Kilo Almadan Sigarayı Bırakmak

19 Temmuzla birlikte sigara içenlerin hayatında çok büyük değişiklikler oldu. Artık sigara içmek iyice zorlaştığına göre bırakmanın da zamanı gelmiş demektir diye düşünüp bırakmak isteyenler oldukça fazla.

Ancak sigarayı bırakınca kilo alırsam diyerek bu düşünceden vazgeçenlerin sayısı da bir o kadar fazla. Özellikle bayanlarda kilo alma endişesi sigarayı bırakmaktan vazgeçilmesine neden olabiliyor.

Sigaranın bırakılması ile alınacak birkaç kilonun çözümü oldukça kolay;ancak sigaranın neden olduğu hastalıklar oldukça tehlikeli.

Sigarayı bırakma döneminde alınan enerji ile harcanan enerji arasında denge sağlanmazsa kilo alımı kaçınılmaz hale gelir. Sigaranın çok az da olsa metabolizmayı hızlandırıcı özelliği olduğu biliniyor. Dolayısıyla sigarayı bırakanların metabolizma hızlarını arttırmak için ilk yapmaları gereken şey düzenli yürüyüş veya egzersiz programına başlamak olacaktır.

Sigara içenlerin çoğunda yaşanan iştahsızlık;sigarayı bırakma ile birlikte tat duyusunun yerine gelmesi ile ortadan kalkar. Kişi yemeklerin tadını daha iyi almaya ve daha fazla yemeye başlar. Bu da günlük kalori alımında artışı dolayısıyla kilo artışını beraberinde getirir.

Bu durumu önlemek için;

  • Gereksiz kalori alımını önleyeceğinden günlük 2 litre su alımına özellikle dikkat edilmeli,
  • Öğünlerde porsiyon miktarlarını küçük tutulmalı vitamin,mineral ve lif açısından zengin salatalarla yemeğe başlanmalı
  • Ağır tatlılar yerine meyveli veya sütlü tatlılar tercih edilmeli,
  • Azar azar sık sık beslenilmeli,
  • Çekirdek,kuruyemiş gibi miktar olarak küçük ama kalori olarak büyük gıdalar tercih edilmemeli,
  • Taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı,
  • Sigarayı hatırlatan kafein içeren çay,kahve gibi gıdalar yerine su,soda,ayran,taze sıkılmış meyve suyu veya düşük kalorili içecekler tercih edilmeli,
  • Mutlaka günlük yapılan aktivite miktarı artırılmalıdır.

Dyt. Fadime Özgök

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Ramazan Ayında Sigarayı Bırakmak Daha Kolay

Son yıllarda ülkemizde de sigara bağımlılığı ile mücadele ilk sırayı almıştır. Gerek halkı bilinçlendirici ve bırakmaya özendirici çalışmalar gerekse içme alanlarının kısıtlanması Ülkemizdeki sigara içici sayısında azalma sağlamıştır.
Total
0
Share