Kireçlenmeler ve Fıtıklar

Bel ağrısı sebepleri içinde halk arasında en çok bilinenleri; kireçlenmeler ve fıtıklardır.

Kireçlenmeler bel omurgasını meydana getiren yapıların dejeneratif değişiklikleriyle ortaya çıkan klinik tablodur.

Kireçlenmenin bir yaşlanma ya da yıpranma hastalığı olduğu görüşü yaygındır ve görülme sıklığı,şiddeti yaşla artar. 60 yaşından sonra tamamen normal bir omurgaya nadiren rastlanır. Ağrı genellikle bele lokalizedir. Kalçalar ve uyluk arka yüzüne yayılabilir. Ayakta kalmakla,ev işleri yapmakla artan ağrı,istirahatle azalır. Sabah tutukluğu kısa sürelidir.

Tedavi mevcut semptomları gidermeye ve nüksleri önlemeye yönelik olmalıdır. Akut dönemde istirahat,ağrı kesici ilaçlar ve kas gevşeticiler verilebilir. Bu dönemde uygulanacak bazı fizik tedavi araçları kas spazmını gidererek ağrıyı azaltır. Daha sonra,derin ısıtıcı fizik tedavi araçlarından da yararlanılır.

Ayakta durmakla ve hareketle ağrısı artan hastalara yükü azaltmak ve hareketi sınırlamak gereklidir. Ağrı azalır azalmaz sırt ve karın kaslarını güçlendirici egzersizlere başlanır. Egzersiz ve günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi nükslerin önlenmesi için çok önemlidir.

Omurlar arası dejenere olmuş diskin bacağa giden sinir kökünü sıkıştırmasıyla ortaya çıkan bel ve bacak ağrısı ile karakterize klinik tablodur.

Bel fıtığı (lomber disk hernisi) hastalarının çoğu 30-50 yaşları arasındadır.
Ana yakınma bel ve bacak ağrısıdır. Hastalar çoğu kez önceden beri var olan hafif bel ağrılarının,bir zorlama ile arttığını ve kalça ile bacaklarına indiğini ifade ederler. Ağrı öksürme,hapşırma,ıkınma ve bel hareketleriyle artar.

Hasta çoğunlukla ayakta dik durmakta zorluk çeker. Ağrı ile birlikte hasta,bacaklarındaki uyuşma,karıncalanma,keçelenme kuvvetsizlik ya da incelmeden yakınabilir.
Olguların büyük kısmı konservatif tedaviye olumlu cevap vermektedir. Hastaların %75-90’ında ve hatta üstünde iyileşme olduğunu bildirmiştir.

Cerrahi tedavi için acele etmeyip önce konservatif tedaviye başlanıp ilaç,yatak istirahati ve fizik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Kas gücünü artırmak için sırt ve karın kasları egzersizlerine başlanılmalıdır. Konservatif tedaviye cevap alınamazsa cerrahi tedavi uygulanır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kalp Sağlığı İçin Sağlıklı İlişki Önerileri

Kalp-damar hastalarının cinsel ilişki konusundaki korkuları yersizdir.Çünkü cinsel ilişkinin, dünya üzerinde meydana gelen kalp krizlerinin sadece % 1'inin tetikleyicisi olarak görüldüğüne dikkat çekilmektedir.

Katarakt Nedir?

Katarakt nedir,belirtileri nelerdir ve neden kaynaklanır? Bu soruların cevabı için bu haberi okuyun!
Total
0
Share