Şeker Hastalığı Tanısı Hangi Testler Sonucunda Konulur?

Şeker hastalığı için tetkik yaptırma, şeker hastalığının erkenden yakalanması için çok önemlidir. Tetkik yapılmayan kişilerde diyabet 10 yıl sonra teşhis edilebilir ki, bu sürede hastalık organlarımızda birçok hasar yapar.

Tanıda kullanılan testler:

En sık kullanılan test açlık kan şekeri( AKŞ ) tayinidir. Bu test sabah aç karnına kan alınarak yapılır. Kan şekeri 100 mg/dl’yi geçmemelidir. Bu test sadece artık kontroldan çıkmış diyabet hastalığının tayininde kullanılır. Gizli şeker hastalığında AKŞ normaldir. Bunlarda hastalığı tespit etmek için şeker yükleme testi (OGTT) gerekir. Ayrıca idrarda şeker ve keton tayini,HbA1c,C peptid tayini gibi testlerde şeker hastalığında sık olarak kullanılır.

Tedavi:
Diyet en önemli tedavidir. Diyabet hastası şekeriyle birlikte yaşamayı öğrenmeli ve hayat boyu diyetine dikkat etmelidir. Oral antidiyabetik ilaçlar pankreastan insülin salınımını arttırırlar. Ayrıca bağırsaktan şeker ve karbonhidratların emilimini azaltan ilaçlarda vardır. İnsülin vücuda enjeksiyon ile verilir. Kısa etkili,uzun etkili ve her ikisinin belli oranlarda karışımından meydana gelen mixtard insülinler kullanılmaktadır.

Diyabet Hastalığı ile İlgili Diğer Makaleler

Dr. Sadi rüştü Vural

Total
0
Shares
Related Posts

Neden Onu Seçtim?

Evleneceğimiz veya birliktelik yaşayacağımız insanı neye göre seçiyoruz? O beyaz atlı prensimiz-sindirellamız mı gerçekten?

Kızartmalar aklandı!

İspanya'da yapılan bir araştırmada zeytinyağı ve ayçiçek yağında kızartıldığı sürece, kızarmış yiyeceklerin kalp için düşünüldüğü kadar kötü olmayabileceği sonucuna varıldı.
Total
0
Share