Akne Tedavisinin Gecikmesi Kalıcı İzlere Yol Açar mı?

Toplumda sık görülmesi ve son derece rahatsız edici bir kozmetik problem olan sivilce (akne vulgaris) tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Toplumda sık görülmesi ve son derece rahatsız edici bir kozmetik problem olan sivilce (akne vulgaris) tedavi edilebilen bir hastalıktır. Özellikle ergenliğin başlaması ile ciltte yağlanma artmakta ve yağ bezlerinin faaliyeti bozulmaktadır. Bunun derideki görüntüsü de istenmeyen yağ birikimleri,şişlikler,iltihaplanmalar,deri altı kistleri olabilmektedir.

On iki yaşından başlayarak on sekiz yaşına dek akne gençleri etkileyebilir.Ancak unutulmamalıdır ki her yaşta,her dönemde ve her insanda bu sorun değişebilir. Kadınların %70’i,erkeklerin ise %80’inde hayat boyunca herhangi bir zamanda sivilce oluşabilir. Ne yazık ki kendi kendine geçebileceği gibi yanlış bilgilendirmeler tedavide geç kalmalara,kalıcı izlerin oluşumuna ve hatta şikayetin artmasına neden olabilmektedir.

Cilt altındaki yağ bezlerinin fonksiyonun bozulması,porların kapanması ve birtakım bakterilerin iltihaplanmaya neden olması ile klasik sivilce görüntüsü cilt üzerinde belirir.

Akne oluşumunu etkileyen faktörler şunlardır:

1-Genetik: Annede veya babada akne olması,çocuklarda görülme sıklığını artırır.

2-Ultraviyole: Güneş ışınları sivilce oluşumunu olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.

3-Terleme: Terleme ile sivilceler yoğunlaşır.

4-Diyet:Gıdaların sivilce oluşumunda artırıcı hiçbir etkisi yoktur.

5-Hormonlar: Adet düzensizliği ve hormonal bozukluklar sivilceleri yoğunlaştırır.

6-Kozmetik ürünler:Yanlış birçok kozmetik kullanımı,kozmetik salonlarındaki uygulamalar cildin bozulmasında önemli bir pay oluşturmaktadır.

Dr. Yeşim Tekin

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share