Akne tedavi edilebilen bir durumdur,tedavideki amaç kişinin sivilceli görünümden kurtulması ile yeni sivilce oluşumunun,leke ve iz gelişiminin engellenmesidir. Sivilceler başka deri hastalıklarını taklit edebilir,bu yüzden tanının dermatolog tarafından konulması ve tedavinin onun tarafından planlanarak takip edilmesi gerekir.
Her sivilce aynı şekilde tedavi edilmez. Tedavi şekli kişinin yaşına,sivilcelerin tipine ve şiddetine,görüldüğü bölgeye,daha evvelden kullanılan ilaçlara,iz bırakma potansiyeline ve kişinin genel sağlık durumu ve yaşam şekline göre değişkenlik gösterir. Aynı kişide farklı zamanlarda farklı tedaviler gerekebilir,tedavinin mutlaka dermatolog takibinde sürdürülmesi gerekir. Akne tedavisi dinamik bir süreçtir. Sivilce tedavisinin kısa süreli olmadığı,zaman ve süreklilik gerektiği akılda tutulmalı ve düzensiz kullanılan ilaçların yararı olmayacağı gibi zarar oluşturabileceği de unutulmamalıdır.
Akneli Hastalarda Cilt Bakımı
- Akneli hastalarda cildin günde 2 kez cilt tipine uygun bir temizleyici ile temizlenmesi yeterlidir.
- Sık temizleme veya fırçalama aknenin kötüleşmesine yol açabilir. Aknede cildin temizlenmesindeki amaç,cilt yüzeyinde biriken ter,yağ,kir ve dökülmüş hücrelerin cildi tahriş etmeden uzaklaştırılması ve kullanılacak tedavilere uygun hale getirilmesidir. Bu amaçla doktorunuzun tavsiye edeceği temizleyicileri kullanmanız uygun olur. Bu ürünler cildin pH.sına uygun,bazlarında salisilik asit,benzoil peroksit gibi sivilce azaltıcı maddelerin bulunduğu temizleyiciler olacaktır.
- Gül suyu,sirke veya soda gibi maddeler ciltte istenmeyen yan etkilere,tahrişe veya alerjiye sebep olabileceği için kullanımları önerilmez.
- Kişinin cilt tipine uygun olmayan kozmetikler sivilce oluşumuna yol açabilir veya var olanı kötüleştirebilirler. Bu nedenle olabildiğince az kozmetik ürün kullanılması önemlidir. Yağsız,su bazlı nemlendiriciler ve makyaj malzemeleri kullanılmalıdır. Komedojenik olmayan (non-komedojenik) ve non-aknejenik ürünler seçilmelidir. Mutlaka her akşam makyaj çıkarılmalı ve cilt önerilen temizleyici ve suyla temizlenmelidir.
- Saçları şekillendirmek için kullanılan jöle,sprey vb. ürünlerin yüze temas etmemesine özen gösterilmelidir.
- Akne tedavisinde oluşmuş sivilceler için yapılacak çok bir şey yoktur,onlar normal seyirlerini tamamlar. Akne tedavisindeki amaç yeni sivilce oluşumunu,gelişebilecek leke ve izleri engellemektir. Akne tedavisi zaman,emek ve sabır ister. Sivilcelerde 2-3 ay sonunda ilaçlar düzenli kullanıldığı halde düzelme yoksa,ancak o zaman tedavinin değiştirilmesi gerekir. Tedaviden 1-2 hafta içinde sonuç almak beklenmemelidir,aksine bu dönemde sivilcelerde geçiçi bir kötüleşme bile olabilir.
- Akne tipi,şiddeti,yaygınlığı kişiden kişiye farklılık gösterir. Aynı kişide bile zaman içinde farklı tipte ve şiddette sivilce görülebilir. Bu yüzden sivilce tedavisi standart değildir. Her kullanılacak ilacın özellikle kremlerin kullanım amacı,şekli ve süresi birbirinden farklıdır. Bu nedenle sivilce ilaçları paylaşılmamalı veya daha evvelden iyi gelen bir krem sürekli kullanılmamalıdır. Yapılan diğer bir yanlış da sivilce oluştuktan sonra kremlerin kullanılmasıdır.
- Akne tedavisiyle yağ salgısının normale getirilmesi,siyah nokta oluşumunun azaltılması ve iltihaplı sivilcelerin gelişmesinin engellenmesi hedeflenir. Dermatoloğunuz aknenizin şiddet,yaygınlık ve tipine göre reçetenizi planlayacaktır. Kozmetik olarak kullanacağınız ürünler konusunda da yardım almanız faydalı olur. Kozmetikler sivilceleri iyileştirmezler,ancak kötüleştirebilmeleri söz konusudur. Bu nedenle kozmetik seçiminde aranan kriter ünlü veya pahalı ürünler yerine,önerilen akne tedavisine yardımcı,cilt tipine uygun,alerji yapmayacak ürünler olmasıdır. Akneli ciltlerde yapılacak maske,peeling gibi işlemler de dermatoloğa sorulmalıdır.
- Akne tedavisinde krem,jel veya losyon gibi cilde sürülerek kullanılan ilaçların çoğu deride kuruma,pullanma veya bazen tahrişe yol açabilir. Bu tür yan etkiler nedeniyle ilaçları bırakmak yerine çözüm aranabilir. Bu yan etkiler tedavi beraberinde kullanılan kozmetiklerle veya ilaçların gün atlanarak kullanılmasıyla azaltılabilir. Bazı krem,jel ve losyonlar gebelik veya emzirme döneminde kullanılamazlar. Bu nedenle hamile kalmayı düşünüyorsanız bu konuda mutlaka dermatoloğunuzu bilgilendirmenizde fayda vardır.
- Bazı akne tipinde deriye sürülerek uygulanan ilaçlar yeterli gelmeyebilir ve bazı girişimsel işlemlere gerek duyulabilir. Ama bir güzellik merkezinde veya siz kendiniz siyah noktaları,kistleri sıkmayınız,patlatmayınız ve sürekli aynı yerde tekrarlayan sivilcelerinizle oynamayınız. Bu tür sivilceleri gerekli olduğunda dermatolog light koterizasyon,kimyasal peeling veya sivilce içine kortizon enjeksiyonlarıyla tedavi edebilir.
- Şiddetli aknede,kremlerle iyileşmeyen sivilcelerde,iz bırakan aknede veya kişinin psikososyal yaşamını olumsuz etkileyen durumlarda hap şeklinde ilaçlar kullanılabilir. Bunlar;antibiyotikler,vitamin A derivesi ilaçlar veya doğum kontrol hapları olabilir. Kullanım süreleri,dozları kişiden kişiye göre değişir,tedavinin mutlaka dermatolog kontrolünde yapılması gerekir.
- Akne iyileştikten sonra tekrarlamaması için cilt bakımınıza özen devam etmelidir,çünkü sivilce gelişimine yatkın bir cildiniz olduğunu unutmayın. Sivilceler iyileştikten sonra kalan leke ve izleri düzeltmek için farklı tedavi seçenekleri vardır. Leke giderici kremler,güneşten koruyucular,kimyasal peeling,farklı lazer uygulamaları,dolgu maddeleri,PRP ve skar revizyonları gibi farklı yöntemler uygulanabilir. Ancak bunların çok azı %100 düzelme sağlayıp,sizin cildinizi sivilce öncesi durumuna getirir. Bu nedenle sivilce leke ve izlerini engellemek bunları tedavi etmekten çok daha önemlidir. Sivilceleri “ergenlik problemi”olarak kabul edip,nasıl olsa geçer deyip kendi haline bırakmayın.
ŞUNLARI UNUTMAYIN !
- Akne tedavisi zaman gerektirir. Gözle görülür düzelme 4-6 haftalarda başlar,maksimum düzelme için 3-4 ay beklemek gerekebilir. Sabırlı ve düzenli bir şeklide ilaçlarınızı kullanın. Krem,jel veya losyon şeklinde deriye sürülerek kullanılan ilaçları küçümsemeyin.
- Özellikle siyah noktaları yoğun olan kişilerde ilk ayda sivilcelerde kötüleşme olabilir,tedavi işe yaramadı diye ilacı bırakmayın.
- Tüm krem,jel veya losyon şeklinde verilen ilaçları sadece sivilceli bölgeye değil tüm yüze uygulayın,tabii ki göz çevresi korunarak.
- Başlangıçta tüm tedaviler ciltte kuruluk,pullanma,kızarıklık ve tahrişe neden olabilir. İlaçları aralıklı kullanmak veya uygun kozmetik kremlerle cildi nemlendirmek bu yan etkileri azaltacaktır.
- Çok ciddi tahriş durumlarında dermatolog bilgisi dahilinde tedaviye ara verilip,cilt düzeldikten sonra tedaviye basamaklı bir şekilde başlanabilir.
- Birden fazla krem verildiğinde bunlar birbiriyle karıştırılmamalı,farklı saatlerde kullanılmalıdır.
- Sivilcelerde düzelme sağlandıktan sonra iyilik halinin devamı için uygun bazı ilaçlar veya dermokozmetiklerin kullanılması gerekebilir. Akneye meyilli bir cilde sahip olduğunuzu ve bazı çevresel faktörlerle ( uygun olmayan kozmetikler,ilaçlar,güneş veya solaryum gibi) aknenizin geri gelebileceği unutulmamalıdır.
Doç. Dr. Emel Güngör