10 Soruda Dental İmplantlar

Tedavi ve iyileşme süreci esnasında hasta dişsiz mi kalacak? Benzer sorularla dental implanlar

Dental implantlar değişik nedenlerden dolayı kaybedilmiş dişlerin yerlerini alan yapay diş kökleri olarak tanımlanabilirler. Şekil olarak bakıldığında değişik çap ve boyuttaki küçük vidalara benzerler. Dental implantlar biyo-uyumluluğu en yüksek olan titanyum metalinden yapılmıştır. Yaklaşık 30 yıldır dental implantlar hem dünyada hem de ülkemizde başarı ile uygulanmaktadır.

1-Dental implant için bir yaş sınırı var mı?
İmplant yapılabilmesi için hastanın kemik gelişimini tamamlamış olması lazım. Bunun yaklaşık 18 yaş civarında olacağı bilinmektedir. Dolayısıyla 18 yaş ve üstü hastalara implant yapılabilir.

2-Dental implant allerji yapabilir mi?
Dental implantlar uzun yıllardır tüm dünyada kullanılmaktadır. Bu süre içinde titanyum esaslı implantlara karşı bilinen hiçbir allerjik durum görülmemiştir. Bunun nedeni biyouyumluluğu (canlıya uygulandığındaki uyumluluk) en iyi olan malzemenin titanyum olmasıdır.

3-İmplantın başarı şansı nedir?
Eğer uygun şartlar altında yapılırsa,implantların başarı şansı %99’dur.

4-Operasyon sırasında ve sonrasında ağrı olur mu?
Diş eti işlem sonrasında birkaç gün hassas olabilir. Ancak bu hassasiyet ağrı kesici kullanılarak geçecektir. Hastaların çoğu cerrahi işlem sonrası ağrı kesici kullanma ihtiyacı duymamaktadır. Cerrahi operasyon sonrasında ertesi gün hasta normal hayatına dönmektedir.

5-İmplantın köprü protezlerine göre avantajları nedir?
İmplant uygulamalarının temel amacı ağızdaki eksik dişlerin yerine ağızdaki sağlıklı doğal dişlerden yardım almadan protez yapabilmektir. Köprü protezlerde ise en az iki bazen daha fazla doğal dişten destek almak zorunda kalınmaktadır. Bu durumda köprü proteze destek olacak doğal dişlerin üzreinde mine seviyesinde aşındırma yapmamız gerekecektir. Bu aşındırma doğal dişlerin ömrünü kısaltabilir.

6-İmplantın ömrü ne kadardır?
Eğer hasta normal ağız bakımını yapar ve diş hekimine rutin kontrollere giderse implantını ömrü boyu kullanabilir.

7-İmplant üstüne yapılacak dişlerde hangi materyal kullanılır?
İmpant üstüne yapılacak protezler metal veya metal alışımlardan yapılırlar ve doğal dişlerle uyumlu olacak renkteki porselen ile kaplanır. Zirkonyum oksit ve seramik,yüksek dayanıklılığı sayesinde özellilke implant üstü protezler için uygundur ve çok iyi estetik sonuçlar verir.

8-İmplant destekli dişlerin bakımı nasıl yapılır?
Bir diş fırçası ve diş macunu kullanılarak bu protezlerin temizlenmesi kolaylıkla yapılır. İmplantlar temizlenirken dişler arası boşluklar ve diş etlerine geçiş kısımları özellikle önemlidir. Bu bölgelerde diş etine ve çene kemiğine zarar veren bakteriler toplanabilir ve bu bakteriler implant etrafındaki dokulara zarar verebilir. Bu durumda diş ipi ve küçük arayüz fırçaları kullanmak gerekli olacaktır.

9-İmplant uygulamasını engelleyecek hastalıklar mevcut mudur?
Kalp-damar hastalığı,böbrek yetmezliği,kanama eğilimi ve bağışıklık sistemi yetmezliği gibi hastalıkları olanlar bu konularda hekimlerini bilgilendirmelidir. Bazı hastalıklarda kullanılan ilaçların yan etkileri iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla implant cerrahisi yapılacak hastalardan çok iyi medikal anamnez alınmalıdır.

10- Tedavi ve iyileşme süreci esnasında hasta dişsiz mi kalacak?
Hayır. Eğer tedavi öncesinde hareketli bir protez kullanılıyorsa,bu protezde bazı adaptasyonlar yapılarak geçici olarak kullanılabilir. Eğer hasta hareketli bir protez kullanmıyorsa yapılacak yeni geçici protezler ile kapatılabilir.

Dr. Necip fazıl Erdem

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share