Kanalit Yeniden Konumlandırma Prosedürü Nedir?

Kanalit yeniden konumlandırma prosedürü, kafa hareket ettiğinde oluşan kısa, yoğun baş dönmesi durumu; beynin paroksismal pozisyonel vertigoyu (BPPV) hafifletmeye yardımcı olan bir prosedürdür.

Vertigo genellikle, iç kulakta dengeden sorumlu kısımda (vestibüler labirent) oluşan sorunlardan kaynaklanır. BPPV, iç kulaklardan birinde otokoni olarak adlandırılan küçük parçacıkların kopup iç kulak kanallarına düşmesiyle oluşur.

Kanalit yeniden konumlandırma prosedürü otokonileri, kulağın baş dönmesine yol açmayacak bir kısmına konuşlandırabilir. Doktorun ofisi veya evde gerçekleştirilerek kanalit yeniden konumlandırma prosedürü birkaç basit baş manevralarından oluşur. Prosedür gayet etkilidir. 1 veya 2 tedavi seansından sonra bireylerin %80 veya daha fazlasında vertigoyu rahatlatır. Fakat buna rağmen problem tekrar ortaya çıkabilmektedir.

Neden yapılır

Kanalit yeniden konumlandırma prosedürü, semptomlara yol açan otokonilerin iç kulaktaki sıvı dolu yarımdaire kanallarından, kulaktaki otolit organlarından (utrikül) birine ev sahipliği yapan küçük bir torba büyüklüğündeki açık alana (vestibül) taşınması için gerçekleştirilir. Bu alana konuşlandırıldıktan sonra, parçacıklar vertigoya yol açmaz ve muhtemelen kulaktaki vücut sıvıları tarafından tekrar absorbe edilir.

Riskler

Prosedür, talimatları düzgün uygulayarak, evde de yapılabilir. Fakat ilk denemede bu manevraların medikal bir uzmanın gözetimi altında yapılmalıdır çünkü bazı riskler mevcuttur:

  • Boyun veya sırt zedelenmesi
  • Otokoniler utrikülden farklı bir kanala taşınırsa vertigoya sebep olmaya devam edebilirler.
  • İlaç tedavisi gerektirebilen mide bulantısı, baş dönmesi ve dengeyi kaybetme gibi yan etkiler

Kanalit yeniden konumlandırma prosedürüne başlamadan önce, boyun, sırt sorunları, ayrı retina veya vasküler problemleriniz varsa doktorunuza bildirin. Prosedürü ertelemeniz gerekebilir.

Nasıl hazırlanılır

Özel bir hazırlığa gerek yoktur. Manevralar sırasında rahat hareket edebilmenizi sağlayacak kıyafetler tercih edin.

Karşılaşabileceğiniz durumlar

Prosedür sırasında

Kanalit yeniden konumlandırma prosedürü her biri 30 saniye olmak üzere ve o pozisyonda semptomların geçmesine bağlı olarak 4 pozisyon almaktan oluşur. Doktorun tercihlerine dayanarak gözlerinize infrared görüntüleme cihazı takabilirsiniz. Bu cihaz her manevra sırasında doktorun gözlerinizi incelemesini sağlar. Prosedürde fayda sağlayabilir fakat cihaz başarılı bir tedavi için temel gerekliliklerden biri değildir.

Kanalit yeniden konumlandırma prosedürü aşamaları:

1. aşama: Öncelikle başınız etkilenen bölgeye 45 derece dönük olarak oturma pozisyonundan yaslanma pozisyonuna geçmeniz gerekir. Sağlık uzmanı başınızı masanın kenarından hafif bir açıyla uzatmanıza yardımcı olacaktır.

2. aşama: Başınız hala masanın kenarından uzatılmış haldeyken etkilenmiş taraftan yavaşça 90 derece çevirmeniz istenir.

3. aşama: Yan tarafınıza dönün. Yere bakarken kafanız hafif şekilde açılı olacak şekilde kalsın.

4. aşama: Son olarak başınız aşağıya eğimli ve merkez pozisyona dönmüş olarak dikkatli bir şekilde tekrar oturma pozisyonuna geçin.

Prosedür sonrasında

Prosedürden sonra, günün geri kalan kısmında tedavi gören taraftaki kulağınızı omuz seviyesinin üzerinde tutmanız gerekir. Bu sebeple tedavi gününün geri kalan kısmında düz bir şekilde uzanmayın. Gece yatarken ise birkaç yastık kullanarak başınızın biraz yukarda kalmasını sağlayın. Bu sayede vestibüler labirentte dolaşan partiküller utrikülün içine yerleşir veya vücut sıvıları tarafından tekrar emilir.

Ertesi sabah doktorun talimatlarını izleyerek, başınızı yatağın kenarından uzatmadan benzer manevraları yapmanız gerekir. Bu sayede ofiste gerçekleştirilen prosedürün etkili olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Daha sonra bu manevralara, semptomlar 3 gün ortaya çıkmayana kadar devam etmeniz gerekir. Vertigo durumu devam ederse doktorunuza bildirin. Bu durumda muhtemelen semptomlar geçmeden önce birkaç gün boyunca kanalit yeniden konumlandırma prosedürünün bir versiyonunu uygulamanız gerekir.

Sonuçlar

Çoğu zaman prosedür uygulanan kişiler olumlu sonuçlar alır fakat problemin tekrar etme oranı oldukça yüksektir. Başarılı bir tedaviden sonraki 1 yıl içerisinde rahatsızlığın tekrarlaması olağandır. Sorun tekrar ortaya çıkarsa prosedür tekrar uygulanabilir. Fakat semptomları yatıştırmak için prosedürün birkaç kez tekrar edilmesi gerekebilir. Semptomlarda iyileşme kaydedemiyorsanız doktorunuzla görüşün.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Glukoz Tolerans Testi Nedir?

Aynı zamanda oral glukoz tolerans testi olarak bilinen glukoz tolerans testi vücudun şekere (glukoz) karşı tepkisi ölçer. Test, tip 2 diyabet taramasında kullanılabilir.

Noninvazif Prenatal Testi

Aynı zamanda noninvazif prenatal tanı (NIPD) olarak da bilinen noninvazif prenatal testi (NIPT) gelişmekte olan bir bebekte belirli kromozomsal anormallikleri tespit eden bir tarama yöntemidir.
Total
0
Share