İş yerinde giyilmesi zorunlu kıyafetler motivasyonu düşürerek verimlilik kaybına neden olur mu?
İş hayatı ile sivil hayatı ayırmak gerekir. Tatile gider gibi işe gitmek bir anlamda işe olan saygıyı ve ciddiyeti düşürür. Kıyafet serbestliği psikolojik anlamda bir rahatlama sağlasa bile iş ile tatil ayrımını giydiğimiz kıyafetler belirler. Çalışma hayatında kıyafetin belirleyici etkisi vardır. Bulunduğunuz ortamda giydiğiniz kıyafet,nasıl davranmak istediğinizin tamamlayıcı öğesidir. İş ortamına uyumda kıyafet de bir şekilde tamamlayıcı öğedir.
Sosyal Medyada Gezmek Çalışanların Motivasyonunu Düşürüyor
Belli sitelerin yasak olması çalışanların motivasyonunu düşürür mü?
Çalışanlar internette gezinmeyi bir deşarj aracı olarak görse de işyerinde uzun molalar vermek yanlış bir tutum. Çalışanlar için en ideal mola süresi 15-20 dakika arasında olandır. Sonuçta insanların mesai öncelikli bir yerde olduklarını unutmamaları gerekiyor. Bu yüzden sosyal network’lerde kafamızı çok meşgul edecek,dağıtacak ya da başka alana zihnimizi kaydıracak aktivitelerden uzak durmak faydalı olacaktır. Kimi web siteleri çalışanların zihnini epey meşgul ediyor. Bu yüzden de kurumların ve şirket sahiplerinin bu tür engeller koyması ve uygulamalara yönelmeleri çalışanlara motivasyon kaybı yaşatmaz.
Ofis koşulları iş motivasyonunu nasıl etkiler?
Çalışma verimliliğini sağlayabilmek açısından istenilen tabiî ki herkesin kendine ait bir odası olmasıdır. Çalışanlar bireysel,dikkati dağıtacak herhangi bir öğenin olmadığı odalar ister. Odaların sade döşenmiş olması,masalarda çok fazla gereksiz evrak,dosya vs. bulunmaması gerekir. Kişinin bulunduğu ortama aidiyet duygusunu arttırabileceği için şahsi eşyalarını da çalışma alanında tutabilmesi,işe olan bağlılığını da arttırması açısından istenilen durumlardır. Ama bu olmadığı noktada eğer birkaç kişi aynı odayı paylaşacaksa dikkatin dağılmaması açısından,olabiliyorsa ses izolasyonun çok iyi yapılması gerekmektedir.
Ekip arkadaşlarının,iletişimdeki verim açısından aynı odalarda çalışması bir gereklilik midir?
Aynı ekipte çalışan insanların sözlü iletişim yerine e-posta ve telefonla haberleşmesi,çalışanlar arası iş akışını yavaşlatabiliyor. Çünkü gelişigüzel gelişen fikirleri ekip arkadaşınıza danışma gereksinimi duyacağınız durumlarda,kişinin yanınızda olması işlerin çözüme ulaşmasını hızlandırması bakımından daha önemlidir. Bu çerçeveden bakıldığında gelişebilecek sorunları aynı odada yüz yüze halledebilmek daha verimli olacaktır. Kısacası ekip çalışmalarında seperasyonları iyi yapılmış oda düzeneği ideal olanıdır.
Röportajın devamı için tıklayınız.
Dr. Ayşegül Aydın