Bayram Sonrası Beslenme Düzensizliğine Dikkat

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi,15 saati bulan açlık süreleri özellikle çalışan bireylerde beslenme,uyku ve fiziksel aktivite düzeninde değişiklikler meydana getirmektedir. İftar ile sahur arasında kalan süreçte yenilen yiyecekler ile alınan enerji sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmiş kişilerde genellikle günlük alınması gereken enerjinin altına inebilmektedir. Gereksinmenin altında enerji alımı bazal metabolik hız dediğimiz vücudun fizyolojik gereksinimlerini karşılamak için harcadığı enerjinin azalmasına yol açmaktadır.

Metabolizma hızının korunması için 2,5-3 saatlik aralıklarda besin tüketimi çok önemlidir. Az ve sık yiyerek vücudun şeker ve hormon dengesinin sağlık bir şekilde korunmasını sağlayarak kilo kontrolünde önemli bir alışkanlığı edinmiş olursunuz. Ramazan ayı boyunca uzun süren açlıklar metabolizma hızının düşmesine neden olabilmektedir. Buna ilaveten bayramda ve sonrasında basit şekeri,yağı fazla içeren;sebze ve meyveyi azaltan beslenme düzenleriyle kilo artışı kaçınılmaz olmaktadır. Sağlıklı vücut ağırlığınızı korumak için bayramda ve bayram sonrasında özellikle akşam ve gece ara öğünlerinde aşırı besin tüketiminden kaçınınız.

Kilo kontrolünde uyku düzeniniz önemlidir. Uyku süresi ve kalitesinin kilo kontrolü üzerine Kanada’da yapılan bir bilimsel çalışmada günde 6 saatten az ve 9 saatten fazla uyuyanlar,günde 7-8 saat uyuyanlara göre daha fazla yağ dokusundan kilo almıştır ve bireyler 6 yıllık takip sonucunda ortalama 5 kg vücut ağırlığından artış göstermiştir. Bu nedenle ramazan ayı sonrasında kilo kontrolü için günde 6-8 saat uyumaya dikkat edin.

Ramazan ayında düzenli yapılan fiziksel aktivite alışkanlıklarında azalma gözlemlenmektedir. Fiziksel aktivitenin azalması yağsız vücut kitlesinden kaybın artmasına ve metabolik hızın azalmasına neden olmaktadır. Haftada en az 3 kez 40-45 dakikalık orta tempodaki kardiyo egzersizlerinizi (bisiklete binme,yürüyüş yapma,yüzme,koşma vb.) ihmal etmeyip,buna ilaveten herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin vücudun kas kitlesini arttıran pilates,yoga,ağırlık vb. egzersizleri de haftada 1-2 kez 30 dakika olmak üzere yaşamlarına katmaları önemli olacaktır.

Son olarak sağlıklı yaşamın en vazgeçilmezi düzenli ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmeyiniz. Hayatınızdan basit şekeri (şeker,bal,marmelat,reçeller,gazlı içecekler vb.),alkollü içkileri,kızartma-kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemlerini,yağlı süt ürünleri ve etleri çıkarıp tam tahılları,yağsız ya da yarım yağlı besin gruplarını hayatınıza katın. Günde en az 2 litre su içmeye,düzenli egzersiz yapmaya,mevsiminde sağlıklı sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösteriniz.

Dyt. Hande Seven

Total
0
Shares
Related Posts

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara erken tanı konulup,tedavi edilmesi hem kişinin daha az zarar görmesini sağlarken,başkalarına bulaşmanın azalmasında önemlidir.

Kurban Bayramı ve Sağlıklı Beslenme

Kurban bayramında yoğun bir şekilde tüketilen et iyi bir protein kaynağıdır. Etin içerisinde bulunan protein vücudun büyüme gelişmesi ve bağışıklık sistemini...
Total
0
Share