Karataktın Tedavi Yöntemleri

Oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi cerrahi uygulama olarak kabul ediliyor. Uygulanan bu cerrahi tedaviler için lütfen tıklayınız.

Tıpta bugün göz merceğinin tekrar eski şeffaflığını kazanmasına yardımcı olacak bir ilaç yok. Ultraviyole ışınlarının göze gelmesini engelleyen güneş gözlüklerinin faydalı olabileceği düşünülüyor. Ancak sonuçta oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi cerrahi uygulama olarak kabul ediliyor.

Ekstrakapsüler katarakt ameliyatı:
Günümüzde giderek daha az uygulanmaya başlanmış bir tekniktir. Burada gözde ortalama 10-12 mm bir kesi yapılır. Mercek arka kapsül dediğimiz bölümü gözde bırakılarak bir bütün halinde çıkarılır. Daha sonra da arka kapsül içerisine yapay göz merceği yerleştirilir. Yapılan kesi de dikişlerle kapatılır. Bu dikişler ameliyattan 2 ay kadar sonra alınır.

Fakoemülsifikasyon yöntemi:
Doktor gerekli tetkikleri yapar,göz içine koyacağı merceğin numarasını özel bir ölçüm cihazı yardımı ile ölçer ve göz bebeğini genişleterek ameliyata hazırlar. Hasta ameliyat sırasında hareketsiz bir şekilde yatarak doktoruna yardımcı olur. Hasta ameliyat lokal anestezi ile yapıldığı için herhangi bir ağrı duymaz. Gözün şeffaf tabakasında daha küçük bir kesi yapılır ve fako dediğimiz bir uç göze sokularak mercek gözün içinde küçük parçalara ayrılarak emilir.

Daha sonra küçük kesiden girebilmesi için katlanır halde bulunan mercek göze yerleştirilir. Kesi küçük olduğu için dikiş genellikle konmaz. Genellikle her hastaya yapılabilir. Ancak çok sertleşmiş kataraktlarda fako ameliyatı güç olabilir. Bu nedenle artık katarakt ameliyatını mercek pek fazla sertleşmeden yapmayı önermekteyiz. Fako ameliyatı küçük bir kesiden yapılması,hastaların gündelik yaşantılarına daha erken dönmelerini sağlaması,astigmat olasılığının azalması nedeniyle giderek daha fazla tercih edilmeye başlamıştır. Bazı hastalarda merceğin üzerine konduğu arka kapsülde zamanla opaklaşma ortaya çıkabilir ve daha önce iyi olan görme bozulabilir. Bu durumda görmeyi tekrar iyileştirebilmek için kapsülün ortasında bir pencere açmak gerekir. Bu da YAG lazer ile yapılır.

Ameliyat sonrası öneriler

  • Ameliyat sonrasında elinizle gözünüze bastırmamanız gereklidir.
  • Bunun dışında bir müddet ağır vücut faaliyetlerinden de uzak durmanız önerilir.
  • Ameliyattan sonra birkaç hafta süre ile kullanacağınız damlaları doktorunuz önerir.
  • Eğer görme zarında (retina ) engel bir durum yoksa hastaların çoğunluğu 20/30 görmenin üzerinde bir görmeye ameliyat sonrası kavuşur.
  • Her katarakt hastası ameliyat sonrasında yakını net görebilmek için okuma gözlüğü kullanmak zorundadır.

Dr. Şafak Çakmakçı

Total
0
Shares
Related Posts

Obezite Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Obezite ameliyatlarından sonra hastaların düzenli olarak bir diyet ve egzersiz programını izlemeleri öneriliyor ve cerrahinin başarısı hastanın bu düzene uyumu ile bağlantılı kabul ediliyor.

Halı Saha Maçları Zararlı Mı?

İyileşme sürecinde en önemli etken istirahat etmektir. Bununla birlikte bir şişlik ve ödem varsa buz; spazm ve kasılma varsa sıcak uygulamak doğrudur.
Total
0
Share