Ramazanda Egzersizle Sağlıklı Yaşam

Ramazan ayı boyunca egzersizden kaçınmayın, formunuzu korumaya devam edin!

Bireyler ramazan ile birlikte günlük enerji harcamalarını düşürmek amacıyla,egzersizi tamamen hayatlarından uzaklaştırmaktadırlar. Oysa ki iftardan 1-1.5 saat sonra düzenli ve kontrollü yapılan yürüyüşlerin ve hafif sporların aşağıdaki şekilde biyolojik ve psikolojik yararları bulunmaktadır.

  • Solunum, kalp, dolaşım ve sindirim fonksiyonları daha düzenli olacaktır,
  • Nabız sayısı ve kan basıncı daha düşük olacaktır, kandaki lipid(yağ) ve kolesterol oranı daha düşük olacaktır,
  • Kas-iskelet sisteminin tüm yapıları daha sağlıklı, daha esnek ve daha kuvvetli olacaktır,
  • Kilo kontrolü sağlanmış olacaktır,
  • Öz güven ve kendini daha iyi hissetme gelişecektir,
  • Kemikler ve bağışıklık sistemi daha güçlü olacaktır.
  • Bunlarla birlikte iftar sonrası egzersiz yapmak, iftar sonrası hemen uykuya geçme dönemini ortadan kaldırıp hem de vücudun karşı karşıya kalacağı fiziksel zorlamayı da oluşturmayacaktır.

Ve ramazanın birey üzerinde oluşturabileceği olumsuz emosyonel değişiklikleri (açlığın oluşturabileceği sinir ve stres vb) en aza indirgeyecektir.

Peki ramazanda hareketi ve sporu uzaklaştırırsak ne gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Birde onlara bakalım;

Kişi enerji kaybetmemek için eğer çalışmıyor ise gün içerisinde zamanın çabuk geçmesi için uyumayı tercih etmektedir. Her türlü aktiviteden kaçınmak metabolizmayı daha da yavaşlatacaktır. Bu da en büyük riski; kiloyu ve fiziksel baskıyı oluşturacaktır. Eğer çalışıyor ise yine aktiviteden kaçınarak;ağır bir iftar yemeği tercih edecek ve üzerine çöken uykuyu tercih ederek çok daha kötü sonuçlara yol açabilecektir (kalp krizi vb).

  • Egzersiz programınızın içeriğini hafifleterek ve saatlerini aksama kaydırarak egzersize ramazanda da devam edebilirsiniz.
  • Egzersizi sahur-iftar arasında yapmak yerine, iftardan 1,5 saat sonra yapabilirisiniz. Böylece gün içinde yavaşlayan metabolizmanızı canlandırarak, bu ayın metabolizmanız üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltmış olursunuz.
  • Hafif yürüyüş ve bisiklet (yavaş) gibi egzersizleri tercih edin ve ağır koşu, ağırlık, tenis gibi şiddetli sporları bir ay erteleyin.
  • Spordan önce ara öğün olarak meyve salatası (2–3 porsiyonluk meyve karışımı) tercih edebilirsiniz.
  • Çok ağır olmayan bir iftar yemeğinden sonra spor salonuna giderek hafifi bir yürüyüş ya da dirençsiz bisiklet sürme, hafif ve az tekrarlı egzersiz hareketlerini de yapabilirsiniz.
  • Aerobik yaparken yanınızdakiyle tıkanmadan, nefes nefese kalmadan konuşabilmelisiniz. Bizi nefes nefese bırakan bir aktivite bizim sistemlerimizi zorlamaya başlayacaktır;bu istemediğimiz bir durumdur.

Peki aktiviteyi neden gün içerisinde yapamıyoruz?

Çünkü bu sene ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesinden dolayı sıcaklık faktörü çok fazla hissedilecek ve buna bağlı terleme,halsizlik,kan şekeri düşmesi, susuzluk gibi durumlar çok daha fazla hissedilir olacaktır. Gün içerisinde bu semptomlarla birlikte spor yapmak bizim sağlığımız için olumsuzluk teşkil edecektir.

İftar sonrası yapılabilecek aktiviteler;

Yüzme, hafif koşu, yürüyüş, bisiklete binme, aerobik gibi aktiviteler olabilir. Özellikle yaşlıların bu durumda sağlıklarına çok daha fazla dikkat etmeleri ve herhangi bir hastalık durumunda oruç tutmamalarını öneriyoruz. Eğer oruç tutubiliyorlar ise de iftar sonrası serin havada hafif bir yürüyüş metabolizmaları için iyi bir aktivite olacaktır.

Fzt. Çiğdem muzaffer Özcan

Total
0
Shares
Related Posts

Prebiyotik ve Probiyotikler

Günümüzde probiyotik ve prebiyotiklerin sağlıklı beslenme ve hastalıkların tedavisindeki öneminin fark edilmesi, gerek gıda sektöründe gerekse medyada bu alana yoğun bir ilgi doğurmuştur. Peki nedir bu ürünlerin sırrı?
Total
0
Share