Kendinize Bir Beslenme Karakteri Yaratın

Sizin bir karakteriniz olduğu gibi yeme alışkanlığınızın beslenme şeklinizin ve sağlıklı hayata bakışınızın da bir karakteri olmalıdır.

Çoğumuz bazı insanları değerlendirirken;“tuhaf bir kişiliği var ya da kişiliği oturmamış,kişilik bozukluğu var,harika bir kişiliği var ya da çok iyi yetiştirilmiş,kişiliği oturmuş bir insan”diye yorumlar yaparız. Bunu oluşturan çoklu etkenler vardır ve henüz anne karnındayken başlayan bir serüvendir. Her insanın bir oluşu ve duruşu vardır onun dışında hiç bir şey diretilemez çünkü bu hayat bu zaman onun yaşam alanı ve Onun serüvenidir. İyi ya da kötü,güzel veya çirkin sahip olduğu kişilik onundur ve gerekli tecrübeleri ve dersleri vermek üzere gölgesi gibi onunla birlikte ilerler. Üzerinde olumlu değişiklikler yapılabilir,işlenebilir olumsuz tavır ve inançlar olumlularıyla değiştirilebilir ancak bu sadece sanatçının heykeli tıraşlaması gibi yüzeysel olacaktır. Hammaddesi ve şekli küçük yaşlarda belirlenir. Sizin bir karakteriniz olduğu gibi yeme alışkanlığınızın beslenme şeklinizin ve sağlıklı hayata bakışınızın da bir karakteri olmalıdır. Eğer yoksa birlikte böyle bir karakter oluşturmak gerekir. Eğer oturmuş ve güzel bir karakter oluşturmak istiyorsanız ise emek harcamak sabır etmek kaçınılmazdır.

Bu kişiden kişiye değişir ve bir ahengi vardır. Herkes aynı şekilde ve aynı şeyleri yiyerek beslenemez. Dünya üzerinde yüzlerce kültür yüzlerce yeme alışkanlığı vardır. Hepsinin ayrı bir karakteri ayrı bir rengi vardır. Sizlere bu karakteri kazandırmak adına bu yazımız bir başlangıç niteliği taşımaktadır. Temelinde sağlam olan her şey ne kadar zorluk ve olumsuzluk olursa olsun sarsılmaz ve yıkılmaz. O yüzden şimdi sizlerle hayatınızda zorlanmadan oluşturabileceğiniz kolay ancak sağlığınız için oldukça yararlı beslenme karakterini beraber şekillendirelim.

Öncelikle olmazsa olmaz ve günün en önemli öğünü olan kahvaltı sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan unsurdur. Hepimiz yoğun bir çalışma temposunda olabiliriz ancak kahvaltıya ayıracağınız on dakika sizin ömrünüzü uzatıp daha kaliteli bir yaşama sahip olmanızı sağlayacaktır.

Haftada 2 kez omega 3 içeriği yüksek balık(somon,ton balığı,ringa) tüketmek sağlıklı yağların vücutta sentezlenmesini arttıracaktır.

  • Haftada 2 kez kırmızı et tüketmek b12 vitamini açısından önem teşkil eder. Ayrıca demir içeriğide yüksek olduğu unutulmamalıdır.
  • Tuz tüketimi kısıtlanmalı günlük 3gr’dan fazla tüketilmemelidir. Ancak sporcular ve ağır antrenman yapanlar için bu miktar farklılıklar gösterir.
  • Haftada 1-2 kez kurubaklagil (nohut,mercimek,kurufasulye,barbunya) tüketilmelidir. Bunlarında lif,B grubu vitamin içeriği yüksektir. Kolesterolü dengeleyici ve kötü kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
  • Haftada 2 kez tavuk ve hindi tüketilmelidir.
  • Alışverişler büyük hiper marketler yerine daha butik yerlerden yapılmalıdır. Örneğin sebze ve meyveler için mahalle manavı veya pazarı tercih edilmelidir. Böylece sadece sebze ve meyveye odaklanarak fazla enerji alımından o an için kaçınılabilir.
  • Et balık tarzı besinleri kendinize özel güvenilir kasaplardan alabilirsiniz.
  • Bu şekilde alışveriş alışkanlığınızı değiştirmek abur cubur ve fazla enerjili yiyecek tüketimini minimuma indirecektir.
  • Dışarıda yemek yerken kendinize özel çözüm önerileri geliştirin. Örneğin salata tüketiyorsanız 1 tatlı kaşığından fazla sos koymayın veya et yiyecekseniz 150 gr’dan fazla et tüketmeyin. O gün dışarıda fazla kaçırdıysanız ertesi gün bunu dengelemelisiniz.
  • Meyve yemeyi unutmamak için çantanızda her zaman en az 3 porsiyon meyve taşıyın. Korkmayın bu sizin için çok ağır olmayacaktır. Yemediğiniz takdirde ödeyeceğiniz bedeller onların gramajlarından daha ağır olabilir. Unutmayın sevgi emektir ve sağlıkta kendiniz için yaptığınız en büyük yatırımdır.
  • Öncelikle kendinize gerçekleştirebileceğiniz ufak hedefler koyun. İlk hedefiniz Everest’in zirvesine çıkmaksa unutun gitsin. Yavaş ve emin adımlarla ilerlemek en doğrusu ve güvenilir olanıdır. Örneğin su içmiyorsanız ilk hafta su içerek başlayın,sonraki hafta meyve tüketimini arttırın ve sonra kurubaklagil yemeye başlayın.
  • Hayatınızda yaratacağınız küçük farklılıklar sizlere büyük mutluluklar yaşatacaktır. Hem sevdiklerinizle daha kaliteli zaman geçirmeye başlayacaksınız hemde kendinize verdiğiniz önem ve değer artacaktır. Güzel günler dileriz….

Dyt. Aslı İçingür

Total
0
Shares
Related Posts

Erkeklerde Sık Rastlanan Hastalıklar: Varikosel

Erkeklerde sık görülen hastalıklar erken boşalma ve prostat gibi sık duyduğunuz hastalıklarla sınırlı değil. Doktorsensin olarak sık görülen varikosel, hidrosel gibi diğer hastalıkları belirtileri ve tedavileriyle ele alıyoruz.
Total
0
Share