40 Yaş Sonrası Yakını Görememe

40 yaş sonrasında ortaya çıkan yakını net görememe sorunu Presbiyopi hakkında bilgi için lütfen okuyunuz.

Daha önce hiç göz problemi olmayanlar da dâhil,40 yaştan sonra kitap ve gazete okumada,dikiş dikmede veya bilgisayarda çalışmakta problemler yaşamaya başlar. Gözlerimizin içindeki mercek şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Gözlerimiz içindeki mercek bu özel yetenek sayesinde cisimler yakına geldiğinde,şişerek şeklini değiştirebilir ve görme kalitesini arttırır. Yakın görme bu şekilde gerçekleşmektedir. 40 yaşından sonra göz bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlamaktadır.

Presbiyopi genellikle hipermetropi ile karışır. Ancak hipermetropi gerçek bir görme kusurudur,uzak görüşte de sorunlar vardır. Presbiyopi ise yaşa bağlı gelişen doğal bir yakın görme sorunudur.

Intracor Dışındaki Presbiyopi Tedavi Yöntemleri:
Gözlük:
Sadece yakın gözlüğü veya uzak-yakın bir arada bifokal veya multifokal gözlükler kullanılabilir.

  • Trifokal veya Multifokal (çizgisiz) gözlük camları:Gün içinde sürekli takılır. Uzak orta ve yakın mesafeleri net görmeyi sağlarlar.

Kontakt Lensler:
Uzak ve yakın görme bir arada olan kontakt lensler mevcuttur. Ancak göz kurluğu,göz alerjisi olanlarda lens kullanımı zordur.

  • Lensle Monovizyon:Bir göze uzağı tam gören diğer göze de yakını daha iyi gören kontakt lensler takılır.
  • Multifokal veya Bifokal Kontakt Lensler:Göziçi lensleri ve gözlük gibi gibi uzak ve yakın segmentleri bulunan lenslerdir. Ancak bu lenslerle genellikle uzak görüşte bulanıklık gibi sorunlar olduğundan herkese uygulanamaz.

Laserle Presbiyopi Tedavisi
Kornea Tabakasına Uygulanabilen Yöntemler:

  • Excimer Laserle Monovizyon Lasik:Her insanın sağ el sol el gibi daha çok kullandığı bir dominant (baskın) gözü vardır. Yani beyin bir gözü(dominant) diğerinden daha çok kullanır. Monovizyon sistemde excimer laser ile görme kusuru düzeltilirken,dominant göz uzağı tam görecek şekilde,dominant olmayan göz ise yakını daha iyi görecek şekilde (-0.75 –1.00 derece) ayarlanır. Böylece yakın gözlüğe bağımlılık tam olarak kaybolmasa da azalır.
  • Conductive Keratoplasty (CK):Excimer laser yerine radyofrekans dalgaları ile monovizyon oluşturma yöntemidir. Burada radyofrekans dalgaları bir uç aracılığı ile korneanın 8 ayrı noktasına spotlar uygulanır.
  • Presby-Lasik (Global Optimum Lasik):Presby-lasik yönteminde diğer lazer tedavi yöntemlerine göre başarı oranı daha düşük olmaktadır.

Göz içi lensi – Refraktif Lens Değişimi

  • Multifokal Lensler (Rezoom,Restore,Tecnis):Katarakt operasyonu ile gözün kendi lensinin alınıp yerine multifokal yani birden fazla fokus odağı olan mercek konulmasıdır. Son yıllarda ameliyat tekniklerinin ve merceklerin kalitesindeki artışla sonuçlar yüz güldürücüdür. Genç kataraktlılarda,lasere uygun olmayan presbiyopi çağındaki kişilerde monofokal lensler yerine tercih edilmesi gereken lenslerdir.
  • Akomodatif Lensler:Doğal merceğimiz gibi vitre yardımıyla ileri geri hareket edebilen lenslerdir.

Doç. Dr. Bozkurt Şener

Total
0
Shares
Related Posts

Baş Ağrısında 9 Ciddi Sinyal!

Baş ağrılarının türleri ve ağrıya eşlik eden belirtiler, olası bir hastalığın nereden kaynakladığı konusun da fikir veriyor.

Diyabet Damar Sertliğine Neden Olur mu?

Kandaki şeker düzeyinin yüksekliği, damar içinde yer alan "endotel" adlı koruyucu tabakayı bozarak, damarın yapısını etkiliyor ve kireçlenmesini artırıyor.
Total
0
Share