Testis kanseri genç erkeklerin peşinde!

Özellikle genç erkeklerde daha sık görülen testis kanserinin belirtileri nelerdir?

Testis kanseri erkeklerdeki kanserlerin %1’ini oluşturur. En sık 15-35 yaş arası erkeklerde görülür.

Esas belirti testiste şişme,kitle ve ağırlık hissidir. Her ay yapılacak iki dakikalık basit kendi kendine muayene ile testis kanserinin erken bulguları yakalanabilir. Muayeneyi duş ya da sıcak banyo sonrası skrotum cildi gevşek olduğu zaman yapın.

Prostat ve testis muayenesinin nasıl yapıldığını öğrenmek için tıklayınız.

Testis kanseri,çoğunlukla sperm üreten hücrelerde başlıyor. Kanser,ilk olarak testiste bezelye büyüklüğünde sert bir yumru olarak dikkat çekiyor ve genellikle dokunulduğu zaman acımıyor. Birçok erkek tümörü kendisi keşfediyor ve tümör genellikle sadece tek testisi etkiliyor.

Belirtileri:

  • Testiste yumru veya şişme;
  • Muhtemelen bölgesel ağrı veya hassasiyet
  • Kimi zaman testiste ağırlık hissi.

Testis kanseri genç erkeklerde,özellikle 15-35 yaşlarında ve siyah erkeklere kıyasla beyaz erkekler arasında daha çok görülür. Eğer testislerin biri veya her ikisi doğumda inmemişse,ileride her iki testis için de kanser riski daha büyüktür. Erken tespit edilerek tedavi edilirse,kanser genellikle iyileşebilir.

Tedavi yöntemleri:

Bu hastalığın tedavisi için hasta testisin ameliyatla alınması gerekiyor. Ancak bu erkeklik işlevlerinin yerine gelemeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü kalan testis vücudun normal cinsel ve hormon üretme işlevlerini yerine getirebiliyor. İki testisin de kaybedilmesi halindeyse hastada kısırlık ortaya çıkıyor. Kısırlık tedavisi ise,üç haftada bir tekrarlanacak enjeksiyonla erkeklik hormonu verilmesiyle gerekli olan normal cinsel işlevin tekrar sağlanmasıyla oluyor. Kanserli hücrelerin vücudun diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ya da yayılmışsa tedavisi için radyoterapi veya kemoterapi yapılıyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kimler Sık Hastalanma Tehdidi Altında?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kendi kendine ilaç almak doğru mudur? Vücudun hasta olmaya da ihtiyacı var mıdır?... Merak edilen soruları Dr. Yaser Süleymanoğlu'na sorduk.

Migreni Tetikleyen Faktörler

Migreni tetikleyen faktörler neler? Çikolata aslında migren ağrılarını artırmıyor mu? 'Migren günlüğü'nün tedavideki yeri nedir?
Total
0
Share