Bilgisayar kullananlar bu hastalıklara dikkat!

Bilgisayar kullanımına bağlı hastalıklar ve risk faktörleri;

Boyun fıtığı,tendinit,karpel tünel ve miyofasiyel ağrı sendromu…Bu hastalıklar günlük yaşamdaki basit hareketlerin bile yapılmasını önleyebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Bu hastalıklardan sadece 12 basit önlem alarak korunmak mümkün!

Bilgisayarların kullanımı ile işlerin yapılabilme hızının artması,iş yoğunluğunun artışını da beraberinde getiriyor. Çalışanların ekran karşısında daha çok zaman geçirmeleri ve buna bağlı fiziksel kondisyonlarının düşük olması,bilgisayarları aşırı ve hatalı kullanmaları sağlık sorunlarının artmasına neden oluyor. Bu hastalıklardan basit önlemler ile korunmak mümkün olabiliyor. Ancak gereken önlemler alınmaz ve hastalık ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalı. Çünkü erken tanı bu sağlık sorunlarının hızlı şekilde tedavi edilmesi sağlanabiliyor. Bunun aksine geç kalındığında ise iyileşme süresi gecikiyor ve hastalık kronikleşebiliyor.

BİLGİSAYAR KULLANANLARI TEHDİT EDEN 4 HASTALIK!

1.BOYUN FITIĞI: Boyundan başlayan ve kola uzanan ağrılar özellikle güç kaybı ve uyuşukluk ile birlikte gelişirse,bu sorun boyun fıtığına işaret edebiliyor. Özellikle sabit pozisyonda uzun süre kalınması boyun fıtığını tetikleyen bir faktör olarak görülüyor.

2. MİYOFASİYEL AĞRI SENDROMU:
Özellikle uzun süre sabit pozisyonda çalışmak zorunda kalan çalışanlarda belli kaslarda ağrılı noktalarla gelişen ‘miyofasiyel ağrı sendromu’ortaya çıkabiliyor. Bu sendrom genellikle sırt ve kürek kemiği çevresindeki kas gruplarında ağrıya neden oluyor.

3. TENDİNİT:
Dirsek ve el bilek çevresinde farklı tendinit tabloları ortaya çıkabiliyor. Kişilerin klavye kullanılırken el bileklerinin aşırı yukarıda olması gibi ergonomi kurallarına uygun hareket etmemesi sonucu,el ve bilek çevresinde ağrılar oluşuyor. Tendinit erken tedavi edilmezse sürekli bir ağrıya yol açarak kişinin günlük işlerini uygulamasını bile kısıtlayabiliyor.

4. KARPAL TÜNEL SENDROMU:El ve bilek çevresinin aşırı kullanımına bağlı olarak ellerde özellikle geceleri belirgin uyuşma şikayetine neden olan karpal tünel sendromu da gelişebiliyor. Uzun süreli durumlarda el kaslarında güçsüzlük ve erimeler oluşabiliyor.

HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLAYAN 10 FAKTÖR!

Bilgisayar kullanımına bağlı ortaya çıkan hastalıklara zemin hazırlayan faktörler kişisel,çevresel ve psikolojik faktörler olarak sıralanabilir.
1-Tekrarlayıcı hareketlerin uzun süreli olarak yapılması,
2- Duruş bozukluğu,
3 -Sabit bir pozisyonda uzun süreli kalınması,
4-Bazı durumlarda gerekenden fazla güç sarf edilmesi. Örneğin klavyenin tuşlarına kuvvetli basılması veya mouse’ın gereğinden fazla güçle kavranması.
5- Kadın olmak (özellikle karpal tünel sendromu açısından)
6-Kötü ergonomik donanım veya havalandırmanın kötü olması,
7-İşlerinden memnun olmamak ve monoton işler,
8- Ağır iş yükü ve sorumluluklar,
9-İş yerlerindeki iş arkadaşı veya amirin desteğinin zayıf olması,
10-Sigara kullanımı ve yaşın ilerlemesi.

Doç. Dr. Ayçe Atalay

Total
0
Shares
Related Posts

40 Yaşında Sonra Yılda Bir Mamografi Çektirin

Günümüzde dünyada yaşam süresi uzuyor. Yaşam alışkanlıklarında önerilen 'sayıları' dikkate alıp, bu doğrultuda hareket ettiğiniz takdirde, meme kanserine yakalanma riskinizi büyük oranda azaltabilirsiniz.

Astımın Belirtileri

Astım hastaları, astım teşhisi konulduktan sonra tüm yaşamlarının değişeceğini ve kısıtlanacağım düşünüyor.
Total
0
Share