- Genetik faktörler:Tedavi için en iyi yol preimplantasyon genetik tanıdır. Fakat hasta tüp bebek yöntemine başvurmak istemiyor ise gebelik sırasında amniosentez gibi tanısal yöntemlere başvurularak da genetik tanı konulabilir.
- Anatomik faktörler:Rahimde septum varsa histeroskopi ile kesilmelidir. Rahim ağzında yetmezlik varsa gebeliğin 13. haftasından sonra rahim ağzına dikiş konulmalıdır. Düşük nedeni myom ise çıkarılmalıdır. Rahim içi yapışıklıklar varsa histereskopi ile açılmalıdır
- Hormonal faktörler: Luteal yetmezlikte progesteron tedavisi uygulanır. Hormonal diğer bozukluklarda,bozukluğa yönelik tedavi yapılmalıdır.
- Bağışıklık faktörü (Otoimmün):Antifosfolipid antikorlar veya lupus antikoagulan pozitifse heparin ve aspirin tedavisine başvurulmalıdır.
- Rahim ağzında enfeksiyon saptanması durumunda uygun antibiyotik tedavisine geçilmelidir.
- Pıhtılaşma bozukluğu (Trombofili): Tedavide heparin kullanılmalıdır.
- Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Çevresel zararlı olabilecek diğer etkenlerden uzaklaşılmalıdır. Psikolojik olumsuz faktörler en aza indirilmelidir.
- Neden bulunmuş ve tedavisi yapılmış ise canlı doğum oranı %90 üzerindedir.
- Neden bulunamamışsa,birinci seçenek;tüp bebek yöntemiyle preimplantasyon genetik tanıyı tercih etmeyenlerde stresi azaltmak,destekleyici tedavi verip oluşacak diğer gebeliğin gelişimini takip etmektir. Bu şekilde takiple % 70 canlı sağlıklı doğum olma ihtimali olabilmektedir. Ya da ikinci seçenek;tüp bebek yöntemleri dahilinde olan preimplantasyon gebelik yöntemi kullanılarak sağlıklı embriyo tıansferi yoluyla normal doğum şansını artırmak yönündedir.
Dr. Hulusi göktuğ Gürer