Çölyak hastalığı insanları çok değişik şekillerde etkilemektedir.Bazı insanların belirtileri çocuklukta,bazılarının yetişkinliklerinde gelişmektedir görülmektedir.
Çölyak hastalığının oluşumunda rol oynadığı düşünülen faktörlerden biriside kişinin anne sütüyle ne kadar zaman beslendiğidir.Uzun süre anne sütüyle beslenen kişilerde çölyak hastalığını belirtileri daha geç ortaya çıkmaktadır.Diğer bir faktör ise gluten içeren yiyeceklerin yenilmeye hangi yaşta başlandığı ve ne kadar gluten yenildiğidir.
Belirtiler sindirim sisteminde var olabilir yada olmayabilir. Örneğin bir kişide ishal ve karın ağrısı olabilirken diğer bir kişide aşırı sinirlilik,öfke,veya depresyon olabilmektedir.Aslında aşırı öfke ve sinirlilik çocuklarda görülen en yaygın belirtilerden biridir.
Çölyak hastalığının belirtileri aşağıdaki maddelerden birini yada bir kaçını içerebilir;
- Çok sık tekrarlanan karın ağrıları
- Kronik ishal
- Kilo kaybı
- Açık renkli,kötü kokulu dışkı
- Anemi (kırmızı kan hücrelerinin düşüklüğü)
- Gaz
- Kemik Ağrısı
- Davranış değişiklikleri
- Kaslarda kramp meydana gelmesi
- Yorgunluk
- Büyüme geriliği
- Bebeklikte gelişim,büyüme bozuklukları
- Eklemlerde ağrılar
- Felç
- Bacaklarda uyuşma,karıncalanma(sinirdeki hasardan)
- Ağız içerisindeki açık yaralar (aphthus ulcers)
- Ağrılı deri hastalığı (dermatitis herpetiformis)
- Diş bozuklukları yada mine kaybı
- Haddinden fazla kilo kaybından dolayı oluşan adet düzensizliği
Anemi,büyüme geriliği ve kilo kaybı beslenememenin işaretleridir. Yeterince besin alınamamaktadır. Besin alınamama herkes için çok ciddi bir problemdir ama özellikle çocuklar için böyledir. Çünkü onların düzenli gelişmesi için yeterli besine ihtiyaçları vardır. Çölyaklı bazı kimselerde söz konusu belirtiler olmayabilir. Onların ince bağırsaklarının hasarsız kısmı yeterince besin alabildiğinden belirtilerin çıkmasını önlemektedir. Bununla birlikte belirtisi olmayan insanlarda çölyak hastalığının komplikasyonlarının riski hala mevcuttur.
Sağlık Editörü