Şiddetli kaşıntılar,tekrarlayan döküntüler,düzensiz veya pullu alanlar gibi yakınmalara neden olan egzama,çocukların yaşam kalitesini düşürmektedir. Çocuklar,ciltte oluşan ve vücudun büyük bir kısmını kaplayabilen yaralar nedeniyle de alay konusu olabilirler. Bu durum da çocukları asosyal bir yaşama sürükler.
Egzama hastalarının yaklaşık %70’inde ailede astım,saman nezlesi veya egzama gibi atopik hastalıklardan bir veya birkaçı beraber bulunur. Anne veya babanın hasta olması çocuğun hastalık ihtimalini arttırır. Çocuk egzamasının en tipik bulgusu şiddetli kaşıntıdır. Çocukların ciltleri kuru ve kaşıntı eşiği de son derece düşük olduğu için tahriş edici maddelere çok daha hassas olurlar. Egzamanın ilk belirtileri ise tipik olarak 3. ayda başlamaktadır.
Bu dönemde en sık görülen belirti ise;
- Yanaklarda oluşan kuru,kırmızı ve kepekli döküntüler.
- Saçlı deride,alında ve çene bölgesinde de benzer sorunlar gelişebilir.
- Kaşıntı genellikle geceleri daha şiddetli olabilir ve uykuyu bölebilir.
CİLDİ YATIŞTIRAN 11 ÖNERİ
- Ani ısı değişiminden koruyun. Egzamalı hastalar çevresel ısıdaki ani değişimleri tolere edemezler. Çocuğunuzu ani ısı değişimlerinden koruyun ve ısıyı hapseden sıkı giysiler giydirmekten kaçının.
- Evinizdeki nem oranını %50’nin üzerine çıkarın. Sonbahar atopik dermatit hastalan için zor bir dönemin başlangıcını oluşturur. Çünkü soğuk havada nem oranı düşer ve atmosferle dengede bulunan ciltteki nemi azalır.
- Alevlenme dönemlerinde günde 2 kez banyo yaptırın. Genellikle egzaması olan hastaların az banyo yapması önerilir. Oysa sanılanın aksine banyo sıklığını azaltmak çocuğun rahatsızlığını artırır. Banyo yaptırırken cildin tahriş olmaması için kese ve liften kaçının ve fazla miktarda sabun kullanmayın. Banyonun ardından ilk 5 dakika içinde vücuduna nemlendiricileri sürmeyi de ihmal etmeyin.
- Nemlendirici krem sürün. Cildin normal görünmesi ve yumuşak hissedilebilmesi için su içeriğinin %10’unun üzerinde olması gerekiyor. Kullandığınız nemlendiricinin alerjik ajanlar,örneğin boya ve parfüm içermemesine de dikkat edin.
- Balık,soya ve yerfıstığı yedirmeyin. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda cilt lezyonlarının alevlenmesinden besin olarak;yumurta,özellikle de yumurtanın akı,süt,yerfıstığı,balık,soya ve buğday sorumlu tutulur. Besinlerde bulunan koruyucu ve renklendirin gibi katkı maddeleri de alerjiden sorumlu olabilir.
- Çarşaf,yorgan ve yasak kılıflarını 60 derecede yıkayın. Akarlar ile mücadele etmek için yatağını sık sık havalandırın ve yatak takımlarını haftada en az bir kez en az 60 derecede yıkayın.
- Ev tozu akarları en önemli aeroallerjenleri oluşturur. Özellikle yatak odası başta olmak üzere evin diğer bölümlerinde halı kullanmayın.
- Ev tozu akarlarını minimuma indirmek için evinizin odalarını her gün sık sık havalandırmaya özen gösterin.
- Evde kedi,köpek ve kuş gibi ev hayvanları bulundurmayın ve çocuğunuzun dışarda da bu hayvanlarla temasını önleyin.
- Ders çalışmada baskıcı tutum sergilemeyin. Çünkü stres oluşturan olaylar atopik dermatitin seyrini kötü yönde etkiler. Öyle ki lokalize bir enflamasyon bir gece içinde bile tüm vücuda yayılabilir.
- Kıyafetleri %100 pamuklu olsun. Çocuğunuzun yatak takımları ve kıyafetlerinin yün olmamasına dikkat edin. Çünkü yünlü kıyafetler ve yatak odası ürünleri kaşıntıyı artıran en önemli etkenlerden birini oluşturur. Alerjik reaksiyona yol açacağı için çocuğunuzun sabun,deterjan ve diğer kimyasal irritasyonlarla temas etmesini önleyin. Giyeceklerini yıkarken yumuşatıcı kullanmayın ve yeni aldığınız kıyafetleri mutlaka yıkadıktan sonra giydirin.
Doç. Dr. Emel Güngör