Cilt Sağlığınız İçin ABCD Kurallarını Gözden Geçirin

Herkes kendi derisini ayda bir muayene etmelidir. Riskli gruplar 6 ayda bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Herkes kendi derisini ayda bir muayene etmelidir. Riskli gruplar 6 ayda bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Eğer kişilerin benleri varsa,kişinin benlerinde hangi değişiklikleri önemseyeceği konusunda bilgi veren ABCD kuralı kriterleri gözden geçirilmelidir. Şüphe duyulan durumlarda mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Kısaca ABCD kuralları…

Asimetri:Benin bir tarafının diğer tarafından farklı olması. Benin ortasından hayali bir çizgi çiziniz. Benin her iki yanı aynı büyüklük ve aynı şekilde mi? Melanomda genellikle asimetri vardır.

Sınır Düzensizliği: Melanomun sınırı veya kenarı genellikle pürüzlü,çentikli veya bulanıktır.

Renk:Selim benler herhangi bir renkte olabilir,fakat genellikle tek renklidir. Melanom ise sıklıkla birden fazla rengi içinde barındırır.

Büyüklük: Selim benler küçük kalırken,melanom büyümeye devam eder. Genellikle 6 milimetreden büyüktür.

Tanı ve Tedavi

Deri kanseri kesin tanısı,büyüyen lezyonun alınıp patoloji uzmanlarınca mikroskop altında incelenmesi ile konur. Dermatoloji uzmanlarınca kullanılan dermatoskopi adı verilen cihazla,benlerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu hakkında %99’a varan doğrulukta bilgi sahibi olunabilir. Ancak,şüphe duyulan tüm lezyonların cerrahi olarak çıkartılması ve incelenmesi doğrudur.

Tedavisi ise bir kaç değişik yöntemle olabilir;bu yöntemler büyüme tipine,ne kadar ilerlemiş olduğuna ve de vücudun hangi bölgesinde bulunduğuna bağlıdır. Deri kanseri tipine,lokalizasyonuna,yayılımına ve hastanın yaşına göre tedavi düzenlenir. Tedavide,kriyoterapi,elektrokoterizasyon,ablatif lazerler veya cerrahi en çok kullanılan yöntemlerdir.

Dr. Hülya Sağlam

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share