Kolesterol Düzeyini Etkileyen Faktörler

Beslenmeden kalıtımsal faktörlere, uzun süreli hastalıklardan strese tüm faktörler;

1-Kalıtımsal faktörler ·Yediğimiz gıdalar ·Şişmanlık ·Yaşam tarzı ·Yaş ·Diyabet ·Yüksek tansiyon ·Bazı böbrek ve tiroid hastalıkları ·Sigara ·Stres gibi faktörler kolesterolü ve kötü kolesterolü (LDL-kolesterol) yükseltir.

2-Genler:Ailede erken yaşlarda geçirilmiş kalp krizi veya kalp krizine bağlı ölüm öyküsü varsa koroner arter hastalığı veya yüksek kolesterol riski ailevi olarak artmaktadır.

3-Yağlı yiyecekler:Kolesterol et,peynir gibi hayvansal gıdalarda ve hazır gıdalarda çokça bulunur. Bunları tükettiğinizde vücudunuz daha çok doymuş yağ ve kolesterol emer.

4-Aşırı kilo:Ciddi derecede şişman kişilerin kanlarında kolesterol ve trigliserid miktarları oldukça yüksektir.

5-Hareketsiz yaşam tarzı:Fiziksel aktivite ile kolesterol düzeyleri arasında direkt ilişki olduğunu göstermektedir. Fiziksel aktivitesi az olan kişilerde HDL-kolesterol düşük,LDL-kolesterol ise yüksektir. Düzenli olarak egzersiz yapmak iyi kolesterolü arttırmaktadır.

6-Yaşlanma:Yaşın artmasıyla beraber genellikle kolesterol düzeylerindede artış görülür.Erkeklerde 45 yaş ve üzerinde yüksek LDL-kolesterol düzeyleri görülme sıklığı artar. Kadınlarda ise menapozu izleyen dönemlerde kolesterol seviyesinde belirgin artış görülür.

7-Uzun Süreli Hastalıklar:Kronik hastalıklar yüksek kolesterole neden olabilirler.(Diabet,böbrek hastalıkları,karaciğer hastalıkları ve hipotiroidi.

8-Sigara:Sigara içenler yüksek kolesterol seviyeleri açısından risk grubundadırlar. Sigara içenlerin damar duvarlarının yüzeylerinde düzensizlikler oluşur ve bu düzensiz yüzey daha çok yağ tutulumuna sebep olur. Sigara içenlerde HDL-kolesterol miktarları yaklaşık olarak %15 azalmaktadır.

9-Stres:Stres ve yüksek kolesterol düzeyleri arasındaki ilişki henüz kanıtlanmış değildir. İşadamları gibi stres altındaki insanların kendilerini yiyecek,alkol ve tütün tüketimini arttırarak teselli ettikleri tahmin edilmektedir;bunun da kolesterol düzeylerini olumsuz etkilediği düşünülmektedir.

Dr. Sadi rüştü Vural

Total
0
Shares
Related Posts

Sebze ve Meyvelerde Bulunan Vitaminler Hangileridir?

Vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve tüketimine dikkat etmelidir. Vitaminlerin sebze ve meyveler içerisindeki dağılımı değişiktir. Bu sebeple tek bir sebze ve meyveyi sık tercih etmek yerine çeşitlilik sağlanması en doğru yöntemdir.

Vitaminler

A Vitamini, B1, B2, B3 Vitamini, C Vitamini, D Vitamini ...
Total
0
Share