Derinin gerginliğini sağlayan en temel madde kolajendir. Genç yaşlarda oldukça kalın,sıkı ve elastik olan deri,zamanla kolajen sentezinin azalması ve elastik dokunun kaybı ile incelme,sarkma ve kırışıklıklar göstermektedir. Bu yaşlanma sürecinde kişinin gerçek yaşı,güneş hasarı,yerçekimi,genetik yatkınlık,sigara içimi,hormonlar,beslenme alışkanlığı ve stres gibi faktörler rol oynamaktadır. Deri yaşlanmasının en belirgin olduğu deri bölgeleri yüz,boyun ve el üstleridir.
Lazerle cilt yenileme nedir ve ne gibi gençleştirici etkilere yol açar?
Minimal invazif veya non-invazif lazer veya diğer ışık sistemleriyle yüz gençleştirme tekniği son yıllarda sıklıkla uygulanmakta ve sürekli yeni teknikler geliştirilmektedir. Bu amaçla fraksiyonel lazer,Nd:YAG,KTP,diode gibi lazer sistyemleri,infraruj ışınları,radyofrekans ve IPL kullanılabilmektedir. Bölümümüzde bu lazer ve ışık sistemlerinin tümü bulunmakta;tek başına veya kombine olarak uygulama yapılabilmektedir.
Bu lazer sistemleriyle yapılan uygulamalarda derinin en üst tabakası korunmakta,deri altında tamir mekanizmalarının tetiklenmesi ile deri yenilenmesi ve kolajen sentezi uyarılmaktadır. Böylelikle ince kırışıklıklar geri döndürülebilmekte,kızarıklıklar,güneş lekeleri,akne izleri,damar genişlemeleri ve damarsal benler tedavi edilebilmektedir. Sonuçta deri tonu ve rengi düzelmekte,gözenek büyüklükleri azalmakta,deri tazelik ve gerginlik kazanmaktadır. Aktif akne lezyonlarında da gerileme sağlanabilmektedir. Ek olarak işlem sırasında olası kansere dönüşebilecek hücreler ve oluşumlar da ortadan kaldırılmaktadır. Lazerle cilt yenileme ile sarkmalarda da toparlanma görülebilmekle birlikte bu teknik yüz gerdirmeye eşdeğer değildir. Ancak yüz gerdirme işlemini geciktirebilecek kadar etkili bir tekniktir.
Prof. Dr. Emel Erkek