt ve süt ürünleri ya da hazır tahıllı kahvaltılıklar tüketen kadınlar gebelik döneminde ihtiyaç duydukları tüm B12 vitaminini bu gıdalardan alırlar. Bunları tüketmeyen kadınların besin desteği alması gerekebilir.
Hergün mutlaka 1000 mg kalsiyum (18 yaşın altındaki anneler için 1300 mg) 2000 mg fosfor,65 mcg K vitamini,200 IU ( 5 mcg ) D vitamini,70 mg C vitamini,1,5-2,5 mg bakır,2-5 mg manganez ve 15 mg çinko almalısınız.

5. Gebelik Haftası

5. haftanın sonunda muhtemelen ilk defa adetinizde gecikme olacaktır. Hafta hafta gebelikte beşinci haftada hamilelikte ortaya çıkan değişikliklerin çoğu normaldir;rahatsız edici olsalar bile paniğe kapılmaya gerek yoktur. Ne var ki,bazı semptomların ortaya çıkar çıkmaz doktora bildirilmesi gerekir. Doktor bunların önemli olup olmadığına karar verecektir.
Vajinal kanamanız,adet dönemindekine benzer kramplarınız yada karnınızın alt kısmında ağrı olursa,derhal ve mutlaka doktorunuzla temasa geçin.
Eğer sabah bulantılarınız bir yada iki haftadan uzun bir süre yeme düzeninizi bozarsa,bu durumu doktorunuzla paylaşınız.
Hamileliğiniz devam ederken memelerde değişiklikler beklenebilir. Hamileliğin bu erken döneminde göğüslerinizde karıncalanma hissi ve ağrı olabilir.
Artık eskisine göre daha yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz. Bedeninize kulak verin,şekerleme yapın,geç kalkın,erkenden uyumaya çalışın.
Beslenmenizin kalitesi şimdi özellikle önemlidir. Çünki önümüzdeki otuzdokuz gün ( 17. gün ile 56. gün arası ) bebeğinizin beyni ve omiriliğinin gelişimi için kritik bir döneme işaret eder. Çünkü bu dönem,bebeğin organlarının ve sistemlerinin en hızlı geliştiği dönemlerdir. Sağlık konusunda bilinçli davranışlarınızla bu yoğun gelişim dönemlerini destekleyebilirsiniz.

6. Gebelik Haftası

Adetinizin başlamasını beklersiniz,ancak muhtemelen artık hamile olabileceğinizi düşünmeye başlamışsınızdır. Bir hamilelik testi yapmak iyi bir başlangıç adımıdır. Hastaneye veya doktorunuza gidin ya da evde uygulanan bir hamilelik testi alın. Hafta hafta gebelikte altıncı haftada test olumlu çıktıktan sonra bir doktorda karar kılın ve ilk gebelik muayeneniz için gün alın.
İlk prenatal doktor ziyaretinde tam bir fiziksel muayene,hamilelik semptomlarının değerlendirilmesi ile cinsel yollardan bulaşan hastalıklar,rahim kanseri,anemi,kızamıkçık bağışıklılığı,kan tipi tahlilleri gibi bir dizi labaratuar testini içerir;tam bir hastalık ve sağlık öyküsü alınır.
Bu dönemde,genelde adet öncesi oluşan duyguların bir kısmını yaşadığınızı fark edebilirsiniz:Huysuzluk,asabilik,ağlamaklı hal. Bu duyguların bir kısmının psikolojik temeli olabilir,ancak çoğu bedenin değişen hormon seviyelerine doğal bir tepkisidir ve sizin o anki yaşadıklarınızla daha da artabilir.
Daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu normaldir ve bedeninizin atıklardan daha çabuk kurtulmasına yardımcı olan artan metabolizma hızınızın yanısıra,büyüyen rahmin mesanenize yaptığı baskıdan kaynaklanır. Göğüsleriniz daha dolgun,ağır ve hassas olabilir. Meme başı çevresinin yani göğsün pigment içeren kısmının biraz koyulaştığını fark edebilirsiniz.

7. Gebelik Haftası

Bebeğinizin beyni ve sinir sistemi gelişimini desteklemek için beslenmenize yeterli miktarda folik asit ekleyin. Ayrıca B6,B12,C vitamini,E vitamini,kalsiyum,bakır ve demir alın.
Bebeğinizin gelişimi bol miktarda sıvı gerektirir. Bu nedenle ve atıkların daha hızlı bir şekilde atılması için,bol sıvı alın. Sağlığınız için günde en az 330 ml’lik sekiz bardak su için.
Sık ve az yemek,daha uzun aralıklarla fazla yemekten daha doğrudur. Hafta hafta gebelikte yedinci haftada protein ve lif ihtiyacınızın bir kısmını soyadan karşılamayı düşünebilirsiniz. Şeker tüketiminizi ılımlı düzeyde tutun.
Kaslarınızı güçlendirmek,ağrıyan eklemlerinizi yatıştırmak,sırt ağrılarınızı azaltmak,kabızlığı önlemek,duruşunuzu düzeltmek ve genel sağlık durumunuzu iyileştirmek için egzersiz yapın. Tüm bu aktivite doğum sürecini kolaylaştırır ve doğumdan sonra daha çabuk iyileşmenizi sağlar. Destekleyici bir sütyen kullanarak,üst bedeninizdeki kasları çalıştıracak egzersizler yaparak memelerinizin sarkmasını önleyin. Cildiniz kuruysa nemlendirin,yağlıysa temiz tutun. Akne için ilaç kullanmayın. Bol bol uyuyun,ihtiyaç hissettiğinizde dinlenin. Bazı duygusal değişikliklere hazır olun.

8. Gebelik Haftası

Bu hafta itibariyle ikinci adet döneminiz atlar. Pelvik duvarınızdaki kasları güçlendirmek için doktorunuza kegel eksersizleri konusunda danışmalısınız. Bu kaslar ve sırt kaslarınız düzgün bir şekilde sıkılaşırsa,ağır rahminizi taşımanıza yardım ederler ve aynı zamanda doğum sancıları ve doğum sırasında daha esnek olurlar.
Hamilelik sırasında niasin alımı 18 mg olmalıdır;ancak eğer protein alımı yeterli ise niasin yeterli olur. Hafta hafta gebelikte sekizinci haftada niasin yönünden zengin protein kaynakları arasında,karaciğer,diyet ton balığı,hindi,tavuk ve yer fıstığı bulunur.

B12 vitamini sinir iplikçiklerini korumada,sinir sistemi gelişimini desteklemekte ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar. Hamilelik sırasında günde 2-6 mcg B12 alınması önerilir. Her gün et,yumurta ya da süt ürünleri tüketen birisi zaten yeterli miktarda B12 almaktadır. Katı vejeteryanlar besin desteği alabilir ya da B12 ile zenginleştirilmiş soya sütü içebilir.
Cildiniz çatlamaya ya da kurumaya başlayabilir. Ciltteki problemlerin nedeni hamileliğe bağlı hormonal değişikliklerdir.

9. Gebelik Haftası

Varisler hamileliğin yaygın yan etkilerindendir. Bedeninizin bebeği desteklemek için ürettiği ekstra kan hacmi ve fazla kilo bacaklarınızdaki kan damarlarına yük bindirir. Varis oluşmasını engellemek veya semptomları azaltmak için şunları yapın:Destekleyici kilotlu çorap giyin,bacaklarınızı yüksekte tutun ve otururken bacak bacak üstüne atmayın,uzun süre ayakta durmayın. Hafta hafta gebelikte bu haftada kucağınızda bir bebek varken uzun süre ayakta kalmamaya özellikle dikkat edin. Aşırı kilo almaktan kaçının ve günde 30 dakika hafif egzersiz yapın. Eğer ilk hamileliğinizde varis oluştuysa,muhtemelen bu sefer de olur .

Kan pıhtılaşmasıyla ilgili bir madde ürettiği ve kemiklere kalsiyum çekilmesine yardımcı olduğu için günde 65 mcg K vitamini önerilir. Lahana,karnabahar,yeşil yapraklı sebzeler ve mercimek iyi birer K vitamini kaynağıdır. Vücuttaki K vitamininin yarısı bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilir diğer yarısı da yiyeceklerden gelir. Bebeklere doğduklarında K vitamini iğnesi yapılır çünkü henüz bedenlerinde K vitamini üreten bakteriler bulunmamaktadır.
Gıdalar hakkında Kalsiyumun en bilinen rolü bebeğinizin kemik ve dişlerinin oluşumundadır. Hamile kadınların günde 1000 mg kalsiyum alması gerekir. Süt ve süt ürünleri en zengin kalsiyum kaynağıdır. 250 ml’lik bir bardak yüzde 2 yağlı sütte 352 mg;1 bardak yağsız sütte 296 mg;1 bardak yoğurtta 272 gram kalsiyum vardır.
Bedeniniz kırmızı kan hücreleri ve plazma üretimini desteklemek için B6,B12,folik asit ve demire ihtiyaç duyar. Karaciğer,somon,bezelye ve muz B6 vitamini içerirler. Karaciğer aynı zamanda iyi bir B12 kaynağıdır. Diğer kaynaklar:Alabalık,sığıreti,süt ve süt ürünleri.

Memelerinizde değişiklikler farketmeye devam edeceksiniz:Karıncalanma hissi olabilir ve göğüsleriniz ayrıca daha dolgunlaşıp ağırlaşabilir. Göğüs sarkmasının nedenleri genler,yer çekimi ve yaş olsa da,hamilelik sırasında iyi bir göğüs desteği büyük önem taşır. Sporcu sütyenlerinin sağladığı ekstra destekten faydalanabilir ve üst bedeninizi sıkı tutmak için spor yapabilirsiniz. Sizin için doğru olan egzersiz tipi ve miktarı konusunda doktorunuza danışın.

Bebek İsimleri Neye Göre Belirlenir?

Buraya kadar sadece bilgiyi değil iyi vakit geçireceğiniz şeyleri de paylaşmak istiyoruz. Biliyorsunuz bebek isimleri bulmak epeyi meşakkatli bir süreç. Çiftler bazen isim bulmak konusunda zorlanıyorlar. Sizler için hazırladığımız bu uygulamayla bebeğinize isim seçerken zorlanmayacaksınız. Uygulamamızda bebek isimleri,erkek bebek isimleri,anlamları,modern bebek isimleri,kuranda gecen bebek isimleri ve degisik bebek isimleri de dahil olmak üzere bir çok bebek isimleri mevcut. Bunun yanında kiz bebek isimleri,islami bebek isimleri,turkce bebek isimleri,hatta en guzel bebek isimleri,yeni bebek isimleri,populer bebek isimleri gibi içerikler de var. Bunun yanında internette sıkça aranan dini bebek isimleri,bebek isimleri ve anlamlari,ilginc bebek isimlerini de uygulamamızda bulabilirsiniz.

10. Gebelik Haftası

Hafta hafta gebelikte 10. Hamilelik haftasında Giysi beden ölçünüz artık değişecektir ve bebeğiniz büyürken kıyafetlerinizin bel ve göğüs kısımlarının sıktığını fark edebilirsiniz.
Hamilelikle birlikte ortaya çıkan pigmentasyon değişiklikleri artık daha bariz olabilir. Cildinizde lekeler ve belki de meme başı çevresinde koyulaşma fark edebilirsiniz. Bu değişiklikler geçicidir ve bebeğiniz doğduktan sonra kaybolacaktır.

Potasyum kalp atışının devamı,hücrelerin susuz kalmasının önlenmesi,sinir hücresi iletişiminin kolaylaştırılması,karbonhidrat metabolizması ve kas kasılmaları açısından önemlidir. Günde 2000 mg potasyumun güvenli ve yeterli olduğu düşünülür. Potasyum desteği önerilmez,ancak avakado,patates ve incirin yanı sıra muz da mükemmel bir potasyum kaynağıdır.
Son üç dört haftada bebeğinizin yaşadığı hızlı büyüme yavaşlamayacak,bu hız sürecek ve hatta zaman zaman daha da hızlanacaktır. Hafta hafta hamilelikte mümkün olan en sağlıklı bebeğe sahip olabilmek için elinizden geleni yapın:iyi dinlenin,iyi beslenin,bol su için,egzersiz yapın,gevşeyin,ilaçlardan ve alkolden uzak durun.
Hamilelik hormonları bağ dokuları yumuşatabildiğinden egzersiz yaptığınızda eklemleriniz üzerinde baskı yaratmanız daha muhtemeldir,bu nedenle hareketleriniz yumuşak ve kontrollü olmalıdır. Eğer mevsim uygunsa çocuğunuzu yüzmeye götürün ya da hoş serinliğin tadını kendi başınıza çıkartın. Denge ve gevşemeye önem veren egzersizler hamilelik döneminde özellikle faydalı olabilir,egzersiz bisikleti de yararlı olabilir.
Bu haftadan itibaren en çok da kanın sıvı kısmında (plazma) olmak üzere,kan hacminizde yüzde 40-50 artış olacaktır. Kırmızı kan hücreleri sayımınızda çok ufak bir artış olacaktır.

11. Gebelik Haftası

Bulantılar ve rahatsızlıklar biraz geçince iştahınızın arttığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer daha yiyeceklerle aranız düzelmediyse 17. haftaya kadar rahatlatıcı çareler aramaya devam edin.
Kan hacminiz artarken bacak,göğüs ve karnınızın üzerindeki toplar damarların daha belirgin olduğunu fark edebilirsiniz. Hafta hafta gebelikte on birinci haftada varis oluşumunu engellemek ya da belirtilerini azaltmak için destekli çoraplar giymek,aşırı kilo almamak ve kan akışını desteklemek için egzersiz yapmak gibi önerilere uyun.
Rafine şeker,piyasadaki ‘gıda niteliği taşımayan’ en zararlı şeylerden biridir. Bedene kalorinin dışında hiç bir şey kazandırmaz ve diş çürümesi de dahil hemen her hastalıkla bir şekilde ilintilidir. Rafine şeker,kahverengi şekerde,beyaz şekerde,balda,akağaç şurubunda ve mısır şurubunda bulunur. Rafine şekerin alternatifleri arasında kuru meyvelerle doğal olarak tatlı olan diğer yiyecekler bulunur.

Rahminiz artık küçük bir greyfurt büklüğündedir. Bu haftanın sonu itibariyle bebeğinizi yaklaşık üç yemek kaşığı (30 ml) amniyotik sıvı çevreler. Bu sıvı her üç saatte bir yenilenir.
Sağlığınız için Her gün gıdalardan 70 mg C vitamini almanız gerekir. C vitamini atardamarlar ve bağ dokusunun oluşumuna destek olur,demirin emilimine yardımcıdır ve bir antioksidandır. Taze portakal suyu,sivri biber,taze greyfurt suyu,papaya,brüksel lahanası,brokoli ve portakal harika C vitamini kaynaklarındandır. Portakal suyu,ayrıca tansiyonunuzu hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklı bir seviyede tutmaya yardım eden potasyum açısından da iyi bir kaynaktır. Çevrenizde sigara dumanına ve diğer zehirli maddelere maruz kalmaktan kaçının. Evinizin iyi havalandırıldığından emin olun ve evinizin dışında da işlerinizi sigara olmayan yerlerde yapın.

Çin Takvimi İle Bebek Cinsiyeti Saptanır mı?

Çin’de yüzlerce yıldır uygulanan bu Çin Takvimi yöntemi maalesef ki bebeğin cinsiyeti üzerinde belirleyici ve tahmin edici bir özelliği yoktur. Bu yüzden “Çin Takvimi”gibi uygulamalara itibar etmeyiniz. Fakat insanlar yine de Çin Takvimi ile cinsiyet şeklinde araştırıp konulara bakabiliyorlar. Hatta birçok aile cinsiyet belirleme konusunda bu takvimi kullanıyor.

12. Gebelik Haftası

Muhtemelen şimdiye kadar bir ila iki kilo aldınız. Eğer hamileliğiniz başladığında düşük kilodaysanız,diğer kadınlara göre biraz daha fazla kilo alacaksınız;aşırı kilolu kadınlar biraz daha az alır. Kadınlar ikinci veya daha sonraki bebeklerinde daha fazla kilo almaya eğilimli olur ve bu kilolar farklı bölgelerine yerleşir.
Hafta hafta gebelikte on ikinci haftasında hamilelik sırasında alınan kilonun hemen tümü,plesenta,rahim,kan,süt bezleri ve doğal olarak bebek için alınır. Bunların dışında fazladan kilolar,rahatsızlığınızı ve cilt çatlakları oluşumu olasılığını arttıracak,bebek doğduktan sonraki kilo vermeyi zorlaştıracaktır.

Ani ve aşırı kilo alımı doktora bildirilmelidir,çünki sıvı toplamasına ya da kan basıncınızdaki değişikliklere bağlı olabilir.
Tüm kadınların yaklaşık yüzde 90’ında hamilelik sırasında çatlaklar olur. Eğer elastik,sıkı bir cildiniz varsa ve yavaş ve düzenli kilo almaya çalışırsanız,çatlak oluşumu olasılığı azalır. Cilt sıkılığı,iyi beslenme ve cildin su ihtiyacını karşılama cilt esnekliğini arttırır ve kademeli kilo alımı çatlakları önleyebilir ya da en az seviyede tutabilir.

13. Gebelik Haftası

Hareketlerinizi kısıtlamayan ya da kan dolaşımınızı engellemeyen rahat giysiler giyin. Henüz hamile giysileri giymeye pek hazır değilseniz,bol kazaklar ya da taytlarla geçiş yapabilirsiniz.
Tıpkı geçmiş iki ayda olduğu gibi,kendinizi her zamankinden de yorgun hissetmeye devam edeceksiniz. Bedeninize kulak vermeye ve günlük yaşamınızda ihtiyaç duyduğunuzda dinlenebilmenizi sağlayacak düzenlemeler yapmaya devam edin.

Bazı besinlerden iğreniyor olabilirsiniz. Bununla birlikte,belirli yiyecekleri ya da besin gruplarını tüketemediğinizden dolayı besin,vitamin ya da mineral eksikliği yaşamadığınızdan emin olmalısınız.
Sık idrara çıkma ihtiyacı duymaya devam edeceksiniz. Bu da sisteminizin atıkları temizlemek ve besinleri dolaşıma sokmak için daha etkin çalışmasından kaynaklanmaktadır. Mesanenizin dolduğunu hissettiğinizde boşaltmanız önemlidir. Hafta hafta gebelik bu haftada böyle devam eder.

14. Gebelik Haftası

Fiziksel ve psikolojik olarak hamilelik şokunu atlatan bir kadın genel olarak kendini iyi hissetmeye başlar;iştahı açılır,görünümü ve durumu iyileşir. Bu kendini iyi hissetme durumu,ancak sağlıklıysanız,iyi hissediyorsanız ve aşırı yorulmuyorsanız,söz konusu olur. 14. hamilelik haftasında,bu zamana kadar muhtemelen areola adı verilen,meme başı çevresinde koyulaşma ve çapında da genişleme fark etmiş olursunuz.
Ayrıca eğer ikinci hamileliğinizse,rahminiz ikinci sefer kalçanızı daha çabuk genişletir;bu nedenle sık idrara çıkabilirsiniz. Kaslarınız,ilk gebelik sırasında esnediğinden,egzersizle karın bölgeniz eski şeklini tekrar almış olsa da ikinci hamilelikte,12. haftadan önce karnınız kendini belli etmeye ve hamile giysileri giymeye başlamış olabilirsiniz.

Hala yemeklerden sonra mide bulantısı,hazımsızlık ve mide yanması oluyor mu? Yediklerinize dikkat etmeye,daha az miktarlarda ama daha sık yemeye devam edin. Gebelik döneminde meydana gelen durumlardan biri de mideyle yemek borusu arasındaki yuvarlak sfinkter kasının gevşemesi ve besin ve mide asidinin boğaza geri gitmesine olanak vermesidir. Sonuç kalbin yakınlarında yanma hissidir. Eğer midenizi daha az doldurursanız,kendinizi daha rahat hissedersiniz. Hafta hafta gebeliğin bu haftasında ayrıca yavaş yiyin;yedikten sonra bir-iki saat geçene kadar uzanmayın ve içeceklerinizi daha çok öğün aralarında için.

15. Gebelik Haftası

İlk 3 ay bitiminden sonraki bu dönem gebeliğin en rahat ve güzel döneminin başlangıcıdır. Bulantı kusma şikayeti olan anne adaylarının bu şikayeti azalmaya ve iştah yerine gelmeye başlamıştır. Eski enerjinize kavuşmak yüzünüzü güldürecektir. Bu ayki hızlı büyümesi nedeniyle bebeğinizin ve sizin yeterli ve dengeli ana ve ara öğünlere ve bol sıvı tüketimine ihtiyacınız vardır.

Ayrıca rahminiz sırtüstü uzandığınızda bel kemiğinizin hemen sağındaki ana kan damarlarından birine (vena cava) baskı yapacak kadar büyümüştür. Hafta hafta gebelik konusunun bu haftasında kan dolaşımını en iyi şekilde sağlamak için yorgun olduğunuzda sol tarafınıza yatarak uyuyun ya da dinlenin.

Düzenli ve kararında egzersiz programınıza devam etmelisiniz,ancak bisiklete,patene ve ata binmekten,kayak ve sörf gibi sporlardan uzak durun. Çünkü deneyimli sporcular bile düşebilir. Bebeğiniz iyi korunuyor olsa da,rahminizi fazla sarsmamalısınız. Ayrıca yoğun fiziksel faaliyet plasentaya giden kan akımını da azaltabilir. Bedeniniz kan hacmi ile alyuvar miktarını artırarak,dokulara daha fazla oksijen taşıyarak ve pıhtılaşma kabiliyetini artırarak hamilelikle ilgili riskleri azaltmak için doğal bir şekilde çalışır.

16. Gebelik Haftası

Artan kan hacmi ve burun membranlarının şişmesine neden olan östrojen hormonunun etkileri nedeniyle zaman zaman burnunuz kanayabilir ya da tıkanabilir. Burun kanama şikayetiniz varsa tansiyonunuzu kontrol ettirmek gerekir. Muhtemelen önümüzdeki üç ay içinde daha fazla kilo alacaksınız. Eğer bebeğiniz hızla büyüyorsa,kilonuzun da artması mantıklıdır. Hafta hafta gebelik konusunun bu haftasında gereksiz ya da fazla kilo almamanız gerektiğini unutmayın. Fazla kiloyu bebek doğduktan sonra vermek zordur.

Göğüslerinizden bir sıvı geldiğini fark edebilirsiniz. Bu protein ve antikor yönünden zengin sarımsı sıvı,’kolostrum’ değildir. Kolostrum 16. haftadan önce ortaya çıkmaz. Bu,sisteminizdeki değişen hormon seviyeleri nedeniyle meme bezlerinizde biriken sıvıdır. İlginç bir şekilde,yetişkin bir kadının göğüsleri olgunlaşmış gözükse de,hamilelik sırasında süt üretimine hazırlanana kadar gelişmelerini tamamlamamış durumdadırlar.
Burun mukozaları şiştiği için hamilelikte burun tıkanıklığı yaygındır. Kış aylarında,ısıtılmış kuru hava evi ısıtmak üzere dolaştığında ya da soğuk aldığınızda burnunuz özellikle tıkalı olabilir. Hava ısındığında,alerji ve burun tıkanıklığı bir araya geldiğinde de rahatsız olabilirsiniz. Kulaklarınızda da tıkanma hissi oluşabilir.

17. Gebelik Haftası

Muhtemelen kendinizi hâlâ yorgun ve kimi zaman da bitkin hissediyorsunuz. Bu normaldir. Bol dinlenme,iyi beslenme ve egzersiz kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Egzersiz tam bir idman anlamına gelmek zorunda değildir,5-10 dakika yürümek,esneme hareketleri,yoga ya da başka faaliyetler canlandırıcı olabilir.
Sersemlik ya da baş dönmesi hissetmemek için yavaşça pozisyon değiştirin,özellikle de yatar durumdayken. Hafta hafta hamilelik sırasında pozisyon değiştirirken basıncı dengeleyen kan basıncı değişimleri daha yavaş gerçekleşir. Eğer başınız dönüyorsa,oturun ve başınızı eğin ya da uzanın ve bacaklarınızı yukarı kaldırın. Ayağa kalkmaya çalışmadan önce semptomların geçmesini bekleyin.

Bebeğiniz büyüyüp güçlendikçe hareket ettiğini hissetmeye başlayacaksınız,önceleri bebek karnınızda kelebeğin kanat çırpışı gibi bir his verecek. İlk hareketler en erken 14.-15. Haftalarda fark edilir. Muhtemelen bebeğinizin hareket ettiğini pek çok kadınla aynı zamanda hissedeceksiniz:18,19 ya da 20. hafta civarlarında.

18. Gebelik Haftası

Hamilelik sırasında normal olarak lökore adı verilen ince,beyazımsı bir akıntı olur. Hamileliğiniz devam ederken bu akıntının fazlalaştığını fark edebilirsiniz. Eğer akıntınız renk değiştirirse yani,sarımsı ya da yeşilimtrak olursa,koyulaşırsa ya da yanma,kaşıntı eşlik ederse veya idrara çıkarken ağrı olursa,doktorunuzla temasa geçin. Bunlar üzerine düşülmesi gereken semptomlar olabilir. Hafta hafta gebelik konusunda bu haftada dikkat edilmesi gerekenler:

-Karbonhidrat ihtiyacınız hamileliğin son iki trimesterinde artar. Karbonhidratlar bedeninize enerji verir;şeker,nişasta ve liften alınabilirler.
-Kendinizi giderek hamilelikle daha fazla özdeşleştirdikçe,bebeğiniz olacağı için heyecanlansanız bile zaman zaman gelecek konusunda korkabilir,endişelenebilir veya karışık duygular hissedebilirsiniz.

19. Gebelik Haftası

Hamileliğinizin çabuk ya da yavaş geçmesinden çok,iyi geçip geçmemesi önemlidir. Unutmayın siz bebeğinizin ortamının mimarısınız. Kendinize iyi bakıp şımartmak aslında bebeğinize iyi bakıp şımartmak anlamına gelir;eğer fazladan dinlenmeye ihtiyacınız olursa,faaliyetlerinizi azaltmayı tercih ederseniz ya da fazladan bir porsiyon daha isterseniz,kendinizi suçlu hissetmeyin. Hafta hafta gebelik konusunda bu hafta hamileliğinizin bu konularına dikkat edin.

En çok önümüzdeki üç ay içinde kilo alacaksınız. Genel olarak 7. aya kadar haftada ortalama yarım kilo almayı bekleyebilirsiniz. Ancak kilo alımı çoğunlukla düzensiz olacaktır. Bir hafta hiç kilo almayıp sonraki hafta bir kilo,bir sonraki hafta da 250 gram alınması daha yaygındır. Kilo aldıkça,daha hafif kumaşlardan dikilmiş bol ve daha rahat giysiler giymeye başlamalısınız. Bu sizin vücut ısınız yükselirken,daha rahat olmanızı sağlayacaktır.

20. Gebelik Haftası

Esmerseniz açık renk saçlılara göre,pigmentasyon olarak anılan,ten renginizde koyulaşma gibi değişiklikler daha yoğun olacaktır. Ten renginizdeki değişikliklerinden hipofiz beziniz sorumlu gibi gözükmektedir:Hipofiz bezi hamileyken hamile olmadığınız döneme kıyasla daha fazla pigmentasyondan sorumlu olan,melanini uyarıcı hormon salgılar.
Kemikleşme süreci devam ederken ve yumuşak kıkırdak kemiğe dönüşürken bebeğinizin hareketleri daha güçlü olur. Çoğu kadın bebeklerinin ilk hareketini 17. ve 20. hafta arasında hisseder. İnce anneler daha şişman annelere göre bebeklerinin hareket ettiğini daha önce fark edebilir. Hareketleri hissetmek bebeğinizle aranızda bir hayat boyu sürecek bağı ya da duygusal bağı oluşturmaya yardım eder.
Yağ tüketimini günde aldığınız kalorinin yüzde 30’unu geçmeyecek şekilde sınırlandırmak doğru bir yaklaşım olacaktır.
Sırt ağrılarını azaltmak için,geçen hafta verdiğimiz önerilere uymaya devam edin.

21. Gebelik Haftası

Bugün hamileliğinizde önemli bir kilometre taşı! Bundan böyle bedeniniz doğuma,bebeğiniz de rahminiz dışındaki yaşama hazırlanacak.
Bebeği çevreleyen amniyotik sistem sizin sisteminiz tarafından her üç saatte bir yenilenir. Bol sıvı almak bu dönüşümü destekler ve dokularınızın da sağlıklı işlemesini sağlar. Sıvı almak hamilelik sırasında sağlıklı olmak için ve işlevlerin etkin sürmesi için çok gereklidir. Çünkü vücut ağırlığının yüzde 55-60’ı sudur ve amniyotik kavitenin yüzde 99’u da sıvıdır. Hamilelik sırasında günde 240 ml’lik sekiz bardak su ya da başka bir içecek tüketilmesi önerilir.
Hamilelik sırasında meyve ve sebze suları mükemmel içeceklerdir. Teknik olarak bunlar içeriği yüzde 50,25 veya 10 su olarak hazırlanırlar.

22. Gebelik Haftası

Hamileliğinizin bu dönemi itibariyle doktorunuz işyerinde daha az yorulmanızı ve hatta eğer işiniz sürekli bir şeyler kaldırmayı,bel hizasından aşağı eğilmeyi,bir şeyler taşımayı ya da sürekli merdiven çıkmayı gerektiriyorsa,işteki sorumluluklarınızı değiştirmenizi önerebilir. Ana fikir,hamileliğinizi zorlaştıracak fiziksel gerilimden ve zorluklardan uzak durmaktır.
Göğsünüzde,boynunuzda,yüzünüzde,sırtınızda ve bacaklarınızda örümcek şeklinde bir merkezden dağılan parlak kırmızı damarlar oluşabilir. Eğer ilk hamileliğiniz sırasında oluştuysa,muhtemelen gene oluşacaktır. Damarlardaki diğer değişiklikler de doğumdan sonra çoğunlukla yok olurlar.

23. Gebelik Haftası

Bebeğiniz çok aktif büyüdüğü için bu noktada bedeniniz hamileliğin diğer dönemlerine oranla daha fazla proteine ihtiyaç duyar ve daha fazla protein depolar.
Çıkan varisler doğumdan sonra hafifler,ancak her hamilelikten sonra durum daha da kötüleşir. 23. Hafta hafta gebelik konusunda dikkat edilecekler:

İlk hareketler çoğu gebe kadın için önemli bir olaydır. Ultrasonla izlemeyi saymazsak,bebekleriyle doğrudan ilk teması hissettikleri andır. Eğer ikinci ya da üçüncü hamilelikse,bu hareketleri daha erken hissedebilirler.
Artık rahminizde yaklaşık 350 ml amniyotik sıvı bulunmaktadır. Rahminiz genişlerken onu destekleyen kas ve bağların gerilmesi nedeniyle karnınızın altında acı hissedebilirsiniz. Bu acı özellikle bir sandalyeden kalkarken,pozisyon değiştirirken veya yataktan kalkarken daha belirgindir. Pelvisinizde ağrı şiddetli olabilir ancak nadiren oluyorsa ve başka semptomlar eşik etmiyorsa muhtemelen paniğe kapılmaya gerek yoktur.

24. Gebelik Haftası

Bugün hamileliğinizin 24. haftasının son günü. Bu noktada hamile olmak artık yeni bir durum değildir,bir hayat tarzı olmuştur!
Eğer hâlâ mideniz rahatsızsa ve mide bulantınız varsa,iki saatte bir sindirimi kolay bir şeyler yemek mide bulantılarınızı azaltabilir. Hafta hafta gebelik takviminizde 24. haftada eğer sabah bulantıları gün boyu sürüyorsa,sağlığınız bozulabilir. Gün içinde iki ya da üç kereden fazla kusarsanız ya da önceden kusmazken sonra kusmaya başlarsanız,aynı gün doktorunuza haber verin. Hamileliklerin yaklaşık yüzde 5’inde bulantılar doğuma kadar sürer.
Şimdiden göğüsleriniz süt üretmeye ve vermeye hazırlanıyor. Emziren anneler arasında süt miktarı her kadında çok farklıdır.
Geçen ay olduğu gibi belinizin ağrıdığını fark edebilirsiniz. Sırt ağrılarını önlemek için önlem alın. Uzanmak,masaj yaptırmak ve bölgeyi sıcak tutmak ağrıyan kasları yatıştırabilir.

25. Gebelik Haftası

Ayak bileklerinde ve ayaklarda hafif şişme olması yaygındır ve beklenir. Eğer aşırı bir şişlik varsa,doktorunuzla temasa geçin. Mümkün oldukça bacaklarınızı yukarı kaldırın. Dinlenmek de önemlidir.
Zaman zaman ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalama olabilir. Pozisyon değiştirmek rahatlatıcı olabilir. Eğer hemoroidiniz varsa,her zamanki ağrı ve yanmaya ek olarak rektal kanamanız olabilir. Tüm hamile kadınların yüzde 20 ila 50’sinde hemoroid olur ve rektal kanama görülebilir. Rektal kanama bebekte bir problem olduğunu işaret etmemekle birlikte değerlendirmesi için doktorunuza bildirmeniz gerekir.
Hemoroid gelişmesini en aza indirmek ya da azaltmak için bol sıvı alın,bol taze meyve ve sebze yiyin,saatlerce aynı yerde oturmaktan kaçının,aşırıya kaçmadan egzersiz yapın ve yürüyün.

26. Gebelik Haftası

Yeteri kadar dinlenebilmek için programınızda ayarlama yapmanız gerekebilir.
Yemeden önce sebze ve meyvelerin kabuklarını soyarak ya da çiğ mamulleri akarsuyun altında yıkayarak gıdaya bağlı hastalık olasılığını önleyin. Gerekiyorsa,yüzeydeki kirlerden arındırmak için bir sebze fırçası kullanın.
Tereyağ ve margarinden,kızartmalardan,yüksek kalorili salata soslarından,soslardan ve ağır tatlılardan uzak durun.
Bebeğinizin tırnakları uzarken sizinki de uzar. Dolaşım ve metabolizmadaki güçlenme sayesinde genellikle hamilelikte tırnaklar güçlü,uzun ve sağlıklı olur.
Kalan yemekleri hemen dolaba kaldırarak ve üç-dört gün içinde kullanarak gıdaya bağlı hastalık olasılığını önleyin. Buzdolabında üç-dört günden fazla bekletilen yiyecekler iyi görünse ve koksa da,bunları yemek güvenli olmayabilir ve atılması gerekir.

27. Gebelik Haftası

Diyabetiniz varsa,bu noktadan itibaren bebeğiniz normalin üstünde kilo alacaktır. Diyabet,vücudun enerji elde etmek üzere şekeri kullanması için gerekli olan İnsülini üretmediği ya da üretilen İnsüline tepki vermediği bir rahatsızlıktır. Bazı kadınlar hamileliklerine diyabetli olarak başlar,bazıları da hamilelikleri sırasında gebeliğe bağlı diyabet geliştirirler. Gebeliğe bağlı diyabet genellikle bebek doğduktan sonra geçer. Diyabetli olun ya da olmayın,günde 50-200 mcg krom ve 2-5 mg manganez pankreastaki glikoz metabolizmasını destekler. En iyi krom kaynakları arasında,bira mayası,karaciğer ve patates ile deniz ürünleri,tam tahıllı mamuller,kırmızı et ve tavuk yer alır. Manganez kaynakları arasında tam tahıllar,kabuklu yemişler,tohumlar,avokado,kurutulmuş meyveler ve ananas bulunur. Hafta hafta gebelik konusunda detaylara dikkat:Periyodik olarak vajinada yanma,kaşıntı olabilir. Vajinadaki kaşıntı mantar enfeksiyonundan ya da temizliğinin düzenli yapılmamasından yani düzenli olarak hafif,kurutmayan bir sabun ve su ya da kokusuz bir temizleyici yağ ile temizlenmemesinden kaynaklanabilir. Bu rahatsızlık ayrıca gebeliğe bağlı diyabetle ilişkilendirilen semptomlar arasındadır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Gebelik Takibi

Gebeliğin normal ve bebeğin sağlıklı gelişmesi,dolayısıyla sağlıklı kuşaklar için gebelik ve doğum öncesi takip çok önemlidir.

Dış Gebelik

Her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur.
Read More

Hamilelerin Uyması Gereken 10 Yasak

International Hospital Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru Suiçmez, hem bebeğin hem anne adayının sağlığı için hamilelikte dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:
Total
0
Share