Allerjinin oluşmasında çevresel faktörlerin payı nedir?

Çevresel faktörler nelerdir?

Allerjik hastalıkların oluşumunda genetik faktörlerle çevresel faktörlerin birlikte etkili olduğu düşünülmektedir.

Çevresel faktörler arasında sayabileceklerimiz.
Anneye ait faktörler: Kadınlar arasında sigara içme alışkanlığının artması,annelerin hamilelikte ve emzirme döneminde sigara içmiş olmaları,bebeklerini en az 6 ay annne sütü ile beslememiş olmaları sayılabilir.

İç ve dış ortam hava kirliliği:
Kapalı ortamlarda sigara dumanına maruz kalmak,dış ortamda arabaların çoğalması ile egzos dumanı,sanayileşmenin ilerlemesi ile sanayi atıkları v.s.nin neden olduğu iç ve dış ortamda hava kirliliğinin artması solunum yollarını duyarlandırarak astım gibi allerjik hastalıkların görülme sıklığını artırmaktadır.

Sosyo-ekonomik düzey:
Allerjik hastalıklar sosyo-ekonomik düzeyi yüksek insanlarda daha fazla görülmektedir. Bu durum ‘’hijyen teorisi’’ile açıklanmaktadır. Şehirde yaşayan daha hijyenik ortamlarda büyüyen çocukların mikroplarla daha az karşılaşması sonucu savunma sisteminin yeterince gelişememesi ve dengesinin bozulması sonucu allerjilerin daha kolay geliştiği iddia edilmektedir.

Allerjen maruziyeti: Şehir hayatının gelişimi ile iç ortamlarda daha fazla zaman geçirmemize dolayısıyla ev tozu akarları ve küf mantarları gibi iç ortam allerjenlerine daha çok maruz kalmamıza neden olmuştur. Ayrıca evlerde kedi,köpek gibi hayvan besleme alışkanlığının artmasıda allerjenlere maruziyeti artırmakta,allerjenlere maruziyet arttıkça da allerjik hastalık gelişimi artmaktadır.

Diyet: Endüstrileşme ile birlikte diet alışkanlıklarını değişmesi,doğal gıdalar yerine hazır,katkı maddeleri içeren yiyecek tüketiminin artması besin allerjilerine neden olmaktadır.

Dr. Gülden paşaoğlu Karakış

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share