Çocuklarda Gece Alt Islatma Sorunu Tedavisi

Gece ıslatma sorununun tedavisinde ilk ve en önemli konu, çocuğun tedaviye motive edilmesidir.

Beş yaşından sonra tedavi etkili oluyor
Gece ıslatması çocuk ve aile için bir sorun olmaya başladığında tedavinin zamanı gelmiş demektir. Ancak bunun beş yaşından daha önce olmaması gerekir. Gece ıslatma sorununun tedavisinde ilk ve en önemli konu,çocuğun tedaviye motive edilmesidir. Bunu sağlamak içinde,çocukla sıcak bir ilişki kurmak,ailenin anlayış ve desteğini sağlamak,problemin çözüleceğine dair güven vermek ve çocuktaki suçluluk duygusunu gidermek gereklidir.
Kontrollü çalışmalarda etkinliği test edilen ve bugün için rutin kullanımı önerilen yalnız iki tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar “Desmopressin”ve “Enüretik Alarm”olarak sıralanmaktadır.

Desmopressin:
Vazopresin adlı bir hormonun,bazı özellikleri giderilmiş sentetik benzeridir. Tablet,burun spreyi ve ağızda eriyen formları mevcuttur. Demopressin,güvenli bir ajan olup yan etkiler nadir ve hafiftir. Ancak ilaç kullanımı sırasında sıvı kısıtlaması yapılması gerekir.
Uyku apnelerine yol açan “Kronik Hipertrofik Tonsillit”ve “Adenoid Vejetasyonu”(Geniz Eti) olan çocuklarda gece ıslatma daha çok görülür. Bu çocuklarda üst solunum yolu tıkanıklığı giderildiği takdirde yatak ıslatma sorunu da sona erir.

Enüretik Alarm:
Şartlı refleks geliştirme prensibine dayalı olarak çalışan alarm cihazları,çocuğu uyandırarak,mesanenin aşırı dolduğunu tanımayı öğretir. Böylece çocuk,tedavi sonunda,ya yatak ıslatmak yerine uyanıp tuvalete gitmeyi ya da şartlanma yoluyla mesane kasının kasılmasını durdurmayı öğrenir. Bu cihazın başarısı için çocuğun ve ailenin istekli ve sabırlı olması gerekir. Çalan zil ile bütün ailenin uyku düzeni bozulacak ve buna karşın tedavinin genellikle 3-6 ay sürdürülmesi gerekecektir.
Bir damla idrarda alarm çalan ziller var

Alarm Cihazları:
Gece altını ıslatma sorununa karşı kullanılan bir başka yöntem de alarm cihazları. Bir iki damla idrar kaçırıldığında çalışan bu cihazlar,ses veya titreşimle uyarıları kişinin uyanıp,mesanesini kontrol etmesini sağlamaktadır. Bu yöntemin bilinen bir yan etkisi yoktur. Cihaz taşınabilir ve iki parçadan oluşur. Alarm cihazı pijamanın herhangi bir yerine ya da kolay tutturulur. Ara kablo çamaşıra dikilmiş olan kılıfın içine algılayıcı olarak yerleştirilir. Bu cihazın kordonsuz,daha pratik şekli de bulunmaktadır. İdrarın ilk salınımı ile birlikte devreye giren alarm çalışmaya başlar ve çocuğu uyandırır.

Prof. Dr. Bülent Alagöl

Total
0
Shares
Related Posts

Boğulmalar Sadece Denizde Olmuyor!

Özellikle küçük çocuklarda sıklıkla görülen boğulma ve tıkanma nedenlerini ve boğulmalardan korunmak için alabileceğiniz önlemleri Dr. Veysel Balcı aktardı.

Böbrek Taşı Nasıl Önlenir?

Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının rolü büyüktür ve kişilerin beslenme düzenine dikkat etmesi kendi ellerinde olan bir faktör olduğundan tekrarını önlemek açısından önem kazanmaktadır.
Total
0
Share