Soru ve yanıtlarla kök hücre tedavisinin geleceği

Soru ve yanıtlarla kök hücre tedavisinin geleceği

1.Kök hücre nakli ile diyabet tedavisi mümkün olabilecek mi?
TİP1 Diyabet konusunda araştırmalar yapılıyor. Farelerde insülin üretilmesi sağlanabiliyor ancak insanlarda yeterli araştırmalar henüz yapılmadı. Embriyo kök hücrelerinin insanda bu alanda kullanılacağını düşünülüyor. Fakat en erken bundan 5 yıl sonra yapılabileceği tahmin ediliyor.

2.Spastisite hastalığında kök hücre tedavisi kullanılabilir mi?

Beyin hasarı yapan hastalıklarda kök hücre araştırmaları oldukça yoğun ancak sonuçlanmış insan çalışmaları henüz yok. Spastisite en çok çalışılan konulardan bir tanesi.

3. Hipertansiyon,obezite gibi hastalıklar kök hücre ile tedavi edilebilecek mi?
Bu rahatsızlıklar sistemik ve tedavisi mevcut olan hastalıklardır. Bu nedenle kök hücre ile tedavileri zordur. Kök hücre tedavisinin gelecekte Tip 1 şeker hastalığında,parkinsonda kullanılması söz konusudur.

4. Meme kanseri kök hücre ile tedavi edilebilir mi?
Kanser,kök hücre araştırmalarının farklılık yaratacağı bir alan. Meme kanserinin kanser kök hücrelerinden oluştuğu anlaşıldı ve bu yolla tedavisine gidildi. Bu sayede yeni ilaçlar geliştirilebilecek ve yeni kanser tedavileri alanında kullanılabilecek.

5. Omurilik felci tedavisinde kök hücre kullanılıyor mu?
Omurilik felci ile ilgili şuan için hayvanlarda umut verici çalışmalar yapılmakla birlikte birçok çalışma henüz deney aşamasındadır. Omurilik felcinin insanda kök hücre ile tedavi edildiği ise bilimsel olarak henüz kanıtlanmamıştır. Ancak hayvanlarda umut verici çalışmalar yayınlanmıştır.

6. Kök hücre tedavileri her geçen gün duyuldukça henüz tedavisi olmayan bir çok hasta umutlanıyor ve arayış içine giriyor. En doğru seçenek nedir?
Belli bir hastalığa sahip iki kişi için tedavi seçenekleri farklı olabilir. Birisinde kök hücre nakli gerekirken diğerinde ilaç tedavisi daha uygun olabilir. Bu nedenle kök hücrelerle ilgili veya herhangi bir yeni tedaviyle ilgili en iyi bilgi,hastanın kendi doktorundan alınmalıdır.

Her ne kadar umut verici gelişmeler olsa da kök hücre ile ilgili birçok çalışma henüz deney aşamasında. Yazının tamamı için tıklayınız.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Hashimoto nasıl teşhis edilir, kimler risk altındadır?

Tiroidin bu sinsi hastalığı nasıl teşhis edilir, kimler risk altındadır, görülme sıklığı nedir?Acıbadem Sağlık Grubundan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Rüştü Serter sorularımızı cevapladı.
Total
0
Share