Yalnızlıkla Başa Çıkma Yolları

Yalnızlık ve sıkılmak zaman zaman herkesi kötü bir şekilde etkiler fakat kendinizi üzgün olmaya teslim etmemelisiniz. İşte size kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilecek bazı yöntemler:

Yeni bir iş başvurusunun sonucu, yeni bir okul, hayatta zorlu bir yola girmek ve bunların sonucunda yalnız, toplumdan soyutlanmış ve üzgün hissetmek herkesin başına gelen şeylerdir. Aslında yalnızlık gayet normal ve sağlıklı bireylerin deneyimlediği bir davranıştır.

Psikolog Christine M. Allen bu konuda şöyle diyor: ”Hastalarımdan biri kendini yalnız hissettiğinde bunu iyi huylu bir sorun olarak görürüm, çünkü yalnız insanlar kendilerine yeni arkadaşlar edinmek, plan yapmak ve yeni yoldaşlar edinmek için daha çok motive olurlar.’’

Yalnızlığa Ne Sebep Olur?

Psikolog Penny B. Donnenfeld, sevdiğiniz birisinin hastalığı ya da ölümü, işinizden kovulmanız, yeni bir şehre taşınmanız, üniversiteye başlıyor olmanız ya da bir suçtan dolayı hüküm giymeniz yalnızlığa neden olabilecek başlıca nedenlerden bazılarıdır, diyerek açıklamıştır.

Bazen etrafınızda insanlar olmasına rağmen kendinizi yalnız ve soyutlanmış hissedebilirsiniz. Psikolog Leslie Seppinni: ”Bir ilişkide partnerlerden birisi işkolikse, bu durum ilişkiye zarar verir ve iletişimin bozulmasına neden olur. Bazen eşlerden birisi kendini ev işlerine çok fazla kaptırdığında bu durum da yalnızlığa ya da soyutlanmaya neden olabilir.

Hayatımızın soyutlaşmasının nedenlerinden bir tanesi de internettir. Dr. Seppini bu konuda, ”İnsanlar sohbet odalarında saatlerce vakit geçiriyorlar ve sanal ilişki yaşıyorlar. Karşılarındaki insanı gerçek anlamda görmedikleri için gerçek bir ilişki değilmiş gibi hissediyorlar” açıklamasında bulunmuştur.

Dr. Donnenfeld’e göre yalnızlık, soyutlanmışlık ve üzgünlük hissi bazen depresyon, fobi, sinirsel bozukluklar gibi tıbbi sorunların işareti olabilir. Kanser ya da kalp yetmezliği gibi ölümcül hastalıklar ve yüz felci, yanıklar ya da şekil bozukluğuna neden olan sorunlar da insanları yalnızlığa itebilir.

Yalnızlıkla Nasıl Savaşmalısınız?

Yalnız hissediyorsanız kontrolü tekrar ele almak için yapabileceğiniz bir sürü şey var. Allen’a göre, birinci adım biraz yalnız kalmanın gayet normal bir şey olduğunu anlamak ve bu konuda bir şeyler yapabilecek güce sahip olduğunuza inanmaktan geçiyor. Allen: ”Yalnızlığı, hiç kimsenin sevmediği ancak herkesin yaşadığı normal bir durum olarak kabul edin ve durumunuzu değiştirecek gücünüz olduğunun farkına varın.

Bu taze fikirlerle dışarı çıkıp yalnızlığınızı çözmek adına bir şeyler yapın. Allen, ”Eğlenceli bulduğunuz bir aktiviteye katılın ve hemen arkadaş edinemeyecek olsanız bile insanların etrafında bulunmaya çalışın. Yürüyüş yapmayı ya da bisiklet sürmeyi seviyorsanız, bunlarla alakalı gruplara ya da kulüplere dahil olun” diyerek öneride bulunmuştur.

İnsanlarla kaynaşmak için bu ilk adımı attığınızda, yeni tanıştığınız bu insanların yanında kendinizi rahat hissedene kadar onlarla zaman geçirmeye devam edin. Bu konuda Allen, ”İnsanlar, yanındayken rahat olan insanlarla daha çabuk yakınlaşır. Rahatladığımızda insanlara karşı açık ve ilgi çekici bir hal alırız ve bu da sosyal iletişimi daha kolay kılar” demiştir.

Sizden yaşça büyük olan arkadaşlarınız varsa ya da ailenizden birisiyle tekrar iletişime geçmek istiyorsanız bu konuda daha çok çaba göstermeniz gerekecektir. Amerikan Bilişsel Tedavi Entitüsü müdürü Simon A. Rego: ”Son zamanlardaki sosyal çevrenizi gözden geçirerek kimlerle ilk olarak görüşmek istediğinize karar verin ve bu kişilere mesaj atarak ya da arayarak onlarla iletişime geçin. Eğer o insanlardan bir süreliğine koptuysanız insanlar bu aniden ortaya çıkışınıza şüpheci bir tavırla yaklaşabilirler. Bu insanların size tekrar ısınması için gereken çabayı göstermekten çekinmeyin.”

Ne Zaman Yardıma Başvurmalısınız?

Yalnızlık, bazen depresyon gibi ciddi sorunların belirtisi olabilir. Seppini: ‘’Yalnızlık hissiyle birlikte üzgünlük, değersiz hissetmek, umutsuzluk gibi duygularla kendinizi toplumdan soyutlanmış olarak görüyorsanız ya da normale oranla duygusal olarak daha kırılgan hissediyorsanız profesyonel bir yardım almanız gerekebilir.

Donnenfeld: ”Klinik müdahale gerektirmeyecek bir depresyon durumu bile olsa bir psikoloğa danışmak size yardımcı olabilir. Bu sorunları çözmede hiçbir ilerleme kaydedemiyorsanız profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir. Durumunuz ne kadar ciddi ya da ne kadar sıradan olursa olsun davranışlarınızdaki değişikliklerin nedenlerini anlamak ve yardım almak için bir psikoloğa danışabilirsiniz. Bu şekilde hayatınızda yer alan insanlarla ilgili daha büyük gelişmeler kaydetmek için sorunu anlayıp yeni yöntemler geliştirebilirsiniz.”

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share