Bebekler Doğmadan Doktora Gidiyor

Genellikle gebeliğin 18-23. haftasında detaylı fetal ultrasonografi ile doğumsal kusurlar doğumdan önce saptanıyor.

Detaylı fetal ultrasonografi,bebeğin dış ve iç anatomisinin değerlendirilmesi ve major yapısal anomalilerin (bebekte ölüme ya da ciddi sakatlığa neden olan yapısal kusurlar) saptanmasının yanı sıra kromozomal anomaliler ve genetik sendromlar açısından şüpheli bulguların da saptanabildiği bir ultrasonografik incelemedir.

Bu incelemeye ayrıntılı fetal inceleme,fetal anomali taraması,ikinci trimester ultrasonografi taraması veya ikinci düzey ultrasonografi gibi isimler de verilmektedir. Ayrıca halk arasında renkli ultrason veya 3 boyutlu ultrason gibi yanlış isimlendirmeler de vardır.

Aile öyküsü veya enfeksiyon ve çeşitli ilaçlar gibi dış etkilere maruziyeti olan kadınların bebekleri doğumsal anomaliler için risk altındadırlar ancak bebeklerdeki anomalilerin büyük çoğunluğu düşük riskli grupta olmaktadır. Bu nedenle bu inceleme tüm gebe kadınlara rutin olarak önerilir. Detaylı fetal ultrasonografi,yüksek çözünürlüklü ultrason cihazı ile fetal tıp konusunda ve fetal anomali tanısında deneyimli kadın doğum veya radyoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Detaylı ultrasnografi normal gebelik ultrasonografisinden farklı değildir;anne adayı aynı pozisyonda (sırt üstü yatar pozisyonda ve karından) iken yapılır. Ultrason görüntülerinin daha kolay elde edilebilmesi ve bebeğin organ gelişiminin tamamlanması nedeniyle genellikle 18-23. gebelik haftalarında yapılan bu inceleme yüksek bir standartta yapılmalıdır ve bebekteki major ve minör anomalilerin tespiti için sistematik bir incelemeyi içermelidir.

Detaylı fetal ultrasonografide esas amaçlar nelerdir?

Bebeğiniz doğmadan onu görebilirsiniz

Doç. Dr. Derya Eroğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Mide Bandı Nedir?

Halk arasında mide kelepçesi olarak da bilinen ayarlanabilir silikon gastrik band metodunda, yemek borusu ile midenin birleştiği noktanın hemen altına, midenin çevresine bir band yerleştiriliyor.
Total
0
Share