Şeker Hastaları Yağlara Niçin Dikkat Etmelidir?

Şeker hastalarının koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskleri daha fazla olduğundan tüketilen yağ miktarı ve türü önemlidir.

Şeker hastalarının koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskleri daha fazla olduğundan tüketilen yağ miktarı ve türü önemlidir. Yağ alımını azaltmak için içersinde et bulunan yemeklere pişirirken yağ eklenmemesi,kızartmalar ve kavurmalar yerine ızgara,fırında pişirme ve haşlamaların tercih edilmesi,salatalara yağ eklenmemesi gereklidir. Salatadan alınacak vitamin ve minerallerin vücutta kullanılması için yemeklerden alınan yağ yeterlidir. Yemekleri hazırlarken margarin,tereyağ yerine zeytinyağı ve diğer sıvı yağlar (mısır özü,ayçiçek yağı,soya yağı gibi) tercih edilmelidir. Kırmızı et yerine beyaz et tercih edilmeli,eğer kırmızı et tercih edilecekse yağsız kısımları alınmalıdır.

Şeker hastalarında fazla kolesterol neden zararlıdır?

Kolesterolü yoğun besinler fazla tüketilmemelidir. Kolesterolün yoğun olarak bulunduğu besinler:yumurta,sakatatlar,tereyağı,yağlı peynirler ve kırmızı ettir. Haftada 2 yumurtadan fazlası yenilmemelidir.

Şeker hastalarında posalı yiyecekler niçin önemlidir?

Tüketilen besinler posa yönünden yeterli olmalıdır. Özellikle suda çözülebilir posa olarak adlandırılan meyve,sebze,kuru baklagiller,yulaf kan şekeri düzeyini daha çok düşürdüğü için tercih edilmelidir. Pirinç yerine bulgur,çorba yerine aynı besine ait meyveler kabuklu tüketilmelidir. Besinler un formundan çok taneli tüketilmelidir.

Diyabet Hastalığı ile İlgili Diğer Makaleler

Prof. Dr. Yavuz Baykal

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuk ve Gençlerde Diyabet

Diyabet, insülin eksikliği / yokluğu veya etkisizliği sonucu gelişen, yaşam boyu süren kronik endokrin - metabolik bir hastalıktır.

Romatoit Artrit

Hastalık en sık doğurganlıkta başlarken, çocukluk ve ileri yaşta da başlangıç gösterebiliyor.El parmak eklemleri, el bilek eklemleri, ayak parmak bilek eklemlerinde ortaya çıkıyor.
Total
0
Share