Jilet İzleri Artık Tarih Oluyor

Kendini jiletlemeye bağlı olarak özellikle kollarda ve göğüs ön duvarında gözlenen izler yaşam boyu kalıcıdır ve gizlenmesi zordur.

Jilet vb. kesici aletlerle kendini yaralama sonucu vücutta ömür boyu kalıcı,kolay anlaşılabilir ve gizlenmesi zor izler kalabilmektedir. ‘Zımparalama ve İnce Deri Yaması’tekniği ile söz konusu izlerin kamufle edilmesi ve sosyal olarak kabul edilebilir hale gelmesi mümkün.

Dövme yaptırmak,sadece lazer veya buz tedavisi uygulamak çözüm değil
Sosyal olarak kabul görmeyen jilet izlerini (faça izleri) sosyal olarak kabul edilen ameliyat izi,yanık izi gibi diğer yara izlerinden ayıran en önemli özellik yan yana ve birden fazla olmasıdır. Tek bir yara izinin tedavisinde o izi tamamen çıkartıp daha estetik şekilde dikmek mümkün iken bu izlerin birden fazla sayıda olması ve her bir izin normal deriden farklı renkte olması nedeniyle aynı şekilde tedavi etmek mümkün değildir. Bazen izlerin üzerine kamuflaj amacıyla dövme yaptırılmakta ancak çoğu zaman sonuç daha da trajik olmaktadır. Bu izlerin üzerini lazer veya buz tedavisi ile zımparalamak da izleri daha belirgin hale getirmekten başka bir işe yaramamakta.

Tedavi nasıl uygulanır?
Söz konusu tedavi yönteminin esası;izlerin olduğu alanın,izler arasındaki normal deriyi de içerecek şekilde,50-150 mikronluk üst deri tabakasını lazer veya dermabrazyon aleti yardımı ile kaldırmak ve bu alanı,uyluk veya gizlenebilir başka alanlardan alınan,0.2-0.3 mm kalınlığında çok ince deri yamaları ile kapatmaktır. Uygulanan deri yaması alttaki jilet izi ve normal deri arasındaki renk farkının üzerini kapatıp gizlediği için jilet izleri artık tek tek görülmemekte,o alan tek bir renkte ama çevresindeki normal deriden biraz daha farklı renkte görülmektedir. Ameliyat alanı ile normal deri arasındaki renk tonu farkı ilk aylarda daha belirgin iken 6. aydan itibaren gittikçe azalmakta bir yıldan sonra çoğu zaman ancak dikkatle bakıldığında anlaşılabilecek hale gelmektedir. Bu yöntemin en önemli avantajı kendine özgü olan ve kolaylıkla anlaşılabilen jilet izlerinin tipik görüntüsünü ortadan kaldırılması ve/veya yanık izi gibi sosyal olarak kabul edilebilir,daha az dikkat çeken ve daha masum bir ize dönüştürmesidir.

6 ayda düzeliyor…
Ameliyat tedavi edilecek alanın boyutuna göre ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılmakta,hasta bir gece hastanede kaldıktan sonra ertesi gün evine gidebilmekte. Ameliyat sahası 10-14 gün kadar pansumanlı kalmaktadır. Sonrasında ameliyat alanı mekanik travmalardan ve en az 6 ay süreyle güneşten korunmalıdır. Deri alınan alan ise iki haftada kendiliğinden iyileşmekte ve yaklaşık 6 ayda dikkat çekmeyecek hale gelmektedir.

Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share