İyontoforez nedir? Hangi sorunlarda başvuruluyor? Yüzde kaç oranında başarı elde ediliyor? Yöntem nasıl uygulanıyor? Hangi sıklıkta tekrar edilmesi gerekiyor? Avantajları neler? Kimler için uygun?
İyontoforez düşük seviyeli elektrik akımı ile ter bezi açıklıklarının tıkanması yöntemidir. Daha çok el ve ayak terlemesinde kullanılan bu teknik özel pilli cihazlar ve sulu pedlerle yapılır. Bu cihazlar hastanelerde bulunduğu gibi,üretici firmadan kişisel kullanım için satın da alınabilmektedir. Yöntem,terleme belirgin şekilde azalana dek yaklaşık 2 hafta günlük 20-30 dakika olarak uygulanmakta,daha sonrasında ise haftada bir veya iki idame seans gerektirmektedir. Genel olarak hastaların % 80’inden fazlasında etkili bir tedavidir,ancak uygulama sırasında yanma-batma hissi,deri tahrişi,yanık oluşumu gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Botoks hangi durumlarda etkili oluyor? Yöntem nasıl uygulanıyor? Başarı oranı nedir? Hangi sıklıkta tekrar edilmesi gerekiyor? Avantajları ve dezavantajları neler?
Botoks,ter bezlerine giden sinirleri bloke ederek terlemeyi engelleyen bir toksindir. Terleyen bölgeye lokal injeksiyonlar şeklinde uygulanır. Uygulama sonrası etkisi 7-10 günde başlar ve 2-6 ay sürer. Etkisi azaldıkça injeksiyonların tekrarlanması gerekir. Günümüzde botoks koltuk altı terlemesinde en popüler yaklaşım haline gelmiştir. Genel olarak hastaların % 90’ında etkili ve güvenli bir tedavidir. Yaşam kalitesini belirgin şekilde yükseltmektedir. Allerji riski düşüktür. Ancak el terlemesinde etkinliği ve güvenirliği konusu henüz açık değildir. Botoks uygulamasının dezavantajları arasında anestezi gerektirebilmesi,ağrılı olabilmesi,etkisinin bölgesel ve geçici olması,tekrarlar gerektirmesi ve yüksek fiyatı yer almaktadır. Nadir olarak botoks yapılan bölgede terleme azalırken,injeksiyon yapılmamış etraf deride terleme artışı görülebilmektedir.
Prof. Dr. Emel Erkek