Gecenizin Kabusu Horlama Olmasın

Tek başına veya diğer yakınmalarla birlikte horlama; komik ve çaresiz olarak tanımlanacak bir sorun değildir.

Horlama nedir?
Horlama;uyku sırasında nefes alıp verirken,havanın burun ve gırtlak arasında geçmesi sırasında,küçük dil ve yumuşak damakla birlikte boğaz ve çevresindeki yumuşak dokuların titreşimi ile ortaya çıkan anormal gürültülü ses olarak tanımlanabilir. Bazen rahatsız edici boyutta olmamasına rağmen,bazen de kişinin yatak arkadaşını,ev halkını hatta komşularını bile rahatsız edici şiddette olabilir.

Horlama bir hastalık mıdır?
Bu sorunun cevabı hem EVET,hem HAYIR’dır.

Aslında çoğumuz,en azından normal erişkinlerin yaklaşık yarısı ara sıra horlar. Bu oran yaş ve kilo ile birlikte erkeklerde daha fazla artar. Özellikle çok yorgun olduğumuzda,alkolü fazla kaçırdığımızda,uyku ilacı,kas gevşetici ve alerji ilaçları gibi derin uykuya neden olan ilaçlar aldığımızda hepimiz horlayabiliriz. Bu tür horlamalar hastalık olarak kabul edilmemelidir. Yine sadece sırtüstü yattığımızda,yani pozisyonla ara sıra ortaya çıkan horlamalar da bu gruba girmektedir.
Ancak burada belirtilen faktörlerden bağımsız olarak,her gece ve her türlü pozisyonda ortaya çıkan ve özellikle kişinin yatak arkadaşı tarafından “rahatsız edici”olarak tanımlanan horlamalar ise anormal,yani hastalık olarak kabul edilmelidir. Tıpta bu tür horlamalar “SAF HORLAMA HASTALIĞI”olarak adlandırılır.
Hastalık olarak kabul edilen bazı horlamalar “saf”olarak adlandırıldığına göre bir de bunun ciddi,karmaşık türü olması gerekir. Zaten horlamanın özellikle vurgulamak istediğimiz boyutu da budur. Ön planda devamlı horlama ile karşımıza çıkan bir diğer hastalık ise “UYKU APNESİ,yani UYKUDA NEFES KESİLMESİ HASTALIĞI”dır. Bu;saf horlamadan farklı ve son derece ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta da temel sorun horlama olmasına rağmen,diğer belirgin yakınmalar;uykudan yorgun uyanma,gün içi yoğun uyuklama ve hastanın yatak arkadaşı tarafından saptanan uyku sırasında nefes kesilmeleridir.

Bu nedenle;

  • Çok yüksek sesle horluyor ve yatak arkadaşınızı,ailenizi ve ev halkını rahatsız ediyor musunuz?
  • Gün boyu uyuklama haliniz var mı?
  • Gece yarısı sık sık,boğulacakmış gibi uykudan uyanıyor musunuz ?
  • Uyku sırasında sık sık nefes kesilmeleriniz oluyor mu? Bunu özellikle yatak arkadaşınız fark ediyor mu?
  • Sabahları uykudan baş ağrısı ve/veya yorgun kalkıyor musunuz?

Sorularından birkaçına yanıtınız EVET ise “Uyku Apnesi”hastası olabilirsiniz.

Prof. Dr. Levent Erişen

Total
0
Shares
Related Posts

Cep Telefonları Güvenli mi?

Çevresel etkenlerin ne kadar farkında olursak, ne kadar bunlardan uzak durursak kanserin oluşmasını geciktirebilir ya da önleyebiliriz

Anjiogram’dan Sonra Hastane Bakımı

Yakınmalarınız sonucunda hekiminizin önereceği anjiogram işleminin gerçekleştirilmesinden sonra kendi odanıza veya ayrı bir dinlenme odasına alınacaksınız.
Total
0
Share