Okul Çağı Çocuklar İçin Kahvaltı ve Beslenme Çantası Alternatifleri

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki okul çağındaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi başarı ve algı düzeylerinin arttırılması için çok önemlidir.

Çocukların okulda başarılı olmaları için güne kahvaltı ile başlamaları şarttır.Yeterli ve dengeli bir kahvaltıda dikkat edümesi gereken en önemli nokta da,sofrada yumurta ve pekmezi mümkün olduğunca eksik etmemektir. Araştırmalarda özellikle kahvaltı yapan çocukların daha başarılı oldukları,daha geç yorgunluk hissi oluştuğu ve sabahları kendilerini daha az aç hissettikleri görülmüştür.Ayrıca bu çocuklar bütün derslerden daha iyi not alır,problemleri daha iyi çözer,derse daha iyi konsantre olurlar ve kas işlevleri daha iyidir.Kahvaltının en önemli öğün olduğu çocuklara mutlaka öğretilmelidir.

Kahvaltı Alternatifleri:

1) Mısır veya Yulaf Gevreği
1 yemek kaşığı kuru üzüm veya 2-3 kuru kayısı
6-8 adet fındık kırığı veya 2 ceviz
1 kivi veya 1/2 muz
Süt veya yoğurt

2) 1-2 Dilim Tam Tahıllı Ekmek

1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
1 yumurta
1 bardak taze meyve suyu

3) Kaşarlı tost 5 adet zeytin
1 bardak süt
Domates

4) Omlet
1 bardak taze meyve suyu
1-2 dilim ekmek
1 tatlı kaşığı pekmez veya reçel veya marmelat

5) 1 su bardağı süt 1 muz
Cevizli meyveli kek

Beslenme çantasında olması gerekenler; Okul çağındaki çocuğunuzda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta,okul kantinlerinde satılan cips,şekerleme,çikolata,bisküvi,poğaça ve kek gibi gıdaları esas yemek yerine koymaması ve fazla miktarlarda yememesidir.Ara öğün olarak çantasında;meyva,kuru yemiş ( fındık,ceviz,badem özellikle),kuru kayısı,süt,meyveli yoğurt,kuruyemişli kek,ev yapımı peynirli poğaça,ayran gibi besleyici ve tamamlayıcı gıdalardan tercih edilmelidir. Okul yemeği çıkmıyor veya alınamıyorsa ve ana öğün oluşturulacaksa;kepekli ekmek arası et grubundan bir gıda ile marullu ve salatalıklı olarak sandviç hazırlanabilir. Yanına ayran,meyve suyu,su,meyve ilave edilebilir. Ya da saklama kabında susuz az yağlı ev yemekleri,çeşitli salata tarzı gıdalar da tercih edilebilir.

Ara öğün alternatifleri:

1) 1 elma + 5 bisküvi
2) Meyve suyu + poğaça
3) Süt + kek
4) Kuru kayısı + 1 avuç fındık
5) 1 meyva+ ceviz

Akşam yemekleri ailenin bir araya geldiği törensel ve çok yüklü öğünlerdir. Çocuklara sağlıklı besinleri yemelerini söylemekle,bunu göstermek farklı etkilere sahiptir. Çocuklar aileleriyle birlikte yemek yediklerinde genellikle daha çeşitli ve besleyici besinler yerler. Aynı zamanda sosyal davranış modelleri geliştirirler. Aileyle yenilen öğünde temel amaç,okulda yenilemeyen besin grubunun yerini doldurmak olmalıdır. Bu öğünlerde kızartma,ağır tatlılar,aynı gruptan yiyecekler yerine balık,köfte,kuru baklagil,taze salata ve sebze,çorba,yoğurt,sütlü tatlılar gibi dışarıda tüketemediği gıdalara öncelik verilmelidir.

Dyt. Şengül sangu Talak

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Nasıl Sağlıklı Kilo Alınır?

Kilo almakta zorlanan birçok insan var. İnsanlara, özellikle de kadınlara “çok zayıfım” dediğinizde sizden nefret etmeleri çok olası. Çünkü çevrenizdekiler hatta siz bile farkında olmasanız da bu bir sağlık problemi.
Read More

Gaz ve Şişkinliği Giderici Yöntemler

Zencefil, nane ve tarçın yiyeceklerinize lezzet vermekten fazlasını yapabilir. Bu saydıklarımız gazınızı dindirebilecek ve halihazırda mutfağınızda bulunması muhtemel olan doğal yöntemlerden yalnızca birkaç tanesi…
Read More

Ne Kadar Hamur İşi Tüketiyoruz?

Sabah güne gözlerimizi açtık. Enerjiye ihtiyaç var. Tabii ki bunun için çoğu kez bir kahvaltı sofrasına oturuyoruz. Her öğünde, kahvaltı sofralarımızın da tacı olan ekmek grubundan besinler alıyoruz.
Total
0
Share