Suçlayıcı olmayın!
‘Çok pis kokuyorsun. ‘,benzeri ifadeler kullanmayın. Suçlayıcı davranmanız karşınızdaki kişiye yetersiz olduklarını hissettirir . Oldukları gibi kabul edilemedikleri duygusunu uyandırır .kızdırır,küstürür .
Yargılayıcı konuşmayın!
Pis pasaklının birisin. ‘,gibi yargılayıcı ifadeler kullanmak yerine öncelikle sizi rahatsız eden ter kokusu ise sadece bu konu ile ilgili konuşmaya çalışın. Şu an için ter kokuyor olması onun sürekli ter koktuğu ve daima da ter kokacağı anlamına gelmez. Bu anlamda yargı ifade eden kelimeler kullanmaktan kaçının.
Genelleme yapmayın!
‘Sen her zaman kötü kokuyorsun. ‘,benzeri genellemeler yerine gördüğünüz davranış üzerinde konuşmaya çalışın. Tüm eski defterleri açmadan sadece bu günkü konu üzerinde konuşun.
Ad takmayın,alay etmeyin!
Alay etmek ve ad takmak onları incitebilir ve itilmişlik,kenara atılmışlık duygusunu verir. Karşınızdaki kişinin öfkelenmesini ve size darılmasını istemiyorsanız bunu yapmayın.
Ter koktuğunun farkında olmadığı ihtimalini düşünün.
Sizin sayenizde bu sorundan haberdar olabilir
Ona ter koktuğunu söylediğinizde onun üzüleceğini ya da mahçup olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak herkes böyle düşünüp ona bir şey söylemiyor olabilir. Siz ona zarar vermek,onu rencide etmek için değil,ona yardımcı olmak için söyleyeceksiniz.
Ter kokusu beni rahatsız ediyor diyebilirsiniz.
Sizi rahatsız eden durumu suçlayıcı olmadan,bağırmadan uygun bir ses tonu ile ifade etmeye çalışın.
"Önceden benim de böyle bir sorunum vardı ama şu şekilde kurtuldum.",diyerek ona yol gösterebilirsiniz.
Amacınızı asla unutmayın. Sizin amacınız ona yardımcı olmak;bu nedenle eskiden sizin de başınızdan geçen konuyla ilgili tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz. Ter kokusu çok doğaldır. Önlem almak için neler yapılabiliri konuşun.
Psikolog Ferahim Yeşilyurt