Göz sağlığını neye borçluyuz? Beslenmenin bir etkisi var mı?

Bu daha çok genetik bir miras. Göz bozukluklarında ailevi yatkınlık vardır.

Göz sağlığını doğuştan itibaren ele alırsak,nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Ailelere ne gibi görevler düşüyor?

Biz artık çocukları bir yaşından itibaren görmeye başlıyoruz. Bize gelen çocuklarda yeterli görme seviyesi,göz hareketleri her hangi bir problem var mı diye bakıyoruz. Teknoloji de geliştiği için çocukları muayene etmemiz kolaylaştı. Son yıllarda çıkan aletlerle annesinin kucağında oturan bir bebeğin göz derecelerini ölçebiliyoruz. Bir yaşında yapılan muayenede göz dibi de inceleniyor,retina tabakasında herhangi bir sorun olup olmadığına bakılıyor. Eğer bir sorun yoksa çocukları 2-2.5 yaş döneminde yine görmemiz gerekiyor.

Bu dönemlerde daha çok ne gibi problemlerle karşılaşıyorsunuz?

Şaşılık olabilir. Genetik hastalıklara bağlı olarak göz dibi sorunları olabilir. Bir gözde çok yüksek bir numara,örneğin hipermetrop varsa bunu görebiliriz. Çocuklar artık altıncı aydan itibaren gözlük takabiliyor. Eğer hipermetrop ya da kayma varsa bunlar tespit edilip,tedavi yoluna gidiliyor. Bir de göz zayıflığı olabiliyor. Aslında erken tedavi ile çocuğa görme öğretilebilir. Altıncı aydan itibaren gözlük kullanarak,çocuğa görmeyi öğretebiliriz. Böylece göz zayıflığı ortadan kalkar.

Göz sağlığını neye borçluyuz? Beslenmenin bir etkisi var mı?

Bu daha çok genetik bir miras. Göz bozukluklarında ailevi yatkınlık vardır. Ancak dengeli beslenmenin de yeri büyük. Şu var ki,anne karnında iyi beslenen yani dengeli beslenen bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen bebeklerde göz sağlığı daha iyi oluyor. Yetişkinlerde de dengeli beslenmenin yeri önemli. Bir de tabi düzenli olarak göz hekimine gitmek gerekiyor.

Dr. Nezih Özdemir

Total
0
Shares
Related Posts

Ergenlerde Cinsel Gelişim

Bireyler arası iletişimde cinsellik, kişinin karşı cinse yaklaşması ve bu yakınlaşmanın neticesinde duygusal ve bedensel aktivasyonlar neticesi doyuma ulaşma şeklinde tanımlanabilir.
Total
0
Share