Regl Döneminde Ne Yeyip Ne İçmeli?

Bu dönemler kadınların vücut şekillerini, ruhsal davranışlarını ve beslenmelerini etkiler. Etkileri en aza indirmek için bu dönemlerde nasıl beslenmeli?

Her ay her kadın,1-2 hafta öncesinde başlayan ve regl dönemi bitmesiyle ortadan kaybolan sıkıntılar yaşar.

Regl döneminde vücutta şişkinlik,ağrı,göğüslerde hassasiyet,baş ağrısı,ruhsal gerginlik hali,sinirlilik durumu tatlı ve tuzlu krizleri sık yaşanabilir.

Özellikle bu dönemde kadınların en büyük sorunu vücutta ödeme bağlı şişkinlik ve kilo artışıdır. Tuz miktarını azaltmanız;vücuttaki oluşacak sıvı artışını azaltacaktır. Yemekleri az tuzlu veya tuzsuz pişirmek,tuzlu peynir,tuzlu zeytin,turşu ve soslardan,salamura besinlerden tüketmemek ödeminizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca vücutta şişkinliğin önüne geçmek için su miktarını da artırmak gerekir. Çay,kahve ve asitli içecekler gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin aşırıya kaçılmaması önemlidir. Ödemi atmak için maydanoz,kekik yemek ve salatalarınızda kullanılabilir. Ya da bunları çay olarak da demleyip tüketebilirsiniz.

Regl döneminde aşırı kanamaya bağlı demir kaybı olmaktadır. Demir kaybını önlemek için günlük olarak ortalama 90 gr kadar kırmızı et,tavuk,balık tüketilmelidir.

Kuru kayısı,kuru üzüm gibi kuru meyveler de demir açısından zengin olduğu için bu dönemde tüketilmelidir.

Demir emilimini artırmak için ise C Vitamini içeriği yüksek olan yeşil yapraklı sebzeler,maydanoz,yeşil biber,portakal,mandalina etlerin yanında bol miktarda tüketilmelidir.

Regl döneminde B6 ve magnezyum değerlerinde azalma görülür. B6 yetersizliği sinir sistemini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle regl döneminde ve öncesinde mutlaka B6 vitamininden zengin besinler ile beslenmeniz bu dönemi rahat geçirmemize neden olacaktır.

Kırmızı et,balık,yumurta,ekmek,süt,portakal,armut,muz,lahana,ıspanak,karaciğer,taze ve kuru fasulye B6 vitamininden zengin besinlerdir.

Ayrıca magnezyum düzeyinde azalmada tatlı isteğine neden olur. Tatlı krizlerini önlemek için mutlaka magnezyum tüketimine de dikkate almak gerekmektedir. Tüm yeşil yapraklı sebzeler,baklagiller,tahıllar,kepekli pirinç,fındık,ceviz,badem,patates,üzüm,kakao,çikolata magnezyumdan zengin besinlerdir. 1 fincan sıcak çikolata masum bir kaçamak olarak bu dönemde magnezyum ihtiyacınızı karşılayacağı gibi tatlı isteğinizi de önleyecektir.

Kan şekeri kontrolü için posa açısından yüksek besinler tüketmelisiniz. Günlük beslenmede posayı artırmak tam tahıllı undan yapılmış ekmek,kepekli makarna ve pirinç,her öğünde salata tercih etmeniz posa alımınızı artıracaktır. Posa barsak düzeninizi sağlamanın dışında kan şekeri kontrolünüzü de sağlayacaktır.

Bal,reçel,pekmez gibi besinler kan şekerini hızlı yükselttiği gibi hızlı da düşmesine neden olur. Ve tatlı krizlerini tetikler. Regl öncesi ve döneminde bu besinleri sınırlandırmak gerekir.

Bu dönemde öğün sayısını artırmak boş enerji alımlarınızı önleyecektir. Ara öğün olarak daha düşük kalorili besinleri seçmek gerekir. Meyve sularının yerine meyveleri,sert kabuklu yemişleri,yoğurt,süt gibi besinleri alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin. Sıvı ihtiyacınızı sudan karşılayın. Çay,kahve,meyve suları veya asitli içecekler susamamızı önlese de su yerine geçmeyecektir. Mutlaka günde 8-10 bardak su tüketin. Meyve suları ve asitli içecekler kalorisi yüksek ve şekerli içecekler olduğu için;çay,kahve gibi içeceklerde kafein açısından zengin olduğu için bu dönemde tüketmeyin.

Dyt. Elif Küçük

Total
0
Shares
Related Posts

Bahar Yorgunluğunu Spor Yaparak Yenin

Sanılanın aksine bahar yorgunluğu dinlenmekle değil daha çok hareket etmek ve spor yapmakla geçiyor. Dolayısıyla tercihen her gün, bol oksijenli bir ortamda en az 30 dakika, mümkün değilse hiç olmazsa haftanın 3-4 günü tempolu yürüyüş yapın.

Sigara Ölüm Paketlerinde Satılacak!

Yaşamanın , sağlığın ve hayatın , ölüm ve sakatlık satarak para kazanmaktan daha değerli olduğunu gören ve böylesi bir insani hayatı var etmek için emek harcayan herkesi Sağlık Bakanlığı’nın bu politikasına destek vermeye davet ediyoruz .
Total
0
Share