Üretmek için stresli mi olmak gerekir?

İş yapmam için uykularımı kaçırıp, midemi ağrıtmam şart mı?

Senaryo birçoğunuza tanıdık gelecek:bir işi üstlenirsiniz,önünüzde bir sürü zaman vardır. Teslim süresi yaklaşır,ama siz daha elinizi hiçbir şeye sürmemişsinizdir,çünkü en iyisini yapmak için araştırma yapmak istersiniz,hem o sıralar kendinizi yeterince motive hissetmiyorsunuzdur. Sonra…en son birkaç günde üzerinize ani bir hareketlilik gelir,daha önce bulamadığınız kaynakları saatler içinde çıkartırsınız,yapılacak görüşmeleri yapar,yemez,uyumaz,bir haftalık işi bir günde hallederek işi az bir gecikmeyle,bitkin ama mutlu,teslim ederken mırıldanırsınız…”bir dahaki sefere tüm bunları en başından halledeceğim,kim bilir o zaman ne kadar güzel bir sonuç çıkacak!”

Nedense o “bir dahaki sefer”hiç gelmez. Siz o anda içinizde beliriveren güce,konsantrasyon ve üretkenliğe şaşırarak sürekli işleri son anda halletmeye devam edersiniz:Benim içimde böyle bir potansiyel uyuyordu da ben bunu fark etmedim? Neden son güne kadar bekleyip bu kadar strese girdim? Bunu yapmam için uykularımı kaçırıp,midemi ağrıtmam şart mı?

Acı gerçeği şudur:Motivasyonunuz içten gelmiyorsa belki de şart. Biliyorsunuz stres organizmanın zorlandığı durumlara karşı tüm kaynaklarını devreye soktuğu bir durum. Stres karşısında salgılanan hormonlar sadece kalbimizin hızla çarpmasına,gözümüze uyku girmemesine neden olmuyor,zihinsel olarak da bir uyarılmışlık sağlıyor. Dahası,dikkatimizin elimizdeki iş dışındaki alanlara kaymasını engelliyor. Yani bir çeşit “parazit ayıklıyor”.

Yani,beni elimdeki işe motive eden içsel,somut bir neden yoksa,dikkatimi toplamak için gerekli uyarılmışlığı ancak kendimi strese sokarak yapabilirim. Bunun da en kolay yolu önümde kalan süreyi kısaltmaktır. Üstelik bu yöntemin çok meşgul olduğum için kendimi önemli hissetmek veya kendime acımak için bir neden bulmak,bir günde en zorlu işleri bitirebildiğim için başarılı hissetmek gibi fazladan”faydaları”da paket halinde gelir.

Zararları mı? Stres ve aşırı uyarılma,bir noktadan sonra esnek ve yaratıcı düşünmeyi yok ediyormuş,uzun vadede sağlığa zarar veriyormuş,kişi stressiz hiçbir iş yapamaz oluyormuş,kimin umurunda? Yarın elimdeki işi teslim edeyim,söz,bir dahaki sefere tüm bunları aklımda bulundurmayı unutmayacağım!

Dr. Defne eraslan Öztürk

Total
0
Shares
Related Posts

Saçınızın Zamanı

Saçlarımız sağlığını yitirmeden önlemleri almak uzun yıllar kaliteli ve canlı görünümde saçlara sahip olmayı getirecektir.
Total
0
Share