Atopik Dermatit (alerjik Egzama) Nedir?

Atopik dermatit çocukluk çağının en sık görülen kronik (müzmin) hastalığı olup, en belirgin özelliği kaşıntıdır.
Atopik dermatit çocukluk çağının en sık görülen kronik (müzmin) hastalığı olup,en belirgin özelliği kaşıntıdır. Lezyonların yeri hastanın yaşına göre tipik dağılım gösterir. Bebeklik ve erken çocuklukta lezyonlar yüzde ve kol ve bacakların dış yüzeyinde yerleşim gösterirken,büyük çocuk ve ergenlikte kol ve bacakların kıvrım yerlerinde yerleşim gösterir.

Lezyonlar mutlaka kaşıntılıdır ve tekrarlayıcı karakterdedir. Atopik dermatit genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Atopic dermatitli çocukların %70’inde birinci derece akrabalarında alerjik hastalık bulunmaktadır. Olguların %50’sinde diğer alerjik hastalıklar (astım,alerjik nezle gibi) görülür. Atopik dermatitli hastalarda kaşıntıya neden olan maddelere karşı duyarlılık eşikleri düşüktür. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Genel tetikleyiciler: Ciltte kuruluk,irriten maddeler (sabun veya deterjanlar,kimyasal maddeler,sigara,yünlü elbiseler,belirgin ısı ve nem değişiklikleri),strese,sıcak ve terleme ile infeksiyonlardır.

ATOPİK DERMATİT (ALERJİK EGZAMA) TEDAVİSİ:

Tedavinin amacı belirtileri kontrol altına almak,kuruluk,kaşıntı ve infeksiyonu önlemektir.

I. Tetikleyici faktörlerin ortadan kaldırılması:

1. Cildin nemlendirmesi ve kurumanın engellenmesi,

Ilık su ile duş alma,banyoda kurutmayan,alkali olmayan,nemlendiricili sabunlar kullanma,ılık banyo sonrası derinin tahriş edilmeden kurulanması,kısa süre içinde çeşitli kremlerle derinin nemlendirilmesi büyük önem taşır. Ayrıca parfüm veya boya maddesi içeren sabunlar da kullanılmamalıdır. Ev işlerinde deterjan ve benzeri maddeler kullanılırken,iç yüzeyi pamuklu eldivenler kullanılmalıdır. Çocuklarda ara bezi sık değiştirilmeli ve değiştirme sırasında tahriş etmeden temizlik yapılmalıdır.

2. Cildi havalandıran pamuklu elbiseler giyilmesi ve yünlü,sentetik,sık ve kaba dokunmuş kumaşlardan uzak durmak gerekir.

3. Egzersiz ve terleme kaşıntıyı artırıyorsa özellikle kaşıntının yoğun olduğu dönemde egzersizi azaltmalı ve terlemeyi azaltacak yöntemleri bulmalı.

4. Enfeksiyonları erken ve uygun şekilde tedavi etmeli.

5. Eğer bir besin tetikleyici ise o besinden uzak durmanın yolları öğrenilmeli. Bazı besinler diğer besinlerin içerisinde katkı maddesi olarakta bulunabilir.

6. Hayvan tüyleri kaşıntıyı artırıyorsa (kedi,köpek,kuş vb) onlardan uzak durmalı. Eğer ev tozu akarı alerjisi kaşıntıyı tetikliyorsa yünlü yatak,yorgan ve yastık kullanmamalı ve yatak odasında yünlü halı bulundurulmamalı.

7. Strese bağlı kaşıntı ön planda ise stresi kontrol etmeyi ve stresten uzak kalmayı hasta,aile ve öğretmen birlikte gözden geçirmeli.


II. İlaçlar

Kortizonlu kremler.

Bu ilaçlar atopik dermatitdeki iltihabi yangının tedavisinde kullanılan esas ilaçlardır. Kortizonlu merhem ya da kremler lezyonlu cilt bölgesine uygulandığında çok yararlı etkileri görülür.

Antihistaminikler.

Sistemik antihistaminikler primer olarak kaşıntıyı azaltan ilaçlardır. Kaşıntı genellikle gece arttığından hidroksizin,difenhidramin içeren sedatif etkili antihistaminikler avantaj sağlayabilir.

Dr. Günseli Bozdoğan

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Çocuğunuzun beslenme çantası hazırlarken ara öğün için meyve, fındık, ceviz ve özellikle badem gibi kuru yemiş, kuru kayısı, süt, meyveli yoğurt, kuruyemişli kek, ev yapımı peynirli poğaça ile ayran gibi besleyici ve tamamlayıcı gıdaları tercih edin.
Total
0
Share