Peptik ülserde helikobakter pilorinin rolü

Ülserin en büyük nedeni “Helicobakter pilori”. Ülser ve helikobakter arasındaki ilişki detayları için tıklayınız.

Duodenal ülserlerin yüzde 85 –100’ünde,gastrit ülserlerin yüzde 70 –90’ında helikobakter pilori bulunuyor. Özellikle antibiyotik tedavisinin bu hastalığı yenmede etkili olduğunun görülmesi bu ilişkiyi güçlendirmektedir. Bu tedavi uygulanmadan önce sadece asit giderici ilaçlarla yapılan tedavilerle ülserlerin bir yılda tekrarlama olasılıkları % 50-60 iken antibiyotik tedavisi ile bu oran % 1-3 civarına inmiştir. Kuşkusuz ülser oluşumuna yol açan diğer nedenler (romatizma ilaçları ve aspirin kullanımı,alkol,sistemik hastalıklar) da göz önünde bulundurulmalıdır.

Son zamanlarda ülkemizde,çeşitli durumlarda kontrolsüz ve gereksiz antibiyotik,özellikle de metronidazol ve klaritromisin kullanımı tedaviye dirençli helikobakter türlerinin ortaya çıkmasına yol açtı.Bu nedenle de 2 hatta 3. basamak tedavilerin gündeme geldi.

Peptik ülserin başlıca belirtileri,bu belirtileri taşıyanlar doktora başvurmalıdır.

  • Mide bölgesinde ağrı,yanma
  • Geceleri uykudan uyandıran mide ağrısı
  • Kusma
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Dışkıda siyahlaşma


Mide kanseri ve helikobakter pilori

Mide kanseri,tüm dünyadaki kanserler arasında ikinci sırayı işgal ediyor ve her yıl yaklaşık 650.000 kişinin ölümünden sorumlu olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalar helikobakter pilorinin mide kanserine yakalanma riskini arttırdığını ortaya koyuyor.

Helikobakter pilorinin kronik enfeksiyonu;midede kalıcı,hatta ömür boyu süren kronik gastrite bu da zamanla çok odaklı “atrofik gastrit”denen özel bir gastrit türüne dönüşür. Süregelen bu yangı ve tahriş de zamanla kansere yol açabilir.

Yıllık bir süreçte kronik gastrit vakalarının en az yüzde 10’unda kansere ilerleme görülebileceği biliniyor.Birinci derecede akrabalarında mide kanseri olanlarda bu risk daha fazla. Ayrıca sigara,diyet,alınan gıdalardaki nitrojen miktarı ve fazla tuz alımının da bu sürece katkısı oluyor. Bu açıdan bu hastaların dikkatli olması gerekiyor.

Prof. Dr. Nurdan Tözün

Total
0
Shares
Related Posts

Gözde Kanser Olur mu?

Göz ve göz çevresindeki dokularda sadece görüntüyü değil görmeyi de etkileyen bir çok kanser türü vardır. Bunların çoğunu periodik göz muayenesi sırasında saptamak mümkündür. Kanserlerin türleri yerine ve yaşa göre değişiklik gösterir.

Hamilelikte Zararsız Olan Aşılar Nelerdir?

Olası bebekte özürlülük endişesini azaltmak ve ilk üç ayda zaten artmış olan düşük riski ile ilişkilendirilmemesi için aşılar mümkünse 2. ve 3. ayda uygulanmalıdır.
Total
0
Share